EL: Falafel og forbrugere udfordrer frikadellen

REPLIK: Vegetardebatten er følelsesladet, fordi det handler om vores mad, landbrug og natur, skriver Søren Egge Rasmussen til Karen Hækkerup. Landbrugets udfordring er ikke følelser, men at flere og flere forbrugere fravælger den kødintensive fødevareproduktion.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører

Direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup beklager sig over, at tonen i vegetardebatten er domineret af følelser og dermed er usaglig.

Desværre glemmer Karen Hækkerup behændigt, at det konventionelle landbrugs problem er ikke en debat baseret på følelser. Landbrugets problem er, at uanset om vi tager udgangspunkt i etik, miljø, klima eller sundhed, står den nuværende, kødintensive fødevareproduktion tilbage som debattens taber.

Derfor er det fuldt forståeligt, at forbrugerne i højere og højere grad fravælger det konventionelle landbrugs produkter og i stedet fokuserer på en blanding af økologiske animalske fødevarer, flere kødfrie dage – eller, som nogle, tager skridtet fuldt ud og blive vegetar eller veganer. Det er sund fornuft, og jeg tror og håber, at der i Danmark vil blive langt flere familier med flere ugentlige kødfrie dage og en mere afbalanceret kost.

Uopdyrket marked for bæredygtigt landbrug
For der er gode grunde til, at vi mindsker mængden af kød i vores forbrug og vores landbrug. Kun knap 10 procent af det danske landbrugsareal bruges til menneskeføde i form af brødkorn, kartofler, sukkerroer, grønsager samt bær og frugt. Imens bruges 80 procent af det danske landbrugsareal i dag til at producere foder til husdyrene. Hvilket er en ineffektiv måde at producere fødevarer på.

Der ligger altså et stort potentiale i at dyrke flere vegetabilske produkter af høj kvalitet. Eksempelvis tjekkede jeg for nylig alle de tørrede ærter i en specialbutik, og alle produkterne var importerede, på trods af at vi Danmark har en lang tradition for at dyrke og spise ærter.

Der er et uopdyrket marked for det bæredygtige, gode landbrug, som dele af det danske landbrug allerede har vist, at de mestrer i den økologiske omstilling. Lad os da fokusere på det i stedet for okse-, kyllinge- og svinekød af tvivlsom kvalitet.

Hvis vi skruede ned for den animalske produktion, kunne vi ovenikøbet brødføde langt flere mennesker. Og vi kunne gøre det, samtidig med at vi bremser spredningen af antibiotikaresistente bakterier, stopper det massive forbrug af sprøjtegifte og passer bedre på vores klima og vores dyr.

Derfor er det ærgerligt, at Karen Hækkerup og andre stædigt holder fast i, at den nuværende overproduktion af kød er godt for det danske samfund.

Prøv lige at gennemgå en slagtegris' liv fra fødsel i et for stor kuld, halekupering, hangrisenes kastration uden bedøvelse, for tidlig fravænning, som giver diarré, og ekstra medicinering samt et liv indendørs i en stald uden udeareal hele livet. Hvor fokus er på, at grisen skal vokse hurtigst muligt, indtil den i en stor flok transporteres til slagteriet. Eneste lyspunkt er vel, at den bedøves, inden den slås ihjel.

Fra Michelinstjerner til sygehusmad
De danske restauranter, der stræber efter Michelinstjerner og verdensberømmelse, har alle udvalgt særlige landbrug og gartnerier til at levere deres råvarer. Typisk fravælger de fødevarer fra det industrielle landbrug og tilvælger det økologiske.

Det samme gør sig gældende på Regionshospitalet i Randers, hvor man er kommet meget langt med at omstille køkkenet til økologi, og i højere grad laver maden fra bundet i stedet for at åbne en masse dåser og poser. Patienterne har mulighed for at vælge vegetarmad. Mellem en tredjedel og en fjerdedel vælger vegetarmåltiderne, hvilket er meget højt i forhold til, at vi kun er cirka 450.000 vegetarer i Danmark.

Det er godt, at nogen går forrest, men det er vigtigt, at fødevarerevolutionen ikke kun bliver for de smarte restauranter og de velstillede i vores samfund. Vi skal alle have råd til de gode, sunde alternativer.

