Historisk kollaps: Prisen på olie i USA i minus

OLIE: Midt under coronakrisen er prisen på olie i USA for første gang nogensinde endt i minus mandag aften dansk tid. De negative priser på olie er aldrig set før.

Foto: Angus Mordant/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Den globale efterspørgsel på olie er blevet smadret af coronakrisen, og det slår nu hårdt igennem i USA, hvor prisen på olie mandag for første gang i historien endte i minus.

Prisen på en tønde amerikansk råolie til levering i maj endte mandag på -37,63, skriver Reuters.

Det betyder, at investorer nu betaler andre for at overtage retten til olien.

Olieprisens kollaps hænger sammen med frygten for, at USA’s lagre allerede er ved at være fyldt op med olie, som der ikke er brug for midt i coronakrisen. Og handlen med kontrakter om amerikansk olie til levering i maj slutter tirsdag aften.

”Lagerkapaciteten er for fuld til, at investorer vil købe maj-kontrakter, og raffinaderierne kører på lavt niveau, fordi mange stater stadig har lockdown med krav om at blive hjemme,” siger Phil Flynn, en analytiker i Price Futures Group i Chicago, til Reuters.

”Der er ikke meget håb om, at tingene vil ændre sig i løbet af 24 timer,” tilføjer han.

Priskrig i skyggen af corona
Uroen på oliemarkedet tog for alvor fart i marts, da Saudi-Arabien og Rusland ikke kunne enes om at holde igen med olieproduktionen, selvom coronakrisen lagde en kraftig dæmper på efterspørgslen.

Iagttagere har peget på, at Rusland og Saudi-Arabien så den amerikanske skiferolieindustri som den største taber i oliepriskrigen i skyggen af coronakrisen. Det skyldes, at amerikanernes metoder til at udvinde olie er dyrere end olieboringerne hos de to andre lande, der dermed kunne bruge priskrigen til at vinde markedsandele.

I påsken blev der så indgået en aftale mellem Rusland og Saudi-Arabien om at skære i produktionen, men det har altså vist sig for lidt og for sent til at bremse olieprisens fald mod bunden.

0:000:00