Landbrugets andel af det danske CO2-udslip vokser

KLIMA: På ti år er landbrugets andel af den samlede udledning af drivhusgasser vokset fra 15,6 til 22,4 procent. Landbruget er det næste, vi skal handle på, siger S, R og V. 

Udledningen af drivhusgasser fra dansk landbrug stammer blandt andet fra køernes prutter og bøvser. 
Udledningen af drivhusgasser fra dansk landbrug stammer blandt andet fra køernes prutter og bøvser. Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbruget står for en stadig større del af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser til atmosfæren.

Det viser den seneste emissionsopgørelse for Danmark, der hvert år indrapporteres til EU.

Landbrugssektoren stod i 2017 for 22,4 procent af udledningen, viser rapporten fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet fra april i år.

I 2016 udgjorde landbrugets udledning 21 procent, mens der på ti år er sket en stigning på knap syv procentpoint, viser Altingets gennemgang af opgørelser. I 2008 stod landbruget således for 15,6 procent af udledningen.

Landbruget er det tredje håndtag, der skal skrues på. Vi er bare nødt til at gøre det på en intelligent måde, så vi ikke belaster klodens klima yderligere, bare for at sikre et bedre klimaregnskab i Danmark.

Thomas Danielsen
Klimaordfører, Venstre

Socialdemokratiet mener, det viser, at regeringens politik har været for lidt ambitiøs.

“Mens vi har haft held til at omstille rigtig meget i energisektoren, så har regeringen slet ikke gjort nok ved landbruget. For mig at se er det her endnu en historie om, at regeringen med sin politik har taget tempoet ud af den grønne omstilling,” siger klimaordfører Jens Joel.

Mens vi har haft held til at omstille rigtig meget i energisektoren, så har regeringen slet ikke gjort nok ved landbruget.

Jens Joel
Klimaordfører, Socialdemokratiet

Landbruget står for tur
Han mener, udviklingen understreger, at landbruget er nødt til at bidrage med sin del til omstillingen, hvis det skal lykkes at nå klimamålsætningerne på længere sigt.

Samme toner lyder fra Radikale Venstre.

“Det viser, at landbruget er den næste store udfordring, vi står overfor. Vi bliver nødt til at lave en forvandling af landbruget på samme måde, som vi har gjort med energisektoren,” siger klimaordfører Ida Auken.

Hun peger blandt andet på et behov for en anden type produktion og mere ny teknologi.

Producerer mere for mindre
Stigningen skyldes, at landbruget ikke har formået at nedbringe deres samlede udledning modsat eksempelvis energisektoren. Fra 2008 til 2017 har udledningen af drivhusgasser fra landbruget været stort set konstant.

“En af forklaringerne er, at der ikke bliver reguleret i forhold til landbrug og CO2, mens man eksempelvis på energiområdet har reguleret relativt hårdt,” siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, der også er professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet.

Landbrug & Fødevarer anerkender, at den udvikling er et problem for sektoren.

“Stagnationen er en af de ting, der gør, at vi siger, at vi i fællesskab med samfundet er nødt til at gøre noget, hvis vi skal blive klimaneutrale i 2050, som vi jo har sat os som målsætning,” siger klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring.

Han afviser, at stagnationen er ensbetydende med, at landbruget har sovet i timen, når det kommer til at nedbringe erhvervets aftryk på klimaet.

“Jeg synes faktisk, at dansk landbrug har taget denne her dagsorden alvorligt. Vi har igennem årtier haft stort fokus på at være ressourceeffektive, og vi har bevist, at vi rent faktisk kan producere mere for mindre,” siger Niels Peter Nørring.

Læs også

V: Ingen snuptagsløsninger
Hos Venstre siger klimaordfører Thomas Danielsen, at regeringen har gjort en række tiltag for at nedbringe landbrugets klimabyrde, men at udfordringen har været, at der ikke findes nogle store snuptagsløsninger.

“Så kan man altid diskutere hastigheden på de enkelte områder, men vi tog jo hurtigst muligt fat om de områder, hvor vi havde nogle kendte virkemidler til at reducere CO2-udledningen, først og fremmest i forhold til bygninger og dernæst nu transportsektoren,” siger Thomas Danielsen.

På landbrugsområdet peger han på, at regeringen eksempelvis har sat penge af til klimaforskning, mere klimavenlige stalde, ammoniaktiltag, jordudtagning og biogas.

“Men det er et stort problem og noget, som vi skal tage alvorligt med de klimagasser, som landbruget udleder. Så landbruget er det tredje håndtag, der skal skrues på. Vi er bare nødt til at gøre det på en intelligent måde, så vi ikke belaster klodens klima yderligere, bare for at sikre et bedre klimaregnskab i Danmark,” siger Thomas Danielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00