Debat

S: Lad os drøfte offentlige midler til landbrugskampagner – men huske på, at vi også kan være grønt foregangsland som kødproducent

Landbrugsfondene skal drøftes, også i lyset af de nye kostråd og et større fokus på bæredygtighed. Men vi skal stadig sikre danske arbejdspladser i den animalske sektor, som leverer fødevarer af høj kvalitet til hele verden, for vi er blandt de bedste lande til at gøre det klimaeffektivt, skriver Anders Kronborg (S).

Vi skal blive dygtigere til at producere plantebaserede fødevarer – og med Fonden for Plantebaserede Fødevarer er vi godt i gang, skriver Anders Kronborg (S).
Vi skal blive dygtigere til at producere plantebaserede fødevarer – og med Fonden for Plantebaserede Fødevarer er vi godt i gang, skriver Anders Kronborg (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Kronborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har i de seneste uger været debat om landbrugets fonde, efter at Klimarådet har rejst spørgsmålet om, at offentlige støttekroner modarbejder de nye kostråd.

Temadebat

Skal landbrugets afgiftsfonde gentænkes?

Landbrugets afgiftsfonde bør revideres, så det ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer. Sådan lyder det fra regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale.

Støttepartiernes kritik kommer, efter en rapport fra Klimarådet problematiserer, at det offentlige i 2021 tildelte tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som til vegetabilske fødevarer. De penge blev tildelt gennem landbrugets afgiftsfonde.

Ifølge Klimarådet modarbejder det regeringens egne officielle grønne kostråd, og det kan gøre det sværere at få flere danskere til at spise mere klimavenligt og dermed nå klimamålene. Det er dog en misforstået præmis, mener Landbrug & Fødevarer, der ikke anerkender, at midlerne fra produktionsafgiftsfondene er midler fra det offentlige.

Landbrugets afgiftsfonde er en række statslige fonde, hvis indtægter hovedsageligt kommer fra afgifter, som er pålagt landbrugs- og fødevarevirksomheder. Der findes i alt 12 afgiftsfonde i Danmark, herunder to promilleafgiftsfonde og 10 produktionsafgiftsfonde, som administreres af forskellige erhvervsorganisationer. 

Landbrug & Fødevarer administrerer en af promilleafgiftsfondene og fem af produktionsafgiftsfondene i landbruget. De anerkender ikke præmissen om, at pengene fra landbrugets produktionsafgiftsfonde er midler fra det offentlige, der dermed kan fordeles anderledes.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener ikke, at kødkampagnerne nødvendigvis modarbejder de syv grønne kostråd, men understreger, at der er behov for en kvalificeret diskussion af afgiftsfondene.

Den debat vil vi gerne sætte gang i på Altinget Fødevarer, og derfor spørger vi aktører, forskere og politikere:

  • Hvilken påvirkning kan offentlige investeringer have på de danske forbrugere og deres adfærd?
  • Kan der være uhensigtsmæssigheder forbundet med at lade landbrugets fonde varetage offentlige midler? Hvilke?
  • Hvordan kan landbrugets fonde bidrage til omstillingen af fødevaresektoren?
  • Bør fondene revideres? Og hvad skal i så fald laves om? 

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi mener ikke, at der er tale om modarbejdning, for som det fremgår af kostrådene, er det fornuftigt at spise nogle slags kød i de rigtige mængder. Derfor skal vi have nuancerne med, når vi diskuterer landbrugfondenes rolle.

Fondene gør os både grønnere og mere konkurrencedygtige

Så lad mig først slå en ting fast i denne diskussion. Landbrugsfondene spiller en afgørende rolle i udviklingen af landbruget blandt andet ved at understøtte den grønne omstilling, udvikling og udbredelse af økologi, fremme af sunde kvalitetsfødevarer og fokus på dyrevelfærd.

Alt sammen noget, som har styrket den danske konkurrenceevne og været vigtig i forhold til at fastholde og udvikle danske arbejdspladser. Det skyldes, at fondene er forpligtede til at udvise et bredt samfundshensyn, når de yder støtte.

Fordi landbrugsfondene spiller så vigtig en rolle, vil vi naturligvis gerne diskutere, hvordan vi sikrer, at offentlige midler til oplysningskampagner og salgsfremme fra landbrugsfondene bruges bedst muligt.

Anders Kronborg
Fødevareordfører, Socialdemokratiet

En del af fondenes støtte går til afsætningsfremme. Eksempelvis har fondene bevilget penge til promovering af det statslige dyrevelfærdsmærke – ud fra ønsket om at stimulere efterspørgslen på produkter, som fremmer dyrevelfærden. Og til salg af grisekød i Japan – ud fra ønsket om at skabe arbejdspladser i Danmark.

Begge dele er eksempler på, hvordan offentlige midler til kampagner kan have stor effekt og betydning for landskabet i fødevare- og landbrugsdanmark.

Vi har brug for både plantebaserede og animalske fødevarer

Fordi landbrugsfondene spiller så vigtig en rolle, vil vi i Socialdemokratiet naturligvis gerne diskutere, hvordan vi sikrer, at offentlige midler til oplysningskampagner og salgsfremme fra landbrugsfondene bruges bedst muligt. Med udgangspunkt i et bredt samfundshensyn, sådan som det skal være. Men også i lyset af de nye kostråd og et større fokus på bæredygtighed og økologi.

For den grønne omstilling af både landbruget og fødevareerhvervet er særdeles vigtig for Socialdemokratiet. Derfor bakker vi også op om udviklingen af plantebaserede fødevarer.

Vi har allerede taget flere vigtige skridt. Senest med den nye fond for plantebaserede fødevarer, der med 675 millioner kroner frem mod 2030 skal sikre flere investeringer i et voksende marked for plantebaserede fødevarer, som belaster klimaet langt mindre end animalske produkter.

Vi skal fortsat sikre danske arbejdspladser i den animalske sektor, som leverer fødevarer af høj kvalitet til hele verden, for vi er blandt de bedste lande til at gøre det klimaeffektivt.

Anders Kronborg
Fødevareordfører, Socialdemokratiet

Jeg synes, at det er fornuftigt, at Enhedslisten, SF og Radikale har rejst dette spørgsmål. For det er en vigtig diskussion at have.

Det vigtige er blot, at vi får alle nuancerne med. For heldigvis er der ikke tale om et valg mellem animalske produkter eller plantebaserede produkter. For der er brug for begge slags fødevarer.

Vi skal fortsat sikre danske arbejdspladser i den animalske sektor, som leverer fødevarer af høj kvalitet til hele verden, for vi er blandt de bedste lande til at gøre det klimaeffektivt.

Samtidig skal vi lede vejen som et grønt foregangsland ved at blive mindst lige så dygtige til at levere plantebaserede fødevarer. Den udvikling er for længst i gang – og nu har vi med Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat skub på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

0:000:00