Politikerne har mistet styringen

NYHED: Miljøministeriet har mistet indflydelsen på, hvad der foregår i Naturklagenævnet, siger advokat Mogens Moe. Han ønsker øget politisk styring. Fyns Amt bakker op: Folketinget - og ikke Naturklagenævnet - bør fastlægge beskyttelsesniveauet i Danmark.
Marie Andergren

Ud fra en demokratisk vinkel bør det være et flertal i Folketinget, og ikke Naturklagenævnet, der beslutter, hvilke beskyttelseshensyn vi skal varetage i disse sager.

Thorbjørn Sørensen
Miljøchef i Fyns Amt
Fakta
  • Naturklagenævnet er et uafhængigt klagenævn under Miljøministeriet.

  • Naturklagenævnet er overordnet myndighed i fredningssager og er klageinstans for afgørelser efter en række love om regulering af fast ejendom: planloven, naturbeskyttelsesloven, råstofloven, skovloven, masteloven, sommerhusloven og kolonihaveloven.

  • Naturklagenævnet består af en formand, som udpeges af miljøministeren, to højeste-retsdommere samt et antal politiske medlemmer der udpeges af de partier som er repræsenteret i Folketingets Finansudvalg. For tiden er der 7 politiske medlemmer og nævnet har således i alt 10 medlemmer.


  • Kilde: Naturklagenævnet
    Politikerne har mistet grebet om Naturklagenævnet, for nævnets afgørelser om udvidelser af husdyrbrug følger ikke Skov- og Naturstyrelsens retningslinjer.

    Sådan lyder kritikken fra advokat i DLA Nordic, Mogens Moe, der er bekymret over udviklingen.

    "Miljøministeriet har mistet indflydelsen på, hvad der foregår i Naturklagenævnet. Der er sket kraftige stramninger i nævnet det seneste år, og mange af nævnets afgørelser følger ikke vejledningen fra Skov- og Naturstyrelsen. Forudsigeligheden og sammenhængen i nævnets afgørelser går dermed tabt," siger advokat Mogens Moe til Altinget.

    Folketinget skal have bedre styring med nævnet
    "Den kraftige stramning" er navnlig synlig i nævnets afgørelser fra februar i år, mener Mogens Moe. Han har især hæftet sig ved afgørelser om udvidelser af husdyrbrug i Fyns og Århus Amt.

    0:000:00