Karen Hækkerup: Vegetardebatten er domineret af følelser

DEBAT: Tonen i kostdebatten er blevet hård og unuanceret, mener Karen Hækkerup. Og det er ærgerligt. For desto mere restriktiv en diæt er, desto flere udfordringer opstår der rent ernæringsmæssigt.

Af Karen Hækkerup
Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Flere kostretninger går desværre ud på at udelukke en eller flere fødevaregrupper fra kosten. Desto mere restriktiv en diæt er, desto flere udfordringer opstår der rent ernæringsmæssigt. Udelades eksempelvis kød i kosten, skal man være mere opmærksom på at få de næringsstoffer, som kødet normalt bidrager med – for eksempel jern og vitamin B12, og det kan gøre det mere besværligt at lave mad.

Netop nu er det in at skære ned på kødet, hvilket ofte begrundes med, at det er bedre for sundheden. Og ja, visse grupper vil ganske givet have gavn af at skære ned på kødet til fordel for mere grønt. Der er dog også grupper, som netop har gavn af at spise lidt mere kød, for eksempel kvinder i den fødedygtige alder.

Det at udelade kød i kosten er altså ikke ensbetydende med øget sundhed. Det kommer an på den enkeltes udgangspunkt.

Hvem og hvad skal man tro?
Når sundhed bruges som argument for vegetar-valget, går der ofte såkaldt ’cherry picking’ i fakta-udvælgelsen: Et studie, der bakker op om "troen" bruges vidt og bredt, mens videnskabelige undersøgelser, der ikke matcher overbevisningen, forkastes som værende dårlige og utroværdige.

Det giver et yderst skævt billede af virkeligheden. For skal der siges noget konkret om en kostretning, bør vi se på den samlede evidens, og her er der altså ingen sundhedsmæssig forskel på, om kosten indeholder animalske produkter eller ej; heller ikke i forhold til det ultimative resultat, som er risikoen for tidlig død.

Fødevarestyrelsen rådgiver danskerne om mad via de officielle kostråd. Det er råd, der beror på den samlede tilgængelige evidens for vores ernæring. Desværre viser Landbrug & Fødevarers undersøgelser, at kun omtrent halvdelen af danskerne tror, at man kan regne med rigtigheden af de officielle kostråd.

Samtidig ser vi et kraftigt fald i troen på autoriteter, såsom læger og andet sundhedsfagligt personale. En trist tendens, der gør, at sundhedsrådgivningen i dag minder lidt om det vilde vesten.

Vegetarkost er ikke lig slankekost
Ingen fødevarer i sig selv er sunde eller usunde, det handler om mængder og sammensætning. Vegetarkost kan – som mange andre kostformer – smage himmelsk, men kan også indeholde for meget tilsat sukker, salt, fedt og forarbejdede produkter, ligesom den kan mangle variation og en fornuftig fordeling af makronæringsstofferne.

Vegetarkost er heller ikke lig med slankekost. Magert kød bidrager med let optageligt protein, der mætter og indeholder mindre energi end tilsvarende vegetabilske proteinkilder. Du kan altså sagtens tabe dig, også når kød indgår i din kost. Ligesom du naturligvis også kan tabe dig på en diæt uden kød. Vægttab handler i bund og grund om mængden af kalorier - og ikke om, hvor kalorierne kommer fra.

Om du vælger at være vegetar, veganer, paleo-tilhænger eller noget helt fjerde er naturligvis helt op til dig. Det vigtigste er, at valget træffes på et oplyst grundlag. Derfor ærgrer det mig, at tonen i ernæringsdebatten er blevet så hård og unuanceret.

I Landbrug & Fødevarer ønsker vi at lytte, forstå og nuancere debatten ud fra et faktuelt og dokumenteret grundlag – i en ordentlig tone. Det er ikke sort/hvidt eller sundt/usundt, når vi snakker vegetarisk versus varieret kost inklusiv kød. Sundhed er netop balance og variation.

Forrige artikel DF: Spis med omtanke og nyd det danske kød DF: Spis med omtanke og nyd det danske kød Næste artikel Coop: Vegetarer kan ikke frelse verden alene Coop: Vegetarer kan ikke frelse verden alene
 • Anmeld

  Henrik Sørensen · Konsulent

  Unuanceret debat ?

  Du tager helt fejl Karen Hækkerup. Landbrug & Fødevarer har i årevis siddet på en fuldstændig unuanceret informationsstrøm. Nu kommer der nogen, der stiller spørgsmålstegn ved jeres "information". Tværtimod er debatten blevet nuanceret, ved at at andre end Landbrug & Fødevarer er kommet til.

 • Anmeld

  Annette Kyneb

  Landbrug og Fødevarers debatform i ulvedebatten!

  Man bør feje for egen dør først!
  I debatten om de 10 ulve vi har fået i Danmark har netop Landbrug og Førdevarer meldt ud, at landmændene skal have lov til at skyde ulven, når den er indenfor 50m fra et dyrehegn og at alle ulve skal skydes.
  Til trods for, at ulven er en fredet dyreart og fredet i henhold til EU- derektiv.
  Så netop Landbrug og Fødevarer står om nogen for en helt unuanceret og bombastisk debatform.