Og ja, Karen Hækkerup, det er med god grund en følelsesladet debat, da den handler om vores mad, vores landbrug og vores natur. Men det er ikke det samme, som at det er en irrationel debat. Tværtimod, er der kommet flere kvalificerede stemmer til de seneste år, som Altingets debat også har vist.

I Portugal er det indført ved lov, at alle offentlige køkkener skal tilbyde et 100 procent plantebaseret måltid. En rimelig rettighed, som kan sikre, at også vegetarer, veganere, mælkeallergikere, muslimer, jøder, hinduer og buddhister kan spise et måltid. Samtidig med at det bliver nemmere for køkkenpersonalet at tage hensyn til forskellige ønsker på én gang.

Frikadellen er udfordret af falaflen og forbrugerne. Tendensen med fravalg af kød i maden breder sig.

Forrige artikel Debat: Den veganske tidevandsbølge har ramt modebranchen Debat: Den veganske tidevandsbølge har ramt modebranchen Næste artikel Vegetarforening til L&F og DI: I kan ikke se planterne for bare grise og køer Vegetarforening til L&F og DI: I kan ikke se planterne for bare grise og køer
 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Tænk på de stakkels orme

  de ellers ville spise. Ja insektmyrderiet og de skrigende gulerodsbørn
  Hvem tænker på dem?
  Og hvad med hundene, og kattene, hvad skal de leve af?
  Nå, spøg til side..
  Der er vist rigeligt med spiseforstyrrede børn her i landet, der er blevet helt ødelagte af deres forældres madbimmelim.
  Så der er vist bedre sager at bruge kræfterne på.
  Overbefolkning er det virkelige onde.
  Vi er ved at drukne i mennesker, der prutter noget mere metan end samtlige køer.
  Det er menneskenes antal, der er det største problem her på kloden .
  Bare siden tresserne hvor jeg var barn er antallet af mennesker mere end fordoblet, fra 4 til 9 milliarder. 9.000.000.000.
  Det er problemet.
  Og de eneste der har kunnet holde igen; det er kineserne.
  mvh

 • Anmeld

  Allan Christensen · Kemiingeniør

  Bedre sent end aldrig

  Glædeligt om det endeligt er ved at gå op for folk hvilke ødelæggende konsekvenser, der er forbundet med at skulle producere animalske fødevarer i så enorme mængder.

  Det er en ulykke af dimensioner om pesticider, kunstgødning, væksthormoner, syntetiske kemikalier, GMO og anden traditionelt udviklet ny teknologi ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik, miljøteknologi og social retfærdighed med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen, folkesundheden, dyrevelfærden, denne verdens fattigste mennesker, samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.

  Søren Egge Rasmussen og Enhedslisten opfordres hermed til at ophøre med at blokere for udviklingen af en økologisk mindre uansvarlig fødevareproduktion.

 • Anmeld

  Hanne Koplev · dyrlæge

  Husk at nævne forureningen med kobber og zink

  (citat): "Hvis vi skruede ned for den animalske produktion, kunne vi ovenikøbet brødføde langt flere mennesker. Og vi kunne gøre det, samtidig med at vi bremser spredningen af antibiotikaresistente bakterier, stopper det massive forbrug af sprøjtegifte og passer bedre på vores klima og vores dyr." (citat slut).
  Søren Egge Rasmussen glemmer desværre at nævne landbrugets forurening med tungmetallerne kobber og zink.
  Danmark producerer meget svinekød til udlandet, men hvem står tilbage med forureningen?
  De tungmetalforurenede marker vil forblive forurenede, også om 1000 år.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Unaturlig veganerlevevis

  Madvaner ændrer sig altid, også nu. Men det er vel første gang i historien at det sker som følge af livsfremmedgørende propaganda fra askesens fortalere.

  Engang var alle de fattige i Danmark små og forkrøblede. Skeletterne i gravene viser det. Og det var de fleste. Og adelen var høje og sunde. Forskellen var, at de fattige mest kun havde råd til planteføde. Grødspiserne, som historikeren Palle Lauring kaldte dem. Arkæologerne har et andet ord for det: Kummerform. Men adelen spiste kød, blev høje og sunde og kloge og styrede landet.

  Nu vil Enhedslisten have os alle til at leve som fattige, og prøver at bilde os ind, at evolutionsbiologerne tager fejl, når de har forsket sig frem til, at det var evnen ti,l og muligheden for animalsk føde i rigelig mængde der gjorde menneskeheden til det vi er nu.

