Debat

Vi skal turde vælge vækstsporet

DEBAT: Regionerne har investeret mange millioner i fødevareindsatser, fordi udvikling af fødevareerhvervet kan gøre en stor forskel for Danmark. Det skriver dagens debattør, Birgitte Josefsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Af Birgitte Josefsen,
Formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling.

Fødevareerhvervet er en af Danmarks største sektorer, men det er et erhverv under pres. Hvis vi skal forblive førende på det globale marked, er vi nødt til at omstille os til den nye situation, vi befinder os i. Vi er nødt til at satse på at skabe vækst og udvikling i branchen, hvis vi fortsat skal være en stærk spiller på fødevareområdet.

Derfor er vi nødt til at fokusere på innovation og ny teknologi. Og vi er nødt til at se fødevareerhvervet i et bredere perspektiv, f.eks. i sammenhæng med oplevelsesøkonomi og turisme. For regionerne er vejen klar: Det handler om at skabe en erhvervsudvikling, hvor vi udnytter de ressourcer og potentialer, der findes regionalt og lokalt. Det handler om at vælge vækstsporet.

Regioner spiller stor rolle
Regionerne har stærke positioner på fødevareområdet og samarbejder med erhvervsliv, vidensinstitutioner og kommuner om at skabe udvikling, fornyelse og konkurrenceevne i fødevareerhvervene. De regionale fødevareindsatser varierer på baggrund af de forskellige styrkepositioner, der er i de enkelte regioner. Nordjylland står stærkt inden for fiskerisektoren og har mange forskellige brancher og beskæftigede inden for erhvervet. Derfor har regionen især fokus på udvikling af og innovation i fiskerisektoren.

Det sker bl.a. projektet Nordjyske Fisk med Oplevelse, der skal forbedre rammebetingelserne og styrke væksten for fiskerisektorens små og mellemstore forarbejdnings- og forædlingsvirksomheder. Det sker f.eks. gennem udviklingen af street food fiskefrokostløsninger og nytænkende produktdesign, serviceydelser og oplevelser.

Fødevarebranchen er et stort og vigtigt erhverv i Region Midtjylland, et erhverv der bidrager væsentlig til vækst og udvikling i hele regionen, både i de større byer og i landdistrikterne. Syddanmark satser på udvikling af fødevareklyngen i regionen, mens Bornholm prioriterer udvikling af fødevarevirksomheder samt markedsføring af de bornholmske fødevarer.

Sjælland styrker fødevareerhvervet fra jord til bord og udvikler en klar fødevareprofil. Det sker bl.a. gennem projektet Oplev Øresund gennem regional madkultur, der vil tiltrække flere turister til området gennem branding af den regionale madkultur og styrke samarbejdet mellem fødevarevirksomheder, skoler og turistorganisationer på tværs af Øresund.

Fødevareerhvervet gør en forskel
Regionerne har investeret mange millioner i fødevareindsatser, fordi vi mener, at udvikling af fødevareerhvervet kan gøre en stor forskel for Danmark. De regionale fødevareindsatser sker i form af særlige satsninger på produktudvikling og afsætning af specifikke fødevarer, kompetenceudvikling og markedsføring af lokale og regionale fødevarer.

De regionale fødevareindsatser indgår i et samspil med og understøtter mange af de øvrige indsatsområder, som regionsrådene har prioriteret i de regionale udviklingsplaner. Det er områder som turisme, natur, landdistriktsudvikling, sundhed, uddannelse og kultur. Den regionale fødevareudvikling er derfor ikke kun erhvervsudvikling i snæver forstand. Det er nødvendigt, hvis erhvervet skal udvikle sig.

Ny aftale giver nye muligheder
Regionerne har netop indgået en aftale med Fødevareministeriet og kommunerne om at afsætte EU-midler under Landdistriktsprogrammet til indsatser for landdistrikts- og fødevareudvikling. Den giver mulighed for større strategiske projekter, der kan skabe en sammenhængende indsats for fødevareerhvervet. En indsats, der involverer bredt på tværs af brancher, sektorer og myndigheder. Det er der behov for.

Et tæt samarbejde mellem de lokale og regionale aktører i erhvervslivet, organisationer og kommuner samt videns- og uddannelsesinstitutioner er afgørende for at sikre vækst i hele Danmark. På dén måde kan vi samle al vores viden til at skabe nye produkter og processer i fødevarevirksomhederne. Sådan skaber vi vækst og dermed et konkurrencedygtigt fødevareerhverv.

Det handler om at vælge vækstsporet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00