Debat

Alex Ahrendtsen: Europa er i en mistrøstig tilstand efter corona, og pilen peger på EU

EU's alt for sene grænselukninger, dårlige vaccineinvesteringer og kolossale hjælpepakker udgør en eklatant fiasko for EU's håndtering af coronakrisen, skriver Alex Ahrendtsen.

Kommissær Thierry Breton står i spidsen for EU's særlige vaccine task-force, som er en eklatant fiasko, skriver Alex Ahrendtsen.
Kommissær Thierry Breton står i spidsen for EU's særlige vaccine task-force, som er en eklatant fiasko, skriver Alex Ahrendtsen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Alex Ahrendtsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad der ved første øjekast virkede som en god plan, nemlig at flere lande gik sammen om at forhandle med vaccineproducenterne for at sikre så mange vacciner til europæerne som muligt, har som så meget andet med relation til EU vist sig som en eklatant fiasko.

Temadebat

Et år med corona

Det er nu et år siden, corona-pandemien for alvor fik tag i hele Europa. Et år der blandt andet har budt på massive nedlukninger, lukkede grænser, en kæmpemæssig økonomisk hjælpepakke og vaccineopkøb. 

Følg med i Altingets debatserie, hvor et hold af debattører vil svare på følgende spørgsmål:

Hvordan håndterede EU det første år? Og hvordan ser fremtiden ud?

EU valgte i forhandlingerne et ensidigt fokus på pris, hvilket betød, at landene kom bagerst i køen til vaccineproduktionen.

Man valgte samtidig at satse på de forkerte heste som eksempelvis Johnson & Johnson, der først nu er blevet klar med deres vaccine, og GSK Sanofi, hvis vaccine formentlig aldrig bliver til noget, hvorimod virksomheder med anderledes succesfulde vacciner som Pfizer og Novavax først sent kom ind i varmen hos EU.

EU er håbløst bagud med vaccination
Resultatet ser vi nu. EU halser håbløst bagefter lande som Storbritannien, USA og Israel – ja, selv Tyrkiet og Chile - i udrulningen af vacciner. Flere EU-lande har som resultat heraf nu valgt at gøre brug af den russiske sputnik-vaccine, og den kinesiske vaccine er også taget i anvendelse i et enkelt EU-land.

EU halser håbløst bagefter lande som Storbritannien, USA og Israel – ja, selv Tyrkiet og Chile - i udrulningen af vacciner.

Alex Ahrendtsen
MF (DF)

Hvad EU ikke fattede var, at omkostningerne ved at holde EU-landene lukkede langt overstiger den eventuelle merpris, som EU-landene måske havde måttet acceptere for at få leveret vacciner til de europæiske borgere hurtigere. Så heller ikke her formåede EU altså at gøre en god forretning.

Imens EU-bureaukraterne har ømmet sig over endnu et politisk selvmål i Jesper Olsen-klassen, er europæisk producerede vacciner i øvrigt strømmet ud af EU til blandt andet Storbritannien og Australien, ligesom vacciner har samlet støv på køle- og frysehylder rundt omkring i unionen.

På lidt længere sigt tyder meget på, at det meste effektive våben mod coronavirussen måske ender med at komme fra en dansk udviklet vaccine, som Bavarian Nordic står bag, og som måske kan sikre, at Europas befolkninger ikke hvert halve eller hele år skal genvaccineres.

EU lod sygdommen sprede sig
I det hele taget har EU's håndtering af coronakrisen været skandaløs. EU modsatte sig i krisens start at lukke af for rejsende for risikolande og fastholdt af rene og skære ideologiske hensyn, at man fortsat skulle kunne rejse frit mellem EU-landene, mens sygdommen spredte sig.

I ly af coronakrisen er Danmark og andre såkaldt "rige" lande i EU blevet påtvunget en ekstraregning i milliardstørrelsen.

Alex Ahrendtsen
MF (DF)

Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde, som Winston Churchill sagde, og det har EU da så sandelig heller ikke gjort. I ly af coronakrisen er Danmark og andre såkaldt "rige" lande i EU blevet påtvunget en ekstraregning i milliardstørrelsen.

For Danmarks vedkommende nærmere bestemt 31 milliarder kroner for vores medlemskab af unionen og hæftelse for en forholdsmæssig andel af EU's monstrøse coronahjælpepakke på 5.625 milliarder kroner!

Jeg anfægter ikke behovet for at sætte gang i økonomien efter coronaepidemien, men jeg vil til enhver tid hævde, at Danmark ubetinget er bedre til selv at bestemme, hvad pengene skal gå til, og jeg bryder mig ikke et sekund om at hæfte for Bulgariens eller Italiens aktiviteter i den forbindelse.

Pilen peger igen på Bruxelles
EU forsøgte altså både at bilde europæerne ind, at det var EU, der gennem fælles vaccineindkøb skulle redde europæerne, og at man med kolossale fælles lånoptag kunne puste liv i den i forvejen skrantende økonomi i en række syd- og sydøsteuropæiske lande.

Ingen af delene går i opfyldelse. EU halter håbløst bagefter på vaccineområdet, og hverken Italien, Spanien eller Bulgarien og Rumænien bliver reddet af coronahjælpepakker og passive overførsler fra de såkaldt rige lande i EU.

Coronaepidemien har igen understreget, at EU er en papirtiger ledet fra Bruxelles af et forældet bureaukratisk system, der mangler både viden, hurtighed og effektivitet til at kunne håndtere en sundhedskrise.

Coronaepidemien har efterladt Europa i en mistrøstig tilstand, og pilen peger igen på Bruxelles

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00