 • Anmeld

  MRI · Kandidat

  Mindre inflammation

  Måske, skulle folk inkl. Karen Hækkerup undersøge hvad der rent faktisk er bedst for folkesundheden og miljøet inden de laver udtagelser som dette. Det er påvist videnskabeligt at firebenede dyr tendere til at lave inflammation i mennesket og inflammation ligger blandt anden grundlaget for voksende forkost af autoimmune sygdomme. Udover det er der jo hele klima polemikken, Jeg er ikke vegetar, hvis I nu skulle tro det, men jeg er flexitar, gså pga. mit helbred.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Luk landbruget - det er miljøsvin verden ikke længere kan tillade.

  Endnu en gang kræver bønderne at resten af befolkningen skal feje op efter bøndernes uansvarlige handlinger. Karen Hækkerup ved så godt som nogen at ressourceforbruget til mad er uansvarligt højt når maden er kød. Det er kun i vor rige del af verden vi tillader os den luksus at ødelægge kloden for andre af verdens mennesker.

  Det er trist at se alle de oversvømmede marker i denne tid men forhåbentlig kan det få bønderne til at vågne op.

 • Anmeld

  Anders L. Rasmussen · borger

  Det er fremtiden Karen og Landbrug og Fødevarer.

  Kære Karen og Landbrug & Fødevarer.
  I fremtiden vil langt flere af os være Flexitarer, vegetarer og vengane. Det er også noget FN/UN støtter. Det er både sundere for miljøet og for mennesker.
  Det kan også udvikle sig til en god forretning for dansk landbrug hvis man lader sig inspirere.
  Måske skal du besøge det store tyske pålægsslageri, Rügenwalder Mühle. De begyndte lidt for "sjovt" at udvikle vegetariske pålægsprodukter og det blev en vækst kanon. Deres produkter kan også købes i dk.

  Lad dansk landbrug blive interesseret i stedet for at holde fast i noget der var.

 • Anmeld

  Kris Ravn · Direktør

  Karen er Direktør i Landbrug og Fødevarer

  L&F er skrækslagne for udviklingen, for så skal vi vi jo omstille os: Danmark er et svineland. Og det er vi gode til at være. Og det er godt for økonomien. Så NU må direktøren altså på banen og få os følelsesladede vildledte forbrugere til at se med fornuften.

  Lad venligst være med at tale nedladende til os, frk. Direktør. Vi vælger planter som føde, fordi forskning viser at det er helt fint for os mennesker og supergodt for planeten. Det er simpelt og nemt at få protein, omega og B12, hvorfor dog problematisere det? Og når du først vælger den mere plantebaserede kost, så begynder du faktisk at variere din kost helt utroligt, fordi du ikke bare klasker en bøf på bordet. En frikadelle af bønner, linser, rødbede, gulerod, hørfrøolie og solsikkekerner - sikke dog en u-varieret kost sammenlignet med kød-kosten. What?

  Det er så sørgeligt at høre disse lobbyistiske argumenter fra folk i topstillinger, fordi de får lov til at præge udviklingen og på sigt gøre klima, sundhed og dyrevelfærd værre end nødvendigt - men så er det jo godt at vi kan se gennem deres BS.

 • Anmeld

  Jens Lysdal · Sanger, komponist

  Troværdighed

  "Samtidig ser vi et kraftigt fald i troen på autoriteter, såsom læger og andet sundhedsfagligt personale..." - ikke at forglemme politikere der lader sig hyre til velaflønnede stillinger i erhvervslivet og fra den ene dag til den anden får helt nye holdninger. Holdninger der på forunderlig vis passer fuldstændig til den nye arbejdsgivers interesser.

 • Anmeld

  Erik Friis-Madsen

  Den korte vej fra ministerpost til lobbyist

  Karen Hækkerup ødelagde for altid sit gode navn og rygte og dermed muligheden for at blive taget alvorligt, da hun mindre end et år efter at have været minister for fødevarer, landbrug og fiskeri blev lobbyist for landbruget.
  Det er derfor spild af tid at imødegå hendes utidige artikel om følelsesladede vegetarianere.

 • Anmeld

  Britta Mørk · Pensionist

  VEGETARKOST

  Det er en god ide at sætte sig ind i emnet, før man udtaler sig. Vegetarkost er beviseligt sundere, og kræver ikke særlige hensyn, tvært i mod. Vegetarer er generelt sundere, fordi svine og oksekød er svært fordøjeligt for organismen.
  Men mange vegetarer dropper først og fremmest kødet p.g.a. dyrevelfærd og miljøet. Og det bliver uden tvivl fremtiden, hvis vi alle skal overleve på denne planet. Der er nemlig ikke kød til alle - heldigvis. Nogle af os er bare lidt på forkant, og hvis man vil bevare et godt helbred, kan grønt varmt anbefales!