  Det er lidt skræmmende, at nogle få kan få så mange med ud i denne blindgyde. Man kunne ønske sig, at TV-programmet "Alene i Ødemarken" tog en erklæret veganer med. Det kunne måske anskueliggøre hvorfor kød indgår som en nødvendig del af kosten, medmindre man er så heldig at leve i et overflodssamfund der kan forsyne veganeren med vitaminpiller og alle mulige særegne køderstatninger.

  NB: Men hvorfor dog blande mælkeallergikere, muslimer, jøder, hinduer og buddhister ind i denne propaganda for veganermad ? De nyder da alle animalsk føde ligesom andre normale mennesker, blot har de nogle overtrosbaserede negative præferencer for enkelte dyr.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger

  RE: Bertel Johansen

  Dine betragtninger om "krumlinge" er kun rigtige, når man medtager, at disse måtte slide og slæbe på en meget ensartet og næringsfattig kost, under dårlige boligforhold....og at de ikke havde mulighed for lægehjælp ved sygdom, handicap, infektioner osv. Dødeligheden under disse betingelser var meget høj.
  Mig bekendt er såvel elefanter som flodheste, hovdyr og hvaler i al almindelighed ret store og stærke.
  Vores menneskelige tandsæt viser, at vi i millioner af år har været både vegetabilsk og animalsk spisende. Kig på dine hjørnetænder, der har været gode til at flå i kød, fortænderne, der har været gode til at skrabe såvel plantedele som knogler....og kindtænderne, der har kunnet knuse den føden.
  I dag er der mennesker, der primært vælger at være plantespisere, andre vælger primært de kæmpe grillbøffer. Det kan vi vælge vel vidende, at vi snupper vitaminpiller og levertran eller sørger for at få de nødvendige næringsmidler via andre produkter.
  Jeg giver Søren Egge Rasmussen helt ret i mange synspunkter vedr. den helt skæve overproduktion af animalsk føde i det danske landbrug. Især når man oplever, at landbruget tilsyneladende er så trængt, at man er nødt til at pumpe kødvarerne med vand for at få de rette indtægter ind....samtidigt med, at vi her til påske importerer lammekød i stride strømme fra den modsatte side af jordkloden...fra Australien og fra New Zealand...., henter risene i Kina og spaghettien og vinen fra Italien.
  Hvorfor importerer vi billige blomsterbuketter helt fra Afrika?....For ikke at tale om kaffen, bananerne og appelsinerne...?
  Hvorfor klarer hollænderne sig så godt med gartneri under de samme klimabetingelser som os?
  Der er godt nok mangt og meget at overveje. Tror da godt nok liiiige, vi skal klappe hesten,,,,og passe på os selv og hinanden.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: I.R.Bertelsen: Samhandel med Afrika er vejen frem.

  De har ganske ret i at kummerform i fortiden også havde noget at gøre med fysisk slid og slæb, men ikke i at deres dødelighed var større end adelens p.g.a. mangel på lægehjælp. Ingen havde jo adgang til virksom lægehjælp dengang - uanset rigdom.

  Og ja, elefanter og flodheste er store og stærke på plantekost, men de er jo indrettet til det, og mennesker er netop IKKE indrettet på samme måde, men mere som altædende. Og som De skriver: Vores tandsæt vider det. Så kød skal der også til.

  Så: Alt det der veganer-hype er falsk tale, det fører kun til elendighed, dumhed og kulturfattigdom. Lad Enhedslisten om det evangelium. Og gad vide hvor mange af deres medlemmer der efterlever det ? Næppe mange.

  Og vi skal netop købe ind i Afrika, faktisk meget mere, da deres klima ofte er bedre end vores til dyrkning af nogle fødevarer. Og netop samhandel med Afrika er jo deres vej ud af fattigdom. Så vi skal absolut IKKE bare "passe hinanden og os selv." Den slags egoisme hører en anden tid og et andet politisk system til.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger.

  RE: Bertel Johansen

  Hej Bertel Johansen
  Enig. Når jeg skriver "passe på hinanden og os selv", så kan det misforstås. Jeg mener, at vi skal "passe på alle os mennesker..og på os selv". Det kan jo gøres med omtanke og ordentlighed.
  Vh. I.R.Bertelsen