Rune Lund
 svarer 
Simon Kollerup

Rune Lund (EL) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om vi i Danmark i dag har den fornødne regulering til at holde styr på finanshusenes forvaltning af aktionærernes stemmer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 117, Spørgsmål 1
Med lovforslaget ønsker ministeren at forbedre muligheden for at udenlandske ejere kan deltage i generalforsamling mm. Udenlandske institutionelle investorer overdrager ofte opgaven med at lade sig repræsentere til rådgivende stedfortrædere – ofte store finansielle konsulenthuse – som anvender algoritmer til at styre deres valg. Vil ministeren oplyse, om vi i Danmark i dag har den fornødne regulering til at holde styr på finanshusenes forvaltning af aktionærernes stemmer? Hvilke konsekvenser mener ministeren, at det kan få, hvis denne type aktører får større indflydelse på beslutninger i danske virksomheder?

Svar fra tirsdag den 22. marts 2022
Formålet med denne del af lovforslaget er at fremme udenlandske aktionærers mulighed for at stemme på generalforsamlingerne i de danske børsnoterede selskaber og dermed fremme aktivt ejerskab. Den eksisterende praksis ifm. udenlandske aktionærers stemmeafgivelse i danske børsnoterede selskaber er ikke effektiv. Typisk afvises ca. en tredjedel af stemmeinstrukserne på grund af fejl i de formelle krav, der skal være opfyldt. Ifølge VP Securities opgørelser var der tale om afvisning af ca.

37 pct. af de af udenlandske aktionærers stemmerinstrukser i generalforsamlingssæsonen 2018, i 2019 blev ca. 36 pct. afvist og i 2021 blev ca.

44 pct. afvist. Der foreligger på grund af covid-19 ikke retvisende tal for 2020.

Den foreslåede ændring forventes at minimere risikoen for, at stemmeinstrukser fra udenlandske ejere afvises med henvisning til manglende opfyldelse af formkrav, og praksis vil dermed blive effektiviseret.

Udenlandske aktionærer har allerede i dag ret til at stemme i de danske børsnoterede selskaber. Med den foreslåede ændring er der således ikke tale om, at der indføres nye eller andre rettigheder for udenlandske aktionærer. Det er alene den eksisterende praksis, der skal effektiviseres med lovforslaget. Lovforslaget påvirker heller ikke aktionærers ret og mulighed for at bruge rådgivende stedfortrædere.

Erhvervsstyrelsen vurderer, at der ikke er grundlag for at antage, at de afviste stemmer vil fordele sig markant anderledes end de stemmer, som i dag ikke afvises.

ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf.

Fax CVR-nr 33 92 33 50 33 12 37 78 10 09 24 85 EAN nr. 5798000026001 [email protected] www.em.dk
0:000:00