Sverige er nu fuldgyldigt medlem af Nato

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, overdrog torsdag det dokument til den amerikanske udenrigsminister, som formelt gør Sverige til det 32. medlem af Nato. Mandag bliver det svenske flag hejst i alliancens hovedkvarter.

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (t.v.), foretog torsdag sit lands formelle tiltrædelse til Nato under et besøg hos den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i Washington.
Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (t.v.), foretog torsdag sit lands formelle tiltrædelse til Nato under et besøg hos den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i Washington.Foto: Jess Rapfogel/AP/Ritzau Scanpix
Axel Hyttnäs Telin

Kort før kl. 17.30 torsdag afleverede den svenske statsminister, Ulf Kristersson, det formelle tiltrædelsesinstrument, der er nødvendigt for, at Sverige kan blive medlem af Nato.

Det betyder, at det svenske flag kan hejses som nummer 32 i kredsen af allierede ved en ceremoni i Natos hovedkvarter i Bruxelles mandag. Hele Norden vil således være indlemmet i den vestlige forsvarsalliance.

"Gode ting kommer til dem, der kan vente," sagde den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, på en pressekonference i Washington DC:

"Ved at modtage dette dokument vil jeg gerne være den første til at byde Sverige velkommen i Nato."

Ulf Kristersson kalder begivenheden for "en virkelig historisk dag".

"Sveriges medlemskab af Nato er ikke afslutningen på noget, men begyndelsen på noget nyt. Jeg ser frem til at gøre verden mere sikker og fri sammen med USA og resten af Natos medlemslande," sagde Kristersson.

"Et mere sikkert land"

De svenske socialdemokraters leder, Magdalena Andersson, glæder sig også over medlemskabet.

"Sverige er nu medlem af Nato, hvilket gør os til et mere sikkert land. Vi har et stærkere forsvar af vores elskede Sverige. En bedre mulighed for at forsvare vores frihed, vores demokrati og vores levevis", skriver Andersson på X.

"Endelig", skriver Johan Pehrson, leder af det liberale parti, og fortsætter:

"Sverige som Nato-medlem er nu en realitet. Friheden skal forsvares, og det kan vi bedst gøre sammen. Alene er vi ikke stærke. En smuk dag i en farlig verden."

Ikke alle er lige tilfredse med Sveriges optagelse i Nato, og blandt kritikerne er Vänsterpartiets forsvarsordfører, Hanna Gunnarsson.

"Vi lægger nu en række principper bag os, men vi må ikke læne os tilbage. Vi skal fortsætte med at opbygge et stærkt svensk totalforsvar, og vi skal fortsætte med at være et land, der har sin egen stemme i verden for fred, menneskerettigheder og udvikling," skriver hun på X.

Lykønskninger fra andre ledere

Kristersson blev ringet op af den norske statsminister Jonas Gahr Støre og den finske præsident Alexander Stubb, som ønskede tillykke fra den store forsvarsøvelse Nordic Responce i Norge.

"Dette er en historisk dag. Det faktum, at Finland og Sverige nu er medlemmer af NATO, binder os endnu stærkere sammen. Det er vigtigt for vores sikkerhed, og det er vigtigt for NATO og den nordiske region," siger Jonas Gahr Støre i en pressemeddelelse.

Også Danmarks statsminister glæder sig over Sveriges optagelse.

"Vi lever i svære tider, og det er mere end nogensinde klart, at vi må stå sammen, " siger Mette Frederiksen (S) i en meddelelse henvendt til svenskerne.

"Med jer ombord – endelig! – vil Nato være stærkere, vores nordiske region vil være stærkere, og vi som naboer vil være stærkere. Tak, Sverige,” siger hun.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er også tilfreds.

"Sverige indtager nu sin retmæssige plads ved Nato-bordet med lige mulighed for at påvirke Natos politikker og beslutninger. Efter mere end 200 års alliancefrihed kan Sverige nu blive beskyttet under artikel 5, den ultimative garanti for alliancens fred og sikkerhed," siger han.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA
bachelor i samfundsvidenskab (Harvard Uni. 1984)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00