Naturklagenævnet er et levn fra fortiden

NYHED: Naturklagenævnets politiske sammensætning afspejler ikke længere den politiske magt i Folketinget. Og det er et demokratisk problem, mener Jens Vibjerg (V). Miljøministeren nedsætter en arbejdsgruppe, der skal tage stilling til, om der fortsat skal sidde politikere i nævnet.
Marie Andergren

Nævnets politiske sammensætning afspejler ikke længere den politiske magt i Folketinget.

Jens Vibjerg (V)
Medlem af Naturklagenævnet
Fakta
  • Naturklagenævnet er et uafhængigt klagenævn under Miljøministeriet.

  • Naturklagenævnet er overordnet myndighed i fredningssager og er klageinstans for afgørelser efter en række love om regulering af fast ejendom: planloven, naturbeskyttelsesloven, råstofloven, skovloven, masteloven, sommerhusloven og kolonihaveloven.

  • Naturklagenævnet består af en formand, som udpeges af miljøministeren, to højeste-retsdommere samt et antal politiske medlemmer der udpeges af de partier som er repræsenteret i Folketingets Finansudvalg. For tiden er der 7 politiske medlemmer og nævnet har således i alt 10 medlemmer.

  • Kilde: Naturklagenævnet
    "Naturklagenævnet er et levn fra fortiden".

    Så hård lyder dommen fra folketingsmedlem Jens Vibjerg, der har repræsenteret Venstre i nævnet siden regeringsskiftet i 2001.

    "Nævnets politiske sammensætning afspejler ikke længere den politiske magt i Folketinget. Det er et demokratisk problem, for det betyder, at nævnet kan træffe afgørelser, der politisk er ude af trit med det befolkningen har tilkendegivet på deres stemmeseddel," siger Jens Vibjerg til Altinget.

    Oppositionen sidder i dag på fire ud af naturklagenævnets syv politiske pladser. Politikerne udpeges af de partier, der er repræsenteret i Finansudvalget. Men denne sammensætning tager - ifølge Jens Vibjerg - ikke højde for den politiske udvikling på Christiansborg.

    Dokumentation

    0:000:00