Mette Frederiksen vil åbne samfundet gradvist op efter påske

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

EXITSTRATEGI: Statsminister Mette Frederiksen (S) lufter en forsigtig optimisme på pressemødet mandag aften og tror på, at samfundet kan åbne gradvist op efter påske.

Strategien virker.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag aften, hvor hun samtidig lufter muligheden for, at samfundet kan åbne gradvist op efter påskeferien.

"Hvis vi danskere i de næste to uger hen over påsken fortsætter med at holde afstand, og hvis tallene fortsat er fornuftige i de næste to uger, så vil regeringen fortsætte med en gradvis kontrolleret åbning af Danmark efter påsken," siger statsministeren.

Tegn på kurven flader ud
Meldingen kommer, efter at stigningen af antallet af indlæggelser med covid19-patienter er steget langsommere end ugen før.

"Det er et godt tegn. Vi har indtil videre undgået, at flere bliver smittet på én gang. Der er tegn på, at kurven bliver fladet ud," siger Mette Frederiksen.

Statsministeren advarer dog mod at slække på kravene til hygiejne og social distance.

"Det er vores eneste mulighed for at komme igennem første halvleg. Hvis vi ikke lykkes i løbet af de næste to uger med at holde afstand, og hvis tallene stiger igen, så kan vi ikke åbne Danmark stille og roligt op efter påske. Så vil vi derimod stramme kravene," siger statsministeren.

En fuld åbning vil være uansvarlig
Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut var til stede på pressemødet. Sidstnævnte advarede imod, at åbningen sker for hurtigt.

”Hvis vi lukker samfundet helt op den 13. april, kan vi komme til at stå i samme situation som Spanien, Italien og USA. Det vil være dybt uansvarligt. Derfor skal samfundet åbnes op gradvist,” siger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Han forklarer, at man arbejder sammen med regionerne og private aktører på at tilbyde antistof-test, der kan fortælle, om man allerede har haft virussen og dermed er immun. Det vil man begynde med efter påske.

Venstre bakker op om budskab
Oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen (V) har i længere tid efterspurgt, at man kigger på en genopretningsplan for det danske samfund. Han bakker nu også fuldt op om statsministerens budskab op.

"Det betyder meget for mange mennesker og virksomheder, at man kan se et lys for enden af tunnelen. Det har jeg efterlyst, og det er jeg glad for kommer nu," siger han til TV Avisen.

Se eller gense hele pressemødet her.

Forrige artikel "Vi har forståelse for, at klimaanbefalingerne må vige for coronakrisen” Næste artikel Landbruget har svært ved at øjne hjælp i finanssektorens grønne anbefalinger Landbruget har svært ved at øjne hjælp i finanssektorens grønne anbefalinger