Partier vil udtage langt flere lavbundsjorder end regeringen: “Jeg er træt af at høre, at det ikke kan lade sig gøre”

Midt i de svære landbrugsforhandlinger nedtoner regeringen på ny mulighederne for at udtage klimabelastende lavbundsjorder. Det gør dog ikke indtryk på flere af de partier, der vil skrue op for indsatsen. Det handler om politisk vilje, lyder det.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede onsdag regeringens klimaprogram.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede onsdag regeringens klimaprogram.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMorten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Regeringen ser for sort på mulighederne for at udtage de klimabelastende lavbundsjorder.

Sådan lyder det fra begge politiske fløje, efter regeringen i sit nye klimaprogram på ny sætter et markant spørgsmålstegn ved et af de mest centrale virkemidler i landbrugsforhandlingerne.

Den sang har jeg fået mange gange fra regeringen nu, og det er som om, at de kun vil lytte til en forsker, der synes, at det er svært.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Klimaordfører

Både SF og Enhedslisten vil have udtaget 100.000 hektar lavbundsjorder på under fem år, mens en samlet blå opposition i deres landbrugsudspil peger på, det skal ske inden 2030.

Og ingen af dem giver umiddelbart noget for, at det ifølge regeringen slet ikke er teknisk muligt at vådlægge så mange lavbundsjorder i så højt et tempo.

”Jeg er træt af at høre, at det ikke kan lade sig gøre. Den sang har jeg fået mange gange fra regeringen nu, og det er som om, at de kun vil lytte til en forsker, der synes, at det er svært,” siger Enhedslistens klimaordfører, Søren Egge Rasmussen og fortsætter:

“Jeg savner, at man tager samarbejdet med fonde og kommuner mere seriøst og virkelig jagter at få taget flere jorder ud af drift. Det er simpelthen ikke blevet taget alvorligt nok indtil nu.”

Direkte adspurgt om de udfordringer, som regeringen påpeger, svarer Venstres Troels Lund Poulsen i en SMS:

“Nej, det gør ikke indtryk. For Venstre handler det om, hvorvidt man har den fornødne politiske vilje til at sikre den grønne omstilling af fødevareerhvervet.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024