Vestager: Det er vigtigt for Danmark at gå med i EU’s Bankunion

FINANSTILSYN: De danske banker er for store til, at Danmark kan håndtere dem alene, siger EU-kommissær Margrethe Vestager. Derfor anbefaler hun dansk deltagelse i Bankunionen, når beslutningen skal tages næste år.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Thomas Lauritzen

Bankerne er jo kommercielle virksomheder, men de sidder også på noget, som er helt afgørende for, at vores samfund fungerer. 

Margrethe Vestager
EU-kommissær

BRUXELLES: Som daværende økonomiminister var Margrethe Vestager selv den, der tilbage i 2013-2014 forsvarede Danmarks interesser i forhandlingerne om et fælles banktilsyn for Europa. Nu understreger kommissæren, at det er vigtigt for Danmark at melde sig ind i EU’s Bankunion, når beslutningen skal tages næste år.

”Det synes jeg, det er. For der er en række danske banker, som er meget store i forhold til den danske økonomi som sådan,” siger konkurrencekommissær Vestager i et interview med Altingets europæiske podcast.

”Bankunionen giver en slags forsikring for, at hvis der sker noget, som virkelig ikke bør ske, så er man mange til at bære konsekvensen af det – samtidig med at man får en ensartet måde at føre tilsyn på,” siger hun.

Dokumentation

Hvad er Bankunionen?

Under den internationale finanskrise fra 2008 og frem måtte en række af EU's medlemslande bruge enorme offentlige beløb på at redde en række store banker fra kollaps.

I årene efter besluttede EU-landenes regeringer at skabe en europæisk bankunion, der skal forhindre den situation i at gentage sig.

Bankunionen består af fælles regler for alle EU's cirka 8.300 banker (blandt andet krav om størrelsen på bankernes reserver) samt et fælles banktilsyn og en fælles myndighed for afvikling af nødlidende banker.

De første forslag om Bankunionen kom fra EU-Kommissionen i 2012.

Det fælles tilsyn trådte i kraft i 2014 under ledelse af Den Europæiske Centralbank (ECB), efterfulgt af den fælles afviklingsmekanisme i 2016.

I 2016 begyndte Bankunionen at opbygge en fælles afviklingsfond, betalt af bankerne selv, som i løbet af otte år skal nå op på cirka 410 milliarder kroner til indgreb over for nødlidende banker.

Under forhandlingerne om Bankunionen insisterede ikke mindst Danmark på, at systemet også skulle være åbent for lande uden for eurozonen. Det blev det, men foreløbig er det kun de 19 eurolande, der er med.

I sommeren 2017 besluttede regeringen at nedsætte et udvalg under ledelse af Koordinationsgruppen for Finansiel Stabilitet, som skal aflevere en analyse i efteråret 2019.

Den analyse bliver grundlaget for Danmarks endelige beslutning om at deltage i Bankunionen eller ej. Justitsministeriet har vurderet, at en eventuel tiltrædelse ikke kræver en folkeafstemning ifølge grundloven.


0:000:00