Landbrugsraadet kritiserer trafikudspil

TRAFIKUDSPIL: Regeringens udspil til ny dansk infrastruktur er ikke ambitiøst nok og risikerer at skade fødevareerhvervets konkurrenceevne, advarer Landbrugsraadet.
Niels Th. Dahl

Det danske fødevareerhverv risikerer at blive en af taberne i spillet om fremtidens danske infrastruktur, hvis regeringens plan, der blev fremlagt mandag i denne uge, bliver til virkelighed.

Advarslen kommer fra direktør i Landbrugsraadet Claus Søgaard-Richter.

Han mener, regeringens udspil fokuserer for lidt på eksporterhvervenes transportmuligheder i Jylland, ikke gør nok for for at løse problemet med transportsektorens CO2-udledning, og derudover risikerer at lægge en ekstra skattebyrde på transporterhvervet.

"Udspillet risikerer at medføre en betydelig forringelse af vores konkurrenceevne. Det er et centralt knudepunkt for fødevareerhvervet, at vi kan transportere vores varer ud af landet, både hurtigt og på en konkurrencedygtig måde. Derudover risikerer Danmark også at blive sejlet agterud på udviklingen af 2.- og 3.-generations biobrændstof, hvis ikke regeringen gør mere," siger Claus Søgaard-Richter til Altinget.dk.

Udspillet risikerer at medføre en betydelig forringelse af vores konkurrenceevne.

Claus Søgaard-Richter
Direktør i Landbrugsraadet

Intet fokus på tværgående trafik i Jylland
Regeringens udspil til fremtidens infrastruktur lægger først og fremmest vægt på en ekstra indsats for togtrafikken, der får to tredjedele af de afsatte penge. De initiativer, der er blevet plads til på vejområdet, har hovedvægten på infrastrukturen i Østjylland, hvor især den østjyske motorvej er voldsomt belastet.

Men det er ikke nok, mener Claus Søgaard-Richter, der efterlyser en ekstra indsats for den tværgående trafik i Jylland, som er særligt vigtig for landbrugserhvervet, der er leverandør af ikke mindre end hver fjerde lastbil i Jylland:

"Med de store mængder af danske eksportvarer er det simpelthen ikke tilstrækkeligt, at planen kun rummer et initiativ om at kigge på Østjylland. Der er brug for massiv udbygning af infrastrukturen fra grænsen hele vejen op - men i særdeleshed på tværs," siger han.

Skæv afgiftsfordeling
Ud over trængsel risikerer transporterhvervet imidlertid også at blive ramt økonomisk af regeringens trafikplan. Regeringen vil nemlig i løbet af de næste år indføre kørselsafgifter, så det kommer til at koste penge at køre på vejene, mod til gengæld at sætte registreringsafgiften på nye biler ned.

Men lastbiler betaler i forvejen slet ikke registreringsafgift - og hvis de kun bliver ramt af de nye kørselsafgifter, vil transporterhvervet komme til at skulle betale betydeligt mere i afgifter end i dag:

"Vi er positive over for, at man skal betale for den måde, man belaster miljøet på. Men i forhold til godstransporten skal man kigge på andre modeller. En mulighed er at se på vægtafgiften, som er tilsvarende højere på lastbiler end på personbiler," foreslår Claus Søgaard-Richter, der mener, at der ellers er lagt op til et brud med regeringens skattestop.

Kritikken fra Landbrugsraadet får opbakning fra transporterhvervets brancheorganisation Dansk Transport og Logistik (DTL). Adm. direktør Erik Østergaard siger i en pressemeddelelse, at også DTL vil fastholde regeringen og skatteminister Kristian Jensen (V) på løftet om en omkostningsneutral afgiftsomlægning for transporterhvervet.

Lars B. Goldschmidt, direktør i Dansk Industri, bakker også op:

"Når talen falder på kørselsafgifter, så er det væsentligt, at hverken private eller transporterhvervet får øget beskatning. For personbiler vil en lavere registreringsafgift kunne kompensere privatbilismen, men for lastbiler, der ikke betaler registreringsafgift, må kørselsafgiften derfor være lavere," siger han.

Ikke seriøst nok på CO2-området
Claus Søgaard-Richter fra Landbrugsraadet mener også, regeringen kunne have gjort meget mere for at fremme brugen af CO2-neutralt brændstof i transportsektoren:

"Transportsektoren har endnu ikke knækket CO2-kurven. Derfor er vi noget overraskede over, at regeringen ikke ligesom andre lande i Europa har brugt lejligheden til at tage initiativ til at få implementeret, at der kommer biobrændstoffer hurtigst muligt. De er allerede i omløb nu, så hvorfor ikke tage fat om det med det samme," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

Lars Goldschmidt

Næstformand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og for Dansk Fjernvarmeforening, formand for Horsens Fjernvarme og for Bornholms Museumsforening
cand.polyt. (DTU 1981), ph.d. (DTU 1985), ph.d. (CBS 1993)

Erik Østergaard

Administrerende direktør, DTL Danske Vognmænd
civiløkonom, MBA (GSB Chicago)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024