Støttepartier lægger yderligere pres på regeringen efter styrtdyk i oliepriser: Drop oliejagten i Nordsøen

OLIEJAGT: Coronakrisen har skabt historisk stor usikkerhed på oliemarkedet, og de globale oliepriser styrtdykker. Situationen understreger, at der både er klimapolitiske og økonomiske argumenter for at stoppe oliejagten i Nordsøen, mener støttepartier.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Coronakrisen har slået hul i den globale efterspørgsel på olie, og priserne rasler derfor ned.

Det får regeringens tre største støttepartier til at lægge yderligere pres på regeringen for at droppe oliejagten i Nordsøen.

”Når coronakrisen kan skabe så massiv usikkerhed på oliemarkedet, så understreger det, hvor svær fremtiden er at forudsige. Det cementerer, at beslutningen om at fortsætte oliejagten i Nordsøen simpelthen skal gøres om nu,” siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, og tilføjer:

”Den nuværende situation viser tydeligt, at der både er klimapolitiske og økonomiske argumenter for fuldstændig at slå bremsen i og annullere beslutningen om den ottende udbudsrunde og jagten på mere olie i Nordsøen.”

”Den nuværende situation viser tydeligt, at der både er klimapolitiske og økonomiske argumenter for fuldstændig at slå bremsen i."

Mai Villadsen
Klimaordfører, Enhedslisten

Venter på regeringen
Efter politisk pres valgte klimaminister Dan Jørgensen (S) i efteråret at udskyde beslutningen om den såkaldte ottende udbudsrunde, som giver energiselskaber mulighed for at fortsætte oliejagten frem til 2055.

Med de nuværende licenser kan energiselskaberne potentielt fortsætte olieudvindingen fra Nordsøen frem til 2052.

Klimaministeriet har i stedet sat gang i et større analysearbejde, som blandt andet skal give svar på, hvor store indtægter den ottende udbudsrunde stiller staten i udsigt.

”Men det er jo alt sammen gisninger, fordi det er indtægter, der ligger mere end 30 år frem i tiden. Og jeg synes jo, den økonomiske usikkerhed på oliemarkedet gør det klart, at vi ikke kan regne med, at efterspørgslen bliver så stor i fremtiden. Og det skal vi jo heller ikke håbe på,” siger Mai Villadsen. 

”Det undrer mig også, at det tager så lang tid for ministeriet at få analysen klar.”

Risikabel investering
Også Radikale vil have regeringen til at droppe den ottende udbudsrunde. Ligesom de to øvrige støttepartier peger Radikale både på klimapolitiske og økonomiske argumenter.

”De nyeste prisfald på olie bekræftede sådan set bare, hvad vi vidste i forvejen. Olie er en ekstremt risikabel investering. Ikke bare for vores klima, men også for statens pengepung. Derfor skal vi droppe ottende udbudsrunde,” skriver Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, i en mail til Altinget og tilføjer:

”Hvis ikke klimaet kunne overbevise Socialdemokratiet om at droppe ottende udbudsrunde endegyldigt, så må de prisfald, som verden har set, da sætte et stort spørgsmålstegn ved økonomien i at udvinde olie i Nordsøen. Radikale Venstres holdning er klar: Drop den ottende udbudsrunde endegyldigt.”

Usikkerheden bliver også fremhævet af SF’s klimaordfører, Signe Munk, som mener, at det gør det mere åbenlyst, at udbudsrunden skal droppes:

”De faldende oliepriser gør jo fremtidig olieudvinding til en ringere og ringere forretning rent økonomisk. Ligefrem kan man tabe penge på en ny udbudsrunde. Det skal selvsagt tages med ind i de skøn, der laves for økonomien i fremtidige udbud af oliereserver i Nordsøen,” skriver Signe Munk i en mail til Altinget.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) ønsker ikke at kommentere på spørgsmål vedrørende ottende udbudsrunde. 

 

Artiklen er opdateret onsdag 22. april klokken 12:14, efter at Altinget har været i kontakt med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00