Det svenske flag er hejst ved Nato: "En historisk dag"

Den svenske alliancefrihed er henvist til historiebøgerne, for nu vajer Sveriges flag udenfor Nato. "Det er en stor dag for Nato, men ikke mindst for det nordiske samarbejde," siger forsvarsalliancens generalsekretær.

Sverige statsminister, Ulf Kristersson, deltog i ceremonien sammen med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, da det svenske flag mandag blev hejst ved alliancens hovedkvarter. 
Sverige statsminister, Ulf Kristersson, deltog i ceremonien sammen med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, da det svenske flag mandag blev hejst ved alliancens hovedkvarter. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

BRUXELLES: Tidligt mandag morgen, længe før den svenske delegation med statsminister Ulf Kristersson i spidsen landede, blev det tyrkiske flag ved Natos hovedkvarter taget ned for at gøre plads til det svenske.

Tyrkiets, Storbritanniens og USA's respektive flag – som i det engelske alfabet kommer efter Sverige – blev flyttet et skridt til højre i cirklen af flagstænger, så der blev gjort plads til det svenske flag mellem det spanske og det tyrkiske.

Da det blå og gule flag et par timer senere blev hejst mellem flagstængerne i de nu 32 Natolande til tonerne af Sveriges nationalsang ”Du gamla, Du fria”, markerede det afslutningen på en ansøgningsproces, der både var hurtig og til tider kompliceret.

Det markerede også afslutningen på Sveriges 200 år lange alliancefrihed.

”Dette er en historisk dag,” sagde Natos generalsekretær, nordmanden Jens Stoltenberg, der bød Sverige velkommen i klubben:

”Efter mere end 200 års neutralitet bliver I en del af den stærkeste og mest succesfulde militære alliance i historien,” sagde han. 

Neutraliteten forsvandt med EU-medlemskab

Det var den tidligere statsminister, socialdemokraten Magdalena Andersson, der i 2022 indgav Sveriges ansøgning om at blive medlem af alliancen. Hun nedtoner den svenske ændring i forsvarspolitikken.

”Det er godt, at denne proces endelig er afsluttet. Men det er ikke sådan, at vi går fra en neutralitetspolitik direkte ind i Nato. Vi forlod neutralitetspolitikken, da vi blev medlemmer af EU, for da blev vi også et partnerland for Nato. Vi har været involveret i alle større Nato-operationer og har et tæt samarbejde,” sagde hun til Altinget i alliancens hovedkvarter mandag.

”Så i den forstand kan man sige, det er et stort skridt. Der har været 200 års alliancefrihed, men da vi også har arbejdet tæt sammen med Nato, kan man også se det som et naturligt sidste skridt i en løbende proces,” sagde hun.

Styrkelse af den nordiske region

De fleste synes dog at være enige om, at en tilslutning til militæralliancen vil styrke det nordiske samarbejde.

”Det vil styrke sikkerheden i Norden, fordi vi alle er en del af den samme forsvarsalliance. Det er vigtigt. Vi kommer til at kunne samarbejde endnu tættere, end vi gør i dag,” sagde Magdalena Andersson.

Det samme blev understreget af Sveriges nuværende statsminister, Ulf Kristersson:

”Nu er vi igen i en fælles forsvarsunion på tværs af Norden. Det er helt unikt," sagde Kristersson.

Jens Stoltenberg påpegede, at det er første gang siden Kalmarunionen, at de nordiske lande har et fælles forsvar.

”Det er en stor dag for Nato, men ikke mindst for det nordiske samarbejde. Det er en stor styrke for Norden, at vi kan samarbejde i dybden om militære kapaciteter og forsvare hinanden. Det er også en styrke for Nato," sagde Jens Stoltenberg.

Stoltenbergs støtte er afgørende

I ly af store paraplyer prydet med Nato-logoer stod Kristersson og Stoltenberg side om side i den silende Bruxelles-regn mandag, da Sveriges flag blev hejst ved siden af Tyrkiets og et par flagstænger fra Ungarns. 

Det var netop regeringerne i Ankara og Budapest, der længe forsinkede optagelsen og skabte usikkerhed om, hvorvidt Sverige kunne komme ind i Nato.

Under Sveriges omtumlede rejse ind i militæralliancen har støtten fra norske Jens Stoltenberg været afgørende. Den svenske statsminister benyttede lejligheden til at takke generalsekretæren for hans støtte gennem hele processen.

”Uden din utrættelige støtte og dit personlige engagement ville vi ikke have stået her i dag. Jeg er klar over, at du ville have gjort den samme indsats for alle kvalificerede lande, der ansøger om medlemskab. Men hvis du ønskede, at vi skulle føle os som noget særligt, så er det bestemt lykkedes for dig," sagde Ulf Kristersson.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

0:000:00