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Lobbyist eller Mafia

  Karen Hækkerup er kan ikke tænke, som en vegetar:

  Hun sælger gerne sig selv med hud og hår og lader sig fortære af dobbeltmoralen, der tillader én at spille på alle de døde heste mere end en gang.

  Bare lønnen er god.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Det er ulideligt at høre på dem,

  der som KH,

  kræver at kapre debatten,

  ved at hævde at det kun er dem , der ved at føre debatten med en "ordentlig" tone på "et faktuelt-dokumenteret grundlag."

  Hvilket er ensbetydende med at et ordentligt faktuelt grundlag er det som Karen Hækkerup byder ind med.

  Det er til at brække sig over den form for slet skjult lobbyisme og mafia metoder.

 • Anmeld

  Helle B. Larsen · Landbo

  Er der gået panik i bondemafien, Karen?

  En ting var pinlige Søren Gade, hvilket ikke kunne undre, men at du, Karen Hækkerup vil prostituere dig selv for en organisation som L&F! Jeg havde troet bedre om dig.

  Din opgave må være at få sporet bønderne ind på rette vej. Fx vil jeg gerne vide, hvorfor alle malkekøer ikke kommer på i sommerhalvåret, når de gør det i Sverige!

  Vi vil heller ikke have flere svin! Den produktion burde være under enhver bondes værdighed. Få nu nogle visioner og prøv at nytænke landbruget. Til en begyndelse kan du øve dig på Martin Merrild. Kan du overbevise ham, har du vundet min tillid.

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Vi kan godt selv, Karen Hækkerup

  Og "vi" er os, der lever vegetarisk. Langt de fleste af os, ved ganske godt, at når kødet droppes, så skal der findes erstatninger B-12, som kun findes i små mængder i grøntsager.. Den henter vi så fra bælgplaneter, spirer, solsikke, tang, og især masser af ost. Jern er ikke noget problem, for det findes i mørkegrønne grøntsager, bær og korn.
  Kvinder der venter barn kan klare sig med fisk, og behøver ikke at spise de vante kødprodukter.
  Du advarer mod at debatten ikke bliver følelsesladet og skinger - hvorefter du selv falder i grøften med begge ben. For du "glemmer", at nævne de enorme miljøbelastninger, der følger med såvel kødproduktion som -forbrug. At det landbrugsareal, der anvendes til ddyrkning af svinefoder lægger beslag på ca. 70 pct. af det dyrkede areal, hvortil så kommer arealforbruget fra dyrkningen af den soya, DK henter i Sydamaerika. Tænk, hvor meget korn og bælgfrugter der i stedet kunne dyrkes det tilsvarende areal, og som ville kunne mætte langt flere munde end dansk svineproduktion nogensinde kommer i nærheden af. Når det ikke sker, er det fordi dansk svinekød eksporteres til markeder hvor folk har råd til at betale merprisen. Der er ikke mange af jordens fattige, der sætter tænderne i dansk svinekød. Heldigt for dem, at de kan finde andet og bedre at ernære sig ved.
  Og skinger bliver du, når du maler et billede om mangeltilstande, sygdom og tidlig død, hvis ikke man spiser den af L & F-sanktionerede diæt.
  Jeg finder det glædeligt, at så mange ikke længere lytter til de falske autoriteter i din brancheorganisation, men i stedet selv sammensætter deres egen diæt ud fra kostmæssige, etiske, miljømæssige grunde. Jeg kan jo se, at unge under 30 år i stigende grad afstår fra at spise kød - fint, bare det brede sig. Og så vidt jeg ved, er det især svinekød, der fravælges - endnu bedre, det går den rigtige vej. Håber det bliver afviklingen af det animalske landbrug, og at bønderne omstiller produktionen til vegetabilier, produktion af oste og syrnede mælkeprodukter, høns, får og geder. Det vil være godt for folkesundheden, miljøet og valutabalancen.
  PS: Næste gang du møder en flok vegetarer så kan du jo spørge dem om hvor ofte de er syge, hvor ofte et sløje, og hvor mange af dem, der taget medicin. Spørg, og du vil blive forbavset.

 • Anmeld

  eva just · ikke relevant

  kød varer debat - godt skrevet Karen Hækkerup

  lad os dog blive fri for alle de der vil leve andres liv. Vi der vil spise kød, skal blive ved med det, de der vil ryge skal blive ved med det, (hvis de ønsker det)
  Børn skal starte med at have deres egne madpakker med, så forældrene ikke BLIVER TVUNGET TIL EN RELIGIØS, ELLER FANTISK VEGETAR HOLDNING.
  SÅ GIV OS DOG HVORES PERSONLIGE FRIHED TILBAGE.
  Alle jer selvbestaltede "eksperter", der alligevel ikke aner noget som helst om andet en stenbros kulturen, hvor intet kan gro, ja i mener at vi alle skal leve af IDEOLOGISKE IDEER, SOM I HAR, men glem det, vi gør som det passer os, spiser alt det kød vi vil, ryger hvis vi vil.
  Jeres græsrods pladder er vi ret beset ligeglade med.