Debat

DF: Spis med omtanke og nyd det danske kød

DEBAT: Om man vil fravælge kød, skal være op til den enkeltes frie valg, mener Lise Bech (DF). Det vigtigste må være, at man spiser sundt, varieret og i øvrigt nyder det danske kød, som kommer fra en ordentlig og bæredygtig produktion.

Det skal være op til det frie valg at fravælge kød, mener Lise Bech (DF).
Det skal være op til det frie valg at fravælge kød, mener Lise Bech (DF).Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lise Bech (DF)
Fødevareordfører

Skal vi alle være vegetarer? Det korte svar er nej!

Gennem de sidste 20-30 år har der været mange forskellige madtrends. Nogle har været vegetarer i mange år af den ene eller anden grund, og nu ser det ud til, at der er stærke kræfter, der skubber yderligere til den trend. For nogen drejer det sig bare om, at de føler sig bedre tilpas, når de ikke spiser kød. Og det er da helt fint. Det er jo lige netop sådan, det skal være. Det skal være vores eget frie valg, der afgør, om vi vil spise kød eller ej.

Da mine forældre var børn, og faktisk også i min barndom, var det helt normalt at have en grøddag, altså en kødfri dag. I Altingets oplæg til denne debat står der, at flere og flere danskere bliver vegetarer. Men er det nu sandt, eller er det noget, vi skal tro for at blive frelste?

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det frie valg
På Dansk Vegetarisk Forenings hjemmeside, står der, at cirka 1,8 procent af danskerne lever vegetarisk. Det er cirka 100.000 personer, og det synes jeg faktisk ikke er særlig mange.

Der står også, at 28 procent af danskerne ifølge en Coop-analyse fra 2017 har mindst én kødløs dag om ugen. Det siger mig til gengæld, at danskerne godt selv kan finde ud af at administrere, hvor ofte de spiser kød. Uanset om de fravælger det for deres egen sundheds skyld, eller fordi de fravælger det for klimaets, miljøets eller dyrevelfærdens skyld.

I Danmark er vi verdensmestre i at levere en ordentlig og bæredygtig kødproduktion. Det gælder på alle parametre som fødevaresikkerhed, antibiotikaforbrug, sporbarhed, dyrevelfærd og klimabelastning.  

Lise Bech (DF)
Fødevareordfører

Så uanset hvilke motiver danskerne har for at til- eller fravælge kød, så skal det være et frit valg. Hvis det er ønsket om at mindske C02-udledningen, skal man vide, at grøntsager også kan have et stort C02-aftryk. Hvis grøntsagerne er dyrket i drivhus eller er fløjet hertil fra den anden side af jorden, så ender det med at være klimabelastende i stedet for. Derfor handler det mere om at spise med omtanke og nyde sit danske kød.

Sund og varieret kost
I Danmark er vi verdensmestre i at levere en ordentlig og bæredygtig kødproduktion. Det gælder på alle parametre som fødevaresikkerhed, antibiotikaforbrug, sporbarhed, dyrevelfærd og klimabelastning.

Der er rigtig mange vitaminer og mineraler i kød, som vi også har brug for. Blandt andet A og B-vitaminer, fosfor, jern, zink og selen. Den største del af det protein, danskerne får, kommer fra kød og kødprodukter – i alt 26 procent.

Det gælder for os alle, at vi skal spise sundt og varieret, så måske er det på tide at relancere kostpyramiden. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen. Spis mange grøntsager. Spis fuldkorn.

For mig at se, er der mange andre ligeså vigtige emner at tage fat på. For eksempel kan det virkelig gøre en forskel at reducere spild af mad. - Det vil mindske miljøbelastningen og forbedre klimaet. I Danmark smider vi hvert år over 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Det tal dækker både over de danske husholdninger, fødevareindustrien, detailhandlen, hoteller, restauranter og storkøkkener. Heraf tegner de danske husholdninger sig for 260.000 tons. Altså 47 kilo mad per dansker. Så madspild er miljø- og klimabelastende til ingen verdens nytte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

0:000:00