Parti afviser blankt eksperters landbrugsberegninger: "Jeg slår ikke alle mine holdninger op i en evidensbog"

Danmarksdemokraterne holder fast i, at en CO2-afgift på landbruget vil få en negativ global klimaeffekt, selvom eksperter siger det modsatte. Vurderingen bygger på en lægmandsbetragtning, lyder det.

Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne er bekymret for risikoen for, at drivhusgasudledningerne fra landbruget flytter til andre lande, hvis sektoren bliver reguleret med en CO2e-afgift.
Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne er bekymret for risikoen for, at drivhusgasudledningerne fra landbruget flytter til andre lande, hvis sektoren bliver reguleret med en CO2e-afgift.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Regeringens ekspertgruppe tager fejl, når den når frem til, at der er en global klimagevinst ved at indføre en CO2e-afgift på landbruget.

Og det gør topøkonomerne i Det Miljøøkonomiske Råd, tænketanken Kraka og tænketanken Concito dermed også.

Det mener Danmarksdemokraterne, der pure afviser eksperternes konklusioner.

"Jeg anerkender ikke, at der kommer en stor klimaeffekt af, at vi flytter den danske produktion ud af Danmark. Det gør jeg ikke. Jeg mener faktisk, at der kommer en negativ klimaeffekt," siger fødevare- og landbrugsordfører Hans Kristian Skibby (DD) i et interview med Altinget.

Jeg anerkender ikke, at der kommer en stor klimaeffekt af, at vi flytter den danske produktion ud af Danmark. Det gør jeg ikke.

Hans Kristian Skibby (DD)
Fødevare- og landbrugsordfører

Meldingen kommer efter, at regeringens ekspertgruppe, der har økonomiprofessor Michael Svarer som formand, i sidste måned præsenterede tre mulige modeller for en CO2e-afgift på landbruget.

I rapporten har eksperterne også lavet nye beregninger på den såkaldte lækageeffekt, der er et udtryk, som bruges til at beskrive, hvor stor en del af de forventede klimagevinster ved et tiltag, der må forventes at opstå i udlandet i stedet.

Ifølge beregningerne er risikoen for lækage i det mest pessimistiske scenarie 44 procent.

”Man skal ikke negligere lækagerisikoen, men den gode nyhed er, at størstedelen af de indenlandske reduktioner også slår igennem globalt,” siger økonomiprofessor ved Københavns Universitet og medlem af ekspertgruppen Peter Birch Sørensen til Altinget.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00