Debat

SF: EU's krisehåndtering bør bane vejen for et opgør med budgetkravene

I EU besluttede vi at optage fælles lån i en sådan grad, at vi har kunnet holde hånden under virksomheder, sikre forsyningskæderne og beskytte langt flere arbejdstagere, end nationalstaterne kunne alene. Nu bør vi tage et generelt opgør med budgetkravenes økonomiske spændetrøje, skriver Kira Marie Peter-Hansen. 

Sammenfaldet mellem forhandlinger om EU’s syvårige budget, pandemien og EU’s Green Deal gjorde, at vi har lavet fælles forpligtende, solidariske og grønne løsninger med alle EU’s regeringer ombord, skriver Kira Marie Peter-Hansen.
Sammenfaldet mellem forhandlinger om EU’s syvårige budget, pandemien og EU’s Green Deal gjorde, at vi har lavet fælles forpligtende, solidariske og grønne løsninger med alle EU’s regeringer ombord, skriver Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Didier Bauweraerts/Europa-Parlamentet
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et år er gået. Men det føles som årtier. For selvom gader, stræder og kontorlandskaber har været lukkede, har der været åbent for væsentlige nybrud på den EU-politiske arena. Der er mange aspekter at tage fat på, men særligt ét skal fremhæves: Pandemien ser ud til at have vaccineret os mod neoliberal krisehåndtering. Vi har i hvert fald fået 'første stik'. 

Temadebat

Et år med corona

Det er nu et år siden, corona-pandemien for alvor fik tag i hele Europa. Et år der blandt andet har budt på massive nedlukninger, lukkede grænser, en kæmpemæssig økonomisk hjælpepakke og vaccineopkøb. 

Følg med i Altingets debatserie, hvor et hold af debattører vil svare på følgende spørgsmål:

Hvordan håndterede EU det første år? Og hvordan ser fremtiden ud?

I det europæiske fællesskab besluttede vi at optage fælles lån i en sådan grad, at vi har kunnet holde hånden under virksomheder, sikre forsyningskæderne og beskytte langt flere arbejdstagere, end nationalstaterne kunne alene.

Og det var helt nødvendigt. Havde vi ikke lavet fælles investeringer i tide, kunne vi nemt komme til at stå i en endnu værre økonomisk situation efter pandemien. Og det er bemærkelsesværdigt, at vi samtidigt tilsidesatte de konservative budgetkrav for et par år. Det bør blive startskuddet til et generelt opgør med vækst- og stabilitetspagtens økonomiske spændetrøje. 

For der er stadig skadelige reformkrav forbundet med genopretningspakken, og vi må ikke tro, at den ulighedsskabende reformpolitik er stendød. Men at vi tør etablere fælles løsninger og investere os ud af en økonomisk krise, er utvetydigt en politisk milepæl, som alle progressive kræfter bør juble over. Ligeledes skal vi være glade for, at tiden var moden til at øremærke knap 40 procent af midlerne til grønne investeringer. 

Held i uheld 
Sammenfaldet mellem forhandlinger om EU’s syvårige budget, pandemien og EU’s Green Deal gjorde, at vi har lavet fælles forpligtende, solidariske og grønne løsninger med alle EU’s regeringer ombord. Og timingen for kuren rammer samtidig ned i et folkeligt pres på retfærdig skattebetaling og ønsket om mere økonomisk ligestilling i vores samfund. 

Vi står altså i en unik situation. Den progressive politiks flag blafrer tydeligst i krisevinde, og lige nu er der stemning for nye løsninger.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi står altså i en unik situation. Den progressive politiks flag blafrer tydeligst i krisevinde, og lige nu er der stemning for nye løsninger: Der er et hastigt voksende momentum for den nødvendige grønne omstilling; der er større bevidsthed om økonomiske krisers ulige fordeling af goderne og folkelig vilje til at lade de rigeste bidrage mest til samfundets genopretning; frontpersonales værdi for samfundet er blevet tydeliggjort; og endelig ser vi en genopstået tro på, at investeringer skaber en positiv og selvforstærkende effekt på samfundsøkonomien

Fremtiden er Grün
Det er nu, vi skal hjælpe Kommissionsforkvinde von der Leyen til at blive husket for andet end den slingrende vaccinehåndtering. Og forhåbentligt får vi en hjælpende hånd af mine tyske Grønne kolleger til efteråret. Hvis kansleren i Tyskland hedder Habeck eller Baerbock efter septembervalget i år, kan vi se frem til endnu flere positive nybrud i Tyskland såvel som i EU. 

Og sikke et tilfælde. COP26 blev udsat et år. I mellemtiden er sparepolitikken og Trump blevet afsat, Biden har meldt USA ind i Paris-aftalen igen, og klimatopmødet starter umiddelbart efter det tyske valg. Det er vigtigt, for COP26 bliver kun en succes, hvis EU går forrest, og hvis USA tør gå med. 

Tiden er moden. Det er nu, vi skal handle! Vi skal dog huske på, at vores modstandere stadig står stærkt. Både eksternt og internt i EU. Den store drage mod øst er begyndt at vise tænder, den russiske bjørn sover heller ikke, og generelt bliver Europas indflydelse på den globale politiske scene mindre, især hvis vi ikke tør stå fast på vores egne principper. 

Kalder alle progressive kræfter
Og der kunne det jo være fint at starte med at feje for egen dør. Vi er fortsat blandt verdens største klimasyndere, flere regeringer tilsidesætter grundlæggende rettigheder, Europa er centrum for nogle af de værste skattely, og vi blokerer stadig for global adgang til vacciner. 

Det er tydeligt, at den økonomiske logik for nu har smidt den restriktive spændetrøje og har taget spenderbukserne på. Og tak for det. 

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Men tænk engang, alt det kan vi ændre på. Lige nu er jorden gødet for progressive politiske milepæle. Og hvis alt går vel, kan jeg om et år i Altinget skrive, hvordan venstrefløjen sørgede for, at EU ophævede patenter på vacciner, skabte ambitiøse klimamål til COP26, forbedrede globale standarder for skattepolitik, og sidst, men ikke mindst, hvordan vi investerede os ud af krisen og skabte bedre vilkår for mennesker, som de er flest. 

Det kræver dog, at vi også får ’andet stik’ og bliver effektivt vaccineret mod neoliberal krisehåndtering. For pandemien er endnu ikke overstået. Men det er tydeligt, at den økonomiske logik for nu har smidt den restriktive spændetrøje og har taget spenderbukserne på. Og tak for det. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00