Debat

Aktører: Politikerne taler ikke nok om danske mænds dårlige sædkvalitet

Flere fertilitetsbehandlingsforsøg og gratis hjælp til barn nummer to er gode initiativer fra statsministerens side. Men der er behov for også at have fokus på mænds dalende sædkvalitet, hvis kommende generationer ikke skal opleve ufrivillig barnløshed, skriver Anette Steenberg og Jens Sønksen. 

I Danmark har tre ud af fire mænd en sædkvalitet, der er mindre end optimal. Derudover producerer mænd i dag kun halvt så mange sædceller, som de gjorde for 50 år siden. Det gør, at rigtig mange par vil komme til at opleve, at de skal igennem et fertilitetsforløb, hvis de ønsker at få et barn, skriver Anette Steenberg og Jens Sønksen.
I Danmark har tre ud af fire mænd en sædkvalitet, der er mindre end optimal. Derudover producerer mænd i dag kun halvt så mange sædceller, som de gjorde for 50 år siden. Det gør, at rigtig mange par vil komme til at opleve, at de skal igennem et fertilitetsforløb, hvis de ønsker at få et barn, skriver Anette Steenberg og Jens Sønksen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fertilitetsproblemer er blevet en stadig mere udbredt udfordring i Danmark, hvor flere og flere par oplever ufrivillig barnløshed. Faktisk er hvert ottende barn, der bliver født i Danmark i dag undfanget gennem fertilitetsbehandling.

Det stigende problem med ufrivillig barnløshed herhjemme har ført til, at statsministeren i sin nytårstale adresserede dette samfundsproblem ved at tilbyde barnløse dobbelt så mange behandlingsforsøg og gratis hjælp til barn nummer to.

Samtidigt sender DR 1 i øjeblikket dokumentaren ”Hvordan bliver jeg gravid”, hvor vi får lov at følge skuespiller Stephania Potalivos eget forløb med fertilitetsbehandling og ufrivillig barnløshed. Begge dele er i høj grad med til at kaste et vigtigt lys over mange af de problematikker, der er forbundet med fertilitetsbehandling.

I Danmark har tre ud af fire mænd en sædkvalitet, der er mindre end optimal

Anette Steenberg og Jens Sønksen
Hhv. adm. direktør i Medicon Valley og grundlægger i ReproUnion

Tre ud af fire mænds sæd er ikke optimal

En af de problematikker er mænds dalende sædkvalitet, som vi mener, at der mangler også at blive sat fokus på. I Danmark har tre ud af fire mænd en sædkvalitet, der er mindre end optimal, hvilket betyder, at de vil have svært ved at gøre en partner gravid på naturlig vis.

Derudover producerer mænd i dag kun halvt så mange sædceller, som de gjorde for 50 år siden. Disse faktorer gør, at rigtig mange par vil komme til at opleve, at de skal igennem et fertilitetsforløb, hvis de ønsker at få et barn.

Vi bifalder selvfølgelig statsministerens og regeringens tilbud om ekstra behandlingsforsøg og gratis hjælp til barn nummer to.

Men vi mener dog også, at det er nødvendigt med en mere grundlæggende tilgang, hvor målet er at finde ud af, hvorfor mænds sædkvalitet i dag er så lav? 

Investering i mænds sædkvalitet

Mulige årsager peger på alt i retning fra hormonforstyrrende stoffer under fosterstadiet til miljøgifte og diverse livsstilsfaktorer, men desværre findes der endnu ikke en endegyldig og evidensbaseret forklaring på denne udvikling.

Læs også

Derfor bør vi undersøge årsagssammenhængen yderligere. Tværtimod bør det motivere til fortsat forskning for at identificere, forebygge og behandle årsagerne til mænds sædkvalitetsproblemer.

Selvom vi står over for en kompleks udfordring, er der grund til optimisme. Det er dog afgørende, at vi helt generelt bliver ved med at skabe større bevidsthed om, at det kan betale sig at investere i forskning af mænds dalende sædkvalitet.

Fertilitet er et samfundsproblem

Fertilitetsproblemer påvirker ikke kun enkeltpersoner, men hele samfundet, og derfor bør det være en prioritet at finde løsninger, der kan forbedre mænds sædkvalitet og mindske antallet af par, der kæmper med ufrivillig barnløshed.

I sidste ende kræver løsningen på fertilitetsproblemer en helhedsorienteret tilgang, der kombinerer forebyggelse og behandling. Ved også at rette fokus mod mænds sædkvalitet kan man på sigt forhindre mange par i at opleve den sorg, der er forbundet med ufrivillig barnløshed.

Det vil skabe både stor værdi og vigtige resultater at fortsætte med at forske i både mænd og kvinders fertilitet på tværs af den danske og svenske grænse for på den måde være med til at sikre, at kommende generationer ikke behøver at stå over for de samme udfordringer inden for fertilitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024