Øjvind Vilsholm
 svarer 
Jakob Ellemann-Jensen

Øjvind Vilsholm (EL) spørger miljø- og fødevareministeren, Jakob Ellemann-Jensen, hvorfor der lægges op til hierarkisk at rangordne dyr ved at henvise til ”graden af udvikling” og reference til placering i det zoologiske system

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 192, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvorfor der lægges op til hierarkisk at rangordne dyr ved at henvise til ”graden af udvikling” og reference til placering i det zoologiske system, jf. lovbemærkninger til § 3 i forslag til dyrevelfærdslov?

Svar fra tirsdag den 9. april 2019
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

”Det fremgår af lov forslagets § 3, at enhv er, der holder dy r, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fy siologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i ov erensstemmelse m ed anerkendte praktiske og v idenskabelige erfaringer.

Af bemærkningerne til den foreslåede bestemmelse fremgår, at der v ed vurdering af dy rs fy siologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov skal tages hensyn til dyrets art, graden af udv ikling, tilpasning og tamhed. Graden af morfologisk udvikling afspejles i dy rets placering i det zoologiske sy stem.

En v urdering af de næv nte behov for en giv en dy reart vil bero på, om der er v idenskabelig dokumentation for, om den pågældende dyreart er i stand til at føle og opfatte smerte og dokumentation for dyreartens adfærdsmæssige behov . For en lang række dy rearter, som f.eks. pattedyr, fugle og fisk, foreligger der dokumentation for, at de kan føle og opfatte smerte, me ns der for andre dy rearter, som f.eks. insekter og snegle, ikke foreligger en tilsvarende dokumentation.

Det er således ikke hensigten med lov forslaget at udarbejde en særlig hierarkisk rangordning af dy r.

Hensy net til en giv en dy rearts fysiologiske, adfærdsmæssige og s undhedsmæssige behov v il konkret afhænge af den v idenskabelige dokumentatio n, der foreligger, for dy rets evne til at føle og opfatte smerte og for dy rets adfærdsmæssige behov, uanset dy rets placering i det zoologiske system.”
0:000:00