Brexit-frontfigur: Trump vil juble, hvis Danmark forlader EU

INTERVIEW: Den amerikanske præsident ville elske at se ”vikingerne” følge briterne mod exit, siger EU-modstanderen Nigel Farage, der er tæt på Trump, i Altingets første podcast om Europa.

STRASBOURG: Den vestlige verdens mest magtfulde leder håber at se det europæiske samarbejde falde fra hinanden, og derfor ville det glæde Donald Trump, hvis også Danmark meldte sig ud af EU.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra en af præsident Trumps nærmeste politiske venner i Europa, den ledende britiske EU-modstander Nigel Farage.

”Han ville sikkert juble højt og sige: Godt klaret! Vikingerne har genfundet deres sjæl,” siger Farage i et interview i Altingets nye ugentlige podcast om Europa.

”Trump forstår, at nationalstaten er fundamentet. Ikke falsk overnationalisme med et stykke Beethovenmusik, et latterligt flag og at bede folk om at bede til falske guder. Han fatter det,” siger han.

Farage tror på dansk exit
Nigel Farage var som tidligere formand for UK Independence Party (UKIP) igennem et årti en af de vigtigste arkitekter bag den politiske revolution, der kulminerede i briternes beslutning om at forlade EU ved en folkeafstemning sidste sommer.

I dag er han lige så elsket af sine tilhængere, som han er hadet af sine mange modstandere – både hjemme i Storbritanniens turbulente politiske liv og i Europa-Parlamentet, hvor han stadig leder UKIP’s politiske gruppe, Europæisk Frihed og Direkte Demokrati (EFDD).

Selv om intet foreløbig peger i den retning, så er Farage overbevist om, at også danskerne en dag vil stemme sig helt ud af Den Europæiske Union.

”I har lavet undtagelser fra det militære, og I har endnu flere undtagelser på det retlige område, end vi har haft. I sagde nej, da I havde jeres folkeafstemning på den berømte junidag,” siger han med henvisning til den danske folkeafstemning om Maastrichttraktaten i 1992, som dengang blev en inspiration til skabelsen af UK Independence Party.

EU handler ud fra frygt
”Danmark er kun 5 millioner mennesker, og det er måske det, der holder jer lidt tilbage. Men jeg opfatter Danmark som et sted, der har en meget klar nationalstat med egen identitet, folk og kultur. Jeg er sikker på, at flertallet af danskerne helst ville være fri for at være med i EU,” siger Nigel Farage:

”Jeg tror, at det danske folks instinkt er, at de bør have en selvstyrende nation.”

Farage beskylder EU for at ville ”straffe” Storbritannien i landets forhandlinger om udmeldelse. Ifølge UKIP’eren skyldes det, at unionens forhandlere frygter at ”sende et budskab til Danmark” og andre skeptiske lande om, at det er okay at melde sig ud.

”De handler ud fra frygt,” siger han.

Hør hele interviewet med Nigel Farage i den første udgave af Altingets podcast Parlamentet – hvor han også fortæller om sit venskab med Trump, mens han afviser mistankerne om russisk indblanding i både det amerikanske præsidentvalg og Brexit-afstemningen som ”hysterisk ævl”.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her.

Forrige artikel Danmark får opbakning i strid om cabotagekørsel Danmark får opbakning i strid om cabotagekørsel Næste artikel Løkke om Ukraine: Et EU-medlemskab er ikke på dagsordenen Løkke om Ukraine: Et EU-medlemskab er ikke på dagsordenen