Debat

L&F: Indfør en fælles standard til opgørelse af klimaaftryk på fødevarer

Der er behov for en fælles opgørelsesmetode på europæisk niveau, når man skal afgøre klimaaftryk på fødevarer. En ny fælles opgørelsesmetode skal ikke kun have fokus på klima. Den skal også tage hensyn til produkternes bæredygtighed og madens ernæringsmæssige værdi, skriver Line Munk Damsgaard.

En stor del af måltider i det offentlige er til borgere med særlige ernæringsmæssige behov, eksempelvis småtspisende ældre, skriver Line Munk Damsgaard.
En stor del af måltider i det offentlige er til borgere med særlige ernæringsmæssige behov, eksempelvis småtspisende ældre, skriver Line Munk Damsgaard.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Line Munk Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Offentlige køkkener tilbereder dagligt cirka 800.000 måltider til borgere. Måltider der skal mætte samt sikre god og tilstrækkelig ernæring. Fremover skal de også bidrage til at nå klimamålene. Netop klimaet er blandt de vigtigste vælgerdagsordener i det kommende kommunal- og regionsrådsvalg. I den forbindelse bør der fokuseres på, hvordan indkøbsmusklen kan aktiveres i klimakampen. Det gælder når der købes ind i privaten, men også i forbindelse med de offentlige måltider.

Tema

Maden i offentlige køkkener
Maden, der serveres i det offentlige, er jævnligt til debat, og i forbindelse med november måneds kommunal- og regionsrådsvalg er det igen relevant. 

Da regeringen sidste år foreslog at indføre to kødfrie dage på statslige arbejdspladser, mødte det ramaskrig fra flere kanter, og regeringen endte med at droppe forslaget efter kritik fra blandt andet flere medarbejderorganisationer. 

I foråret spillede regeringen så ud med en køkkenomstillingspulje på i alt 40 millioner kroner. Puljen skal støtte klima- og økologiomlægning i de kommunale, regionale og statslige køkkener.  

Så hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener?

  • Bør offentlige køkkener tilbyde et plantebaseret alternativ – eller ligefrem kræve to kødfrie dage? 
  • Skal al mad i det offentlige være økologisk? 
  • Er det statens eller kommunens opgave at bestemme?

Panelet er:

  • Økologisk Landsforening
  • Landbrug & Fødevarer
  • Kost- og Ernæringsforbundet
  • Ældre Sagen
  • Dansk Vegetarisk Forening
  • Dansk Erhverv
  • Concito

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected].

Landbrugs- og fødevareklyngen er mere end klar til at bidrage til, at den mad, der blandt andet serveres i de offentlige køkkener, opfylder de danske klimamål. Vi har en ambitiøs vision om, at det danske fødevareerhverv skal være klimaneutral i 2050. Derfor arbejder vi dagligt for at skabe en mere klimaeffektiv produktion i hele kæden.

Den danske animalske produktion er, ifølge en rapport fra World Ressources Institute, allerede i dag klimaeffektiv sammenlignet med mange andre lande, og det skal vi udnytte, når det kommer til offentlige danske indkøb. Erhvervet arbejder også for udviklingen af nye og alternative proteiner og har i den forbindelse lanceret en udviklingsstrategi for flere plantebaserede fødevarer i samarbejde med blandt andet Dansk Vegetarisk Forening.

Vi må ikke glemme særlige ernæringsmæssige behov
Danske fødevarer kan meget mere end at mætte. Det er eksport, arbejdspladser, kultur og fællesskab. Mad er klimapolitik, og så er det først og fremmest maden, der skal sikre tilstrækkelig ernæring.

Der er ikke behov for flere private opgørelser, som fremlægger forskellige klimaaftryk på fødevarer. Det gør det faktisk bare endnu mere forvirrende. 

Line Munk Damsgaard
Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer

En væsentlig andel af de mange hundrede tusinde måltider, der tilberedes dagligt i det offentlige, er til borgere med særlige ernæringsmæssige behov eller krav. Det kan være underernærede, småtspisende ældre, eller patienter der skal komme sig oven på en operation.

I kampen om at sikre klimavenlige måltider må vi ikke glemme de ernæringsmæssige behov. Og vi skal samtidig huske, at madkultur er en supertanker, der ikke sådan lige ændrer sig. Derfor er det vigtigt, at den mad der laves i de offentlige køkkenener, matcher brugernes smag, så maden ender i maven og ikke i skraldespanden.

Bæredygtig kost handler ikke kun om klima
Bæredygtig kost handler om mange ting, ikke kun klima. Ifølge FAO skal en bæredygtig kost være både ernæringsmæssig tilstrækkelig, sikker, sund, økonomisk tilgængelig for alle, kulturelt acceptabel, og så skal den være beskyttende og respektfuld overfor miljøet.

De nyeste danske kostråd forener to af FAO's fire parametre for bæredygtighed: ernæring/sundhed og klima/miljø. Det handler blandt andet om flere bælgfrugter og grøntsager, mindre af de såkaldte nydelsesmidler (som eksempelvis rødvin, kaffe og chokolade) og om at spise den mængde mad, vi har behov for – hverken mere eller mindre. Men det handler også om den mad, der aldrig ender med at blive spist. Alene dansk detailhandel står for 163.000 tons madspild om året. 

Hvordan klimastyrer vi de offentlige indkøb?
At styre de offentlige indkøb ud fra en klar klimalogik forudsætter et ordentligt og ensartet grundlag at vurdere fødevarernes klimaaftryk ud fra. Det har vi ikke i dag. 

Ifølge en undersøgelse, som Norstat har foretaget for Landbrug & Fødevarer, finder over en tredjedel af danskerne det svært eller meget svært at træffe klimaoplyste valg om deres fødevarer. Det er der en god grund til. Lige nu er der ikke en fælles standard til at opgøre klimaftrykket fra forskellige fødevarer. Det betyder ikke, at man ikke allerede kan gøre meget for at nedbringe klimaaftrykket. Faktisk er de nye kostråd udmærkede at pejle efter, og de efterlader samtidig rum for at træffe ernæringsfaglige og individuelt tilpassede beslutninger. 

Der er ikke behov for flere private opgørelser, som fremlægger forskellige klimaaftryk på fødevarer. Det gør det faktisk bare endnu mere forvirrende. Men der er behov for en fælles standard til at opgøre klimaaftrykket fra fødevarer – helst på europæisk niveau.

En ny fælles europæisk opgørelsesmetode skal tage hensyn til flere parametre end klimaaftryk. Den skal tage hensyn til produkternes bæredygtighed og herunder ernæringsmæssige værdi. Det er helt afgørende, at vi kommer hele tallerkenen rundt, når det gælder debatten om mad og klima i de offentlige køkkener.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024