Miljøminister i samråd om husdyrsager

KLAGER: I alle de afgjorte klagesager, grønne organisationer har indgivet mod kommunerne, har de fået medhold. Kommunerne kan ikke håndtere lovgivningen, siger professor i miljøret. Nu er miljøministeren kaldt i samråd om sagen.

Socialdemokraterne kalder nu miljøminister Karen Ellemann (V) i samråd om husdyrloven. Her skal ministeren forklare, hvad hun gør for at lette lovgivningen for kommunerne.

Det sker efter en ny opgørelse viser, at kommunerne har tabt samtlige af de færdiggjorte miljøklagesager, Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening har indgivet mod dem, viser nye tal fra Miljøklagenævnet.

Sagsbehandlingen utilstrækkelig
Professor i miljøret Helle Tegner Anker fra Fødevareøkonomisk Institut siger, at i hovedparten af sagerne får kommunerne dem tilbage med besked om, at sagsbehandlingen ikke har været tilstrækkelig:

"Området er vanskeligt og komplekst, og det volder kommunerne problemer at vurdere, hvor meget husdyrproduktionen påvirker beskyttede naturområder," siger Helle Tegner Anker til Berlingske Tidende.

Også formanden for Det Økologiske Råd ser problemer i lovgivningen, fordi der er stor forskel på, hvordan de forskellige kommuner administrerer loven. Danmarks Naturfredningsforening er enig.

"Miljøklagenævnets afgørelser rammer en tyk pæl igennem landbrugets højrøstede retorik om usaglige klager og afgørelserne og er et klokkeklart signal om, at kommunerne skal være restriktive i deres afgørelser. Det er da heldigvis også mange, der er. Vi har så været ekstra agtpågivende i visse kommuner, hvor vi ved, sagsbehandlingen er lempelig. Men det egentlige problem ligger naturligvis i, at selve den nye husdyrlov simpelthen er for slap og derfor giver anledning til fortolkning," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Udvalgsarbejde i gang
Karen Ellemann erkender ifølge Berlingske Tidende, at direktiverne, som kommer fra EU, er meget komplicerede. Hun vil nu kigge på det:

"Jeg har nedsat et udvalg, der holder sit første møde i dag. Det skal se på, hvordan vi på baggrund af erfaringer fra de første tre år med den nye husdyrlov yderligere får strømlinet sagsgangen," siger Ellemann og fortsætter:

"Mit indtryk er, at kommunerne faktisk er på rette vej. Andelen af sager, der ender i Miljøklagenævnet, er faldet fra 27 procent i 2008 til 14 procent i 2009. Den faldende andel af klagesager tager jeg som et udtryk for, at kvaliteten af kommunernes afgørelser allerede er blevet bedre," siger miljøministeren.

0:000:00