Debat

FødevareDanmark om stigende elpriser: Valgkamp lægger livsvigtig aftale i dvale

Rigtig mange virksomheder er truet på deres eksistens. Antallet af konkurser i de seneste fire måneder er ikke set højere siden finanskrisen, skriver Torsten Buhl.

Meget kunne have været reddet, hvis politikerne straks havde kastet sig over at udmønte prisloft-aftalen fra EU, skriver Torsten Buhl.
Meget kunne have været reddet, hvis politikerne straks havde kastet sig over at udmønte prisloft-aftalen fra EU, skriver Torsten Buhl.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Torsten Buhl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udskrivelsen af folketingsvalget kunne næsten ikke være sket på et værre tidspunkt.

Med energiprisernes himmelflugt som det absolut største samfundsmæssige problem kan det få katastrofale følger, at arbejdet med at løse dette problem nu er sat på pause i ikke alene tiden frem til valget, men også i den tid, der derefter går med at danne en regering.

Afhængigt af valgets udfald kan det tage lang tid.

Det er i særdeleshed uheldigt, fordi der så er meget usikre udsigter til, hvornår der vil blive lagt et loft over energipriserne, ikke kun for borgerne, men også for virksomhederne.

Vigtig aftale lagt i dvale

Fredag 30. september blev der i EU indgået en aftale om, at elprisen, i princippet, højest må være netto 1,34 kroner per kWh med virkning fra 1. december og indtil 1. juli næste år, hvilket kan være ikke blot en stor hjælp, men ligefrem en redning for mange små og mellemstore virksomheder og især for dem, der har et meget højt energiforbrug.

Mens politikerne fører kommunalpolitik, er fundamentet under nationen ved at skride

Torsten Buhl
Direktør, FødevareDanmark

Dette gælder i særdeleshed fødevarevirksomheder, herunder butikker, fordi både lovgivning og ansvaret for fødevaresikkerheden pålægger dem at holde bestemte og meget energikrævende temperaturer.

Det kan kun gå for langsomt med at få denne hjælp ud til ikke mindst virksomhederne, men på grund af valget er det nu meget usikkert, hvornår det kommer til at ske. Det vil næppe være 1. december.

Det er nemlig overladt til nationalstaterne selv at skrue en model sammen for et prisloft som det aftalte. Nu ligger arbejdet med at konstruere en dansk model for udmøntning af aftalen formentlig i dvale, indtil en ny regering er på plads, og derefter kan der gå måneder.

Langt nede på den politiske dagsorden

Bedre bliver det ikke af, at det at dømme efter valgkampen ikke er noget, der ligger de politiske partier særligt på sinde.

Mens græsset gror, dør horsemor

Torsten Buhl
Direktør, FødevareDanmark

De taler om velfærd og pleje og psykiatri, så man dels skulle tro, at langt de fleste danskere er syge, dels får indtryk af, at det er noget, de har stor indflydelse på. Langt det meste af den ”velfærd”, de taler om, ligger ude i regionerne og kommunerne og er i kraft af kommunalfuldmagten netop ikke Folketingets gebet.

Det er til gengæld det økonomiske fundament, som hele værdiskabelsen bygger på: Erhvervslivet, herunder især de små og mellemstore virksomheder.

De er imidlertid langt nede på den politiske dagsorden, og det er mærkeligt, når man tænker på, at det i høj grad er noget, som berører borgerne.

Prisloft-aftale

SMV’erne beskæftiger 2/3 af alle beskæftigede i den private sektor – næsten 1 million vælgere. Og disse virksomheder står også for 2/3 af værdiskabelsen i den private sektor.

Rigtig mange af dem er nu truet på deres eksistens. Antallet af konkurser i de seneste fire måneder er således ikke set højere siden finanskrisen i 2009 og 2010.

Mens folketingskandidaterne fører kommunalpolitik, er fundamentet under den nation, som de vil vælges til at tage vare på, ved at skride.

Læs også

Hvis det sker, kan de glemme alt om varme hænder, og hvad de ellers taler om at øge antallet af. Så er det ydelsescentrene og mulighederne for optagelse af statslån, der kommer til fylde.

Meget kunne have været reddet, hvis politikere og embedsmænd straks havde kastet sig over at udmønte prisloft-aftalen fra EU.

Nu er det ikke en gang et tema i valgkampen, og når den er slut, må det vente, til vi atter har et funktionsdueligt regeringsapparat – og når vi har det, og når man så har fået skruet et prisloft sammen i overensstemmelse med aftalen, kan der være mange nuværende virksomheder, som ikke får glæde af det. For mens græsset gror, dør horsemor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Buhl

Adm. direktør, FødevareDanmark, adm. direktør, Danske Slagtermestre

0:000:00