svarer 
Nick Hækkerup

Miljø- og Fødevareudvalget spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om omfanget af kriminalitet forbundet med ulovligt salg af hundehvalpe i henholdsvis Danmark og EU

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 59, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for omfanget af kriminalitet forbundet med ulovligt salg af hun­

dehvalpe i henholdsvis Danmark og EU? Vil ministeren herudover redegøre for, hvem der opnår den ulovlige vinding fra kriminaliteten, hvad strafferammen er, og hvordan straffeniveauerne er i praksis?

Svar fra torsdag den 3. marts 2022
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

Rigsadvokaten har oplyst følgende:

”Rigsadvokaten har undersøgt mulighederne for at trække oplysninger fra politiets sagsstyringssystem (POLSAS) om omfanget af kriminalitet forbundet med ulovligt salg af hundehvalpe i Danmark.

POLSAS er et journaliserings- og sagsstyringssystem, der er opbygget således, at der journaliseres på en gerningskode, som knytter sig til en eller flere lovovertrædelser. I forbindelse med sagens afslutning registreres en afgørelsestype, som angiver straffesagens resultat. POLSAS vil således kunne bruges som et redskab til at oplyse bl.a., hvor mange anmeldelser eller afgørelser der vedrører en given lovovertrædelse. Det vil derimod ikke uden videre være muligt at trække data af mere detaljeret karakter, herunder hvilket objekt eller hvilken type dyr, der er genstand for et ”ulovligt salg”.

Det bemærkes i den forbindelse, at der i POLSAS ikke findes selvstændige gerningskoder vedrørende ”ulovligt salg af hundehvalpe”. Det er derfor ikke muligt ved elektronisk udtræk fra POLSAS at tilvejebringe de ønskede oplysninger. Det vil således forudsætte en omfattende manuel gennemgang af mange sager, hvis de ønskede oplysninger skal tilvejebringes.

Rigsadvokaten kan dog mere generelt oplyse, at ulovligt salg af hundehvalpe efter omstændighederne vil kunne bestå i overtrædelse af en lang række forskellige regler i både straffeloven (f.eks. tyveri, hæleri, bedrageri, dokumentfalsk) og i særlovgivningen, herunder dyrevelfærdsloven, bekendtgørelse nr. 1351 af 10. december 2019 om offentlig kontrol ved samhandel og indSide 2/5 førelse til Unionen af levende dyr, animalske biprodukter, afledte produkter, avlsmateriale, hø og halm og straffebestemmelser for overtrædelse af relaterede EU-retsakter, bekendtgørelse nr. 1408 af 30. november 2018 om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr samt godkendelse af og tilsyn og kontrol med karantæner, og bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde.

I medfør af bekendtgørelse nr. 1273 af 11. juni 2021 om straffebestemmelser for overtrædelse af visse forordninger om dyresundhed kan der desuden straffes for overtrædelse af en række forordninger, der indeholder krav til import af hundehvalpe, herunder krav om at sikre pasningsvejledning ved overdragelse, at være registreret som operatør, der holder landdyr, at være registreret som transportør af opdrættede hunde, at føre fortegnelser som transportør, at der kun må ske flytning af dyr, der ikke bringer sundhedsstatussen på bestemmelsesstedet i fare, at sikre dyrs sundhedsstatus i forbindelse med transport, at sørge for rengøring af transportmidler og containere og god hygiejne under transport, at hunde skal være sygdomsfri og komme fra en registreret eller godkendt virksomhed, at hunde skal være individuelt ID-mærket (chipmærkning), ledsaget af korrekt udfyldt individuelt selskabsdyrspas ved international transport og at have gyldig rabiesvaccine.

Rigsadvokaten kan endvidere oplyse, at der i dyrevelfærdsloven er hjemlet straf fra bøde til fængsel indtil 4 måneder, medmindre forholdet er omfattet af bestemmelser om uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr eller dyremishandling, hvorefter straffen kan stige op til 2 år. I bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde er der hjemlet straf fra bøde til fængsel indtil 4 måneder. For overtrædelse af de øvrige bekendtgørelser nævnt ovenfor er straffen bøde, medmindre overtrædelsen er begået forsætligt eller groft uagtsomt, og der ved overtrædelsen er forvoldt skade på dyresundhed, eller der ved overtrædelsen er opnået eller tilsigtet en økonomiske fordel for den pågældende selv eller andre. I sådanne tilfælde kan straffen stige til 2 års fængsel.

Som i alle andre sager vil strafudmålingen i sager om ulovligt salg af hundehvalpe i øvrigt være baseret på en konkret vurdering, hvor der bl.a. lægges vægt på kriminalitetens omfang og grovhed, gerningsmandens tilregnelighed, omstændighederne omkring den begåede kriminalitet, eventuelle tidligere straffe samt gerningsmandens generelle personlige forhold.

Fra retspraksis kan Rigsadvokaten nævne følgende eksempler på afgørelser:

Side 3/5 Ved Retten i Koldings dom af 14. juni 2021 blev to personer (T1 og T2) dømt for at have solgt ikke under 111 importerede hundehvalpe, uagtet de bl.a. ikke havde den nødvendige tilladelse til erhvervsmæssigt salg af hvalpene. T1 og T2 var ligeledes ikke i besiddelse af den krævede importtilladelse til at indføre hvalpene, som heller ikke var ID-mærkede, ikke havde EU selskabsdyrspas, eller var undersøgt af dyrlæge indenfor 48 timer forud for afsendelse fra Polen og ikke var ledsaget af sundhedscertifikat. En person (T3) blev alene fundet skyldig i ved grov uagtsomhed at have overdraget 23 hvalpe til nye ejere uden at sikre, at kravene i relation til importerede hvalpe var opfyldt og blev for dette idømt en bøde på 100.000 kr. T1 blev idømt fængsel i 6 måneder, mens T2 blev idømt 4 måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste. Der blev fra henholdsvis T1 og T2 konfiskeret 333.000 kr. De blev alle tre frakendt retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde i en periode på 5 år.

Ved Retten i Svendborgs dom af 3. februar 2020 blev tre personer (T1, T2 og T3) dømt for bl.a. at have importeret ca. 50 hundehