Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Mogens Jensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, om teknisk bistand til ændringsforslag om at forbyde aflivning ved drukning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 80, Spørgsmål 37
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udforme et ændringsforslag til at forbyde aflivning ved drukning, jf. § 25?

Svar fra torsdag den 9. januar 2020
Som ønsket vedlægges udkast til et ændringsforslag med det anmodede indhold.

Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, at lovforslaget ændres som foreslået.

Et ændringsforslag med det anmodede indhold vil indebære, at det ikke vil være muligt i bekendtgørelse at fastsætte regler om, hvilke dyr der vil være omfattet af et forbud mod drukning. En videreførelse af det absolutte forbud i loven vil betyde, at en række dyr, f.eks. insekter og snegle, hvor der på nuværende tidspunkt ikke er videnskabelig dokumentation for, at disse føler smerte og lidelse ved drukning, også vil være omfattet af forbuddet i stedet for, at der – som foreslået med lovforslagets bemyndigelsesbestemmelse – vil kunne fastsættes forbud i takt med, at der eventuelt kommer videnskabelig dokumentation for en række dyrearters, f.eks. insekters og snegles, mulige evne til at føle smerte og lidelse ved drukning.

Formålet med lovforslaget er helt grundlæggende at gennemføre en forenkling af lovgivningsstrukturen på dyrevelfærdsområdet, herunder at muliggøre en bredere anvendelse af bemyndigelser, hvilket gør sig gældende i relation til lovforslagets § 25 såvel som flere af lovforslagets øvrige bestemmelser.

Det fremgår af lovforslagets § 25, stk. 1, at aflivning skal ske så hurtigt og smertefrit som muligt. Der er videnskabelig dokumentation for, at pattedyr og andre hvirveldyr kan føle smerte og lidelse, og det er derfor hensigten, at forbuddet mod at drukne pattedyr og andre hvirveldyr (undtagen fisk) skal videreføres, men at dette sker i bekendtgørelsesform med hjemmel i lovforslagets § 25, stk. 2.

Jeg kan af ovennævnte grunde ikke støtte det konkrete ændringsforslag.

Mogens Jensen / Hanne Larsen
0:000:00