Branche efter globalt kollaps: Styrtdykkende oliepriser bør ikke påvirke Danmarks planer for Nordsøen

INTERVIEW: De globale oliepriser styrtdykker, efter regeringer verden over har lukket samfund ned i kampen mod coronasmitte. Men det bør ikke få betydning for Danmarks oliejagt i Nordsøen, mener administrerende direktør i Olie Gas Danmark.

Enkelte udsving vil selvfølgelig betyde noget her og nu, men selskaberne fastholder typisk den langsigtede forventning til olieprisen, siger Martin Peter Næsby. 
Enkelte udsving vil selvfølgelig betyde noget her og nu, men selskaberne fastholder typisk den langsigtede forventning til olieprisen, siger Martin Peter Næsby. Foto: Maersk
Karl Emil Frost

Coronakrise og styrtdykkende oliepriser har fået klimaaktivister verden over til at tale om begyndelsen på enden for olien. Og i Danmark har krisen givet fornyet næring til venstrefløjens og Radikales modstand mod at forlænge oliejagten i Nordsøen. 

Men hvad tænker olieindustrien selv om fremtiden? 

Altinget har spurgt Martin Peter Næsby, administrerende direktør i Olie Gas Danmark, brancheorganisationen for de danske virksomheder, der beskæftiger sig med olieindvinding i Nordsøen.

Og beskeden er klar:

”Det er vigtigt at huske, at coronakrisen også har understreget betydningen af arbejdspladser, skatteindtægter og forsyningssikkerhed.”

Martin Peter Næsby
Administrerende direktør, Olie Gas Danmark

Det globale kollaps på oliemarkedet bør ikke få betydning for de langsigtede planer om oliejagt. Og Danmarks planer for Nordsøen er ingen undtagelse.

Efter regeringsledere verden over er nået frem til samme svar i kampen mod coronasmitte og har lagt hele samfund i dvale, er efterspørgslen på olie dalet drastisk.

”Man skal være varsom med at basere for mange analyser på den nuværende oliepris."

Martin Peter Næsby
Administrerende direktør, Olie Gas Danmark

Det har ført til styrtdykkende oliepriser, som accelererede yderligere mod bunden, da et storpolitisk spil mellem Saudi-Arabien, Rusland og USA i marts førte til en overflod af olie, som ikke kunne afsættes.

”Coronakrisen har ført til et voldsomt og pludseligt fald i efterspørgslen på olie, som vi ikke tidligere har oplevet,” siger Martin Peter Næsby og tilføjer:

”Men man skal være varsom med at basere for mange analyser på den nuværende oliepris. Alt erfaring fortæller os, at olieprisen på et eller andet tidspunkt vil stige igen, når den økonomiske aktivitet vender tilbage.”

0:000:00