Erling Bonnesen
 svarer 
Lea Wermelin

Erling Bonnesen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om kommentar til henvendelse af 22/10-20 fra Hedeselskabet om muslingopdræt som marint virkemiddel, baseret på bæredygtig og cirkulær anvendelse af muslinger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 55, Spørgsmål 2
Er ministeren enig i, at muslingeopdræt er et godt marint virkemiddel, og er ministeren enig i, at i vandmiljøområderne i Mariagerfjord, Odense Fjord, Limfjorden, Lillebælt og omkring Fyn vil det være oplagt, at anvende muslingeopdræt meget i vandmiljøindsatsen fremover? Kan ministeren skitsere et eksempel med muslingeopdræt som marint virkemiddel, som led i forberedelserne til drøftelserne om kommende vandområdeplan? Der henvises til henvendelsen om muslingeopdræt fra Klaus Astrup Nielsen og Henrik Høegh, jf. L 55 - bilag 4?

Svar fra mandag den 9. november 2020
Aarhus Universitet har den 14. april 2020 offentliggjort et virkemiddelkatalog om marine virkemidler, herunder muslingebrug. Imidlertid udestår et arbejde med at afklare, hvorvidt og i givet fald hvordan marine virkemidler kan indgå som virkemiddel i de kommende vandområdeplaner 2021-2027.

Miljøstyrelsen har på den baggrund bedt DTU Aqua, i samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, om at gennemføre et fagligt projekt, der skal vurdere potentialet for anvendelse af muslingebrug, tangopdræt og ålegræsudplantning som marine virkemidler i de kommende vandområdeplaner. Projektet forventes at estimere det arealmæssige potentiale for anvendelse af virkemidlerne samt udvikle en metode til at beregne virkemiddeleffekter, så de kan sammenlignes med belastningen af næringsstoffer fra land og atmosfære. Det vurderes endvidere hvilke kystvande, der har de biologiske og geografiske forudsætninger for en effekt af marine virkemidler. Endvidere vil det skulle undersøges, hvilken omkostningseffektivitet, der er forbundet med virkemidlerne.

Projektet skal således ud fra en række biologiske, fysiske/kemiske og geografiske forhold vurdere, hvorvidt marine virkemidler er egnede til implementering i konkrete vandområder.

I forbindelse med vurdering af, hvilke marine virkemidler, der evt. kan indgå i de kommende vandområdeplaner, vil der for de enkelte virkemidler skulle udvikles forslag til forvaltnings- og administrationsmodeller. I den forbindelse skal også mulige negative effekter af virkemidlerne tages i betragtning, herunder lokal påvirkning på vandmiljøet og påvirkninger i form af støj og visuelle gener relateret til anlæggene.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00