Om salmonella

23/6-06: Vil ministeren rette henvendelse til andre EU-lande f.eks. England med henblik på et samarbejde, som skal lægge pres på EU, så medlemslande, der er længere fremme, ville kunne indføre nationale særregler?
Dokumentation
Spørger: Martin Henriksen (DF)

Spørgsmål 5771: Agter ministeren at rette henvendelse til andre EU-lande f.eks. England med henblik på et samarbejde, som skal lægge pres på EU, så medlemslande, der er længere fremme, ville kunne indføre nationale særregler?

Begrundelse: Det er ikke kun udenlandsk kød, der kan indeholde masser af salmonella. Det gælder også udenlandske æg. DF forlanger nu et dansk importstop. Flere EU-lande har voldsomme problemer med salmonella i æg. Både i Tjekkiet, Spanien og Polen er der salmonella i mere end halvdelen af alle æg. Det viser en rapport fra EU's fødevareagentur, som er blevet offentliggjort før tiden på grund af en forespørgsel fra det britiske tv-selskab BBC, oplyser Fagpressebureauet. Hele 62 pct. af de tjekkiske æg er inficeret af salmonella, mens tallet er henholdsvis 55 og 51 pct. for polske og spanske æg. Til sammenligning er salmonellaforekomsten i britiske æg otte pct. Rapporten har fået den britiske ægbranche til at kræve et importstop fra en række EU-lande. Briterne importerer 15 pct. af sit ægforbrug, hvoraf hovedparten er fra Spanien. Spørgeren mener, at Danmark bør alliere sig med briterne. Hvis briterne ønsker strengere sanktioner overfor salmonella i importerede fødevare, så bør den danske forbrugerminister tage kontakt til den britiske minister, så de sammen kan gå til EU og forlange nationale særregler. Hvis EU ikke vil give os lov til det, så skal vi bare indføre det alligevel. Den 21. juni skal familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (KF) i åbent samråd i Fødevareudvalget om salmonellainficeret udenlandsk kød samt om campylobacter.

Omkring 35.000 danskere bliver hvert år syge af salmonellabakterier. Risikoen for at få salmonella er langt større i udenlandsk kød end i dansk, det glæder især salmonellabakterier, der er resistente over for antibiotika. Både Sverige og Finland har særregler, der forbyder import af kød med salmonella. Men det er aftaler, landene fik igennem, da de langt senere end Danmark blev medlemmer i EU. Danmark er derimod forpligtet til at følge de fælles regler for EU's indre marked, medmindre det kan dokumenteres, at det direkte svækker sundheden i landet.


0:000:00