Samuelsen til briterne: "Jeg skal varetage danske interesser"

BREXIT: Jeremy Hunt, der er ny britisk udenrigsminister, er i Danmark for at finde opbakning til den britiske Brexit-linje. Men briterne skal rykke sig endnu mere, lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Onsdag mødtes udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) med den nye britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt. 
Onsdag mødtes udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) med den nye britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt. Foto: Tariq Mikkel Khan/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

"Jeg anerkender den bevægelse, som er kommet fra britisk side, men jeg tror, det er nødvendigt med yderligere bevægelse, hvis vi skal komme sikkert i mål."

Sådan lød det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter han onsdag havde holdt møde med den nye britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt. Den bevægelse, som Samuelsen henviste til, er Theresa Mays Brexit-plan, som hun fremlagde i juli. Den lægger op til et blødere Brexit, end briterne hidtil har lagt op til, men indeholder stadig ting, som vil være svære at acceptere for EU.  

Anders Samuelsen understregede efter mødet, at han respekterer Storbritanniens beslutning om at forlade EU, men at det er hans opgave at sikre, at danske virksomheder ikke skal konkurrere på ulige vilkår.

"Vi har brug for at have briterne tæt på os, men det skal være på en fair måde," sagde han.

Vi forstår, at EU-27’s opgave er at stå sammen, men det er godt at forklare konteksten. 

Jeremy Hunt
Udenrigsminister, Storbritannien

No-deal-retorikken
Jeremy Hunts besøg er en del af en større charmeoffensiv for at samle opbakning til den britiske Brexit-linje. Allerede inden han tog afsted, var han ude at advare om sandsynligheden for, at man ikke når en aftale inden deadlinen i oktober.

"Vi er nødt til at tage en beslutning om Storbritanniens fremtidige forhold til EU i slutningen af året, og vi er nødt til at være meget ærlige over for os selv om de valg, vi står over for. I øjeblikket styrer vi mod ingen aftale ved et uheld," sagde han ifølge The Guardian 1. august i forbindelse med et besøg i Østrig.

Inden han lagde vejen forbi Danmark, havde han allerede aflagt visit i både Finland og Letland. Også her var retorikken en anelse hård i filten.

På sit besøg i Helsinki understregede han, at alle er nødt til at forberede sig på muligheden for et kaotisk no-deal-Brexit, og i Letland gentog han, at der er en sandsynlighed for, at der ikke kommer en aftale.  

"Men jeg tror, at der er et voksende antal lande, som anerkender, at det ville være en meget, meget stor fejltagelse ikke kun for Storbritannien, men også for EU," udtalte han ifølge Politico.

Blidere retorik i Danmark
I Danmark var tonen en smule mindre hårdfør, og Jeremy Hunt nævnte ikke sandsynligheden for no-deal-scenariet med et ord. 

Til gengæld kaldte han mødet for både konstruktivt og produktivt. 

De to brugte ifølge Hunt meget tid på at diskutere Theresa Mays nye Brexit-plan, og det var godt givet ud. 

"Vi forstår godt, at EU-27's opgave er at stå sammen, men det er godt at forklare konteksten," sagde Jeremy Hunt.

Danmark forbereder sig på no-deal-scenarie
Anders Samuelsen ønskede ikke at spå om sandsynligheden for et no-deal-scenarie.

"Jeg tror ikke, man fremmer nogen muligheder for at lande en aftale, hvis man begynder at sætte procenter på," sagde han og fortsatte: 

"Jeg tror på en aftale, indtil det modsatte er bevist." 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne dog senest i juni fortælle, at Danmark forbereder sig på, at der ikke kommer en aftale med briterne inden deadline.

Efter EU-topmødet 29. juni forklarede han, at der er så stor usikkerhed om udfaldet af forhandlingerne, at regeringen har sat fart på udviklingen af en nødplan, hvis det skulle gå helt i vasken.

"Vi bliver jo nødt til at forberede os på alle scenarier, og det gælder også worst case," lød det dengang fra statsministeren.

Læs også

Dokumentation

Theresa Mays Brexit-plan

Theresa May præsenterede i juli en Brexit-plan, som formulerer, hvordan forholdet mellem Storbritannien og EU kan se ud. Her lægger briterne op til en model, som blandt andet betyder, at man får et fælles regelsæt for fødevareindustrien, og at Storbritannien bliver en del af europæiske myndigheder som lægemiddelagenturet. Samtidig vil de forlade det indre marked og toldunionen og lave et nyt frihandelsområde for produkter, der skal beskytte de forsyningskæder, virksomheder har opbygget på tværs af grænsen mellem Storbritannien og andre lande. 

Læs hele planen her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00