EFSA strammer reglerne efter hård kritik

REGLER: EFSA, der skal sikre fødevaresikkerheden i EU, har valgt at stramme reglerne efter skarp kritik fra den europæiske Ombudsmand.
Per Bang Thomsen

Selvom vores videnskabelige arbejde er af høj kvalitet, så er EFSA bevidst om, at vores råd kun har værdi, så længe offentligheden har tiltro til os.

Catherine Geslain-Lanéelle
Administrerende direktør for EFSA
Fakta

Om EFSA:

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.


Kilde: EU

Er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, i lommen på biotekindustrien?

Nej, siger EFSA selv, som dog har valgt at stramme de interne regler for at skabe mere gennemsigtighed i organisationen og undgå interessekonflikter i fremtiden.

Det sker, efter den europæiske Ombudsmand i slutningen af 2011 kritiserede organisationen for at pleje lidt for tæt omgang med biotekindustrien.

Læs kritikken fra Ombudsmanden her

Kritikken kom, efter en EFSA-kontorchef havde fået job i et større biotekfirma, og ifølge EU's Ombudsmand havde EFSA ikke taget højde for mulige interessekonflikter i forbindelse med jobskiftet. Ombudsmanden bad derfor EFSA om at forbedre sine regler og procedurer på området, og det er det krav, EU-autoriteten nu har prøvet at imødekomme med en række regelstramninger.

Befolkningen skal stole på os
De nye regler skal blandt andet sikre, at der fremover er skarpe kriterier for, hvilke forskere og videnskabsmænd EFSA kan bruge i sit daglige arbejde.

0:000:00