Debat

Vegetarisk Forening: De ældre skal også spise mindre kød

Vi bliver alle nødt til at skære ned på kødforbruget, hvis vi skal spise bæredygtigt - det gælder også de ældre. Der skal afsættes flere midler til efteruddannelse af ernæringsprofessionelle i plantebaseret kost og ernæring, så de ældre kan få en grønnere kost, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl og Katrine Ejlerskov.

Det er uundgåeligt at de ældre bliver nødt til at nedsætte deres kødforbrug, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl og Katrine Ejlerskov.<br>
Det er uundgåeligt at de ældre bliver nødt til at nedsætte deres kødforbrug, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl og Katrine Ejlerskov.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Katrine Ejlerskov
Rune-Christoffer Dragsdahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I debatten om maden i de offentlige køkkener bliver det jævnligt fremført, at de ældre skal have deres kød i fred, og at vi ikke kan ernære de ældre ordentligt uden kød.

Lad os starte med at se på, hvad der er muligt, hvis verden skal brødfødes bæredygtigt. Der er mange forskellige beregninger, men flere af dem lander på, at der i 2050 kan produceres i omegnen af 12 kilo kød per verdensborger på bæredygtig vis. De seneste officielle tal fra Danmark, fra 2013, viser, at at forbruget i gennemsnit per voksen dansker er på cirka 72 kilo - altså seks gange højere end de bæredygtige beregninger. De danske kostråd går knap så vidt, men sigter dog stadig mod et kødbrug på en tredjedel af det nuværende.

Vi vil vove den påstand, at mange ældre danskere i dag mistrives, fordi de får serveret en kødrig kost, som de har svært ved at fordøje,

Rune-Christoffer Dragsdahl og Katrine Ejlerskov
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening og ph.d. i ernæring, centerleder, Plantebaseret Videnscenter

Lad os i denne omgang tage et tal imellem de to og sige, at kødforbruget i Danmark skal reduceres til højst en fjerdedel af det nuværende, hvis vi skal gøre en reel indsats for at sikre en bæredygtig verden til de kommende generationer.

Hvis alle danskere over 60 år (cirka en fjerdedel af befolkningen) intet skal forandre i forhold til deres kødforbrug, bliver konsekvensen, at samtlige danskere under 60 år skal leve vegetarisk, hvis regnestykket skal gå op. Også hvis kødforbruget sænkes en lille smule blandt de ældre, bliver der stadig ikke meget kød tilbage til alle under 60 år. Var der nogen, der sagde generationskontrakt?

Det er således en bunden opgave at bane vej for et markant lavere kødforbrug, også blandt ældre danskere.

Denne realitet bliver jævnligt mødt med modstand fra en blandet skare af aktører. Men det er ikke særlig konstruktivt at diskutere, hvorvidt kødforbruget skal sænkes markant også blandt de ældre. For det er uundgåeligt, at det er nødt til at ske.

De fleste ældre vil spise mindre kød
Det antages generelt, at ældre danskere vil have kød i lange baner. Det er en mystisk antagelse. Ifølge den årlige måling fra Coop Analyse & DVF (2021) ønsker 57 procent af danskerne over 55 år at spise mindre kød, mens 39 procent er imod. Hvad angår de sidstes modstand kan man konstatere, at da nutidens ældre danskere var børn og unge, var det danske kødforbrug under halvdelen af det nuværende. Så mere grøn mad vil altså ikke være revolutionerende for dem.

Vi vil derfor gerne appellere til alle i denne debat om at se på muligheder fremfor begrænsninger og om at fokusere på, hvordan vi baner vej for et lavere kødforbrug, også blandt de ældre.

Ældre mistrives med for kødrig kost
Vi vil vove den påstand, at mange ældre danskere i dag mistrives, fordi de får serveret en kødrig kost, som de har svært ved at fordøje, og som intet godt gør for deres blodtryk og deres gigt. Hvis de fik langt mere grønt, ville flere utvivlsomt få gløden tilbage i kinderne. Det kunne øge deres (livs)appetit.

Måltiderne skal naturligvis tilrettelægges, så maden er tilpas energi- og proteintæt, også for de småtspisende. Samtidig skal maden have en tekstur og en smag, som vækker appetitten.

Flere midler til efteruddannelse indenfor plantebaseret kost
Ved Aalborg Universitetshospital gennemførte ledende diætist Tina Beermann for nogle år siden et forsøg med over 100 patienter, som fik serveret plantebaseret mad. Langt de fleste bedømte maden positivt og ville gerne have mere af samme slags fremover.

Og sidste år blev der, i et samarbejde mellem Bispebjerg Hospital, Odense Kommune, forskere og relevante organisationer, udviklet en stor samling lækre vegetariske og veganske opskrifter målrettet småtspisende og ældre, kaldt Grønne Retter i Store Gryder. Opskrifterne kan findes på webuniverset for køkkenprofessionelle metodikogsmag.dk.

Mere grøn mad til de ældre kræver naturligvis et fokus på efteruddannelse af både køkkenprofessionelle og ernæringsprofessionelle i plantebaseret kost og ernæring. Det bliver et vigtigt indsatsområde i de kommende år. Og det er afgørende, at der sættes de nødvendige midler af til dette fra politisk side.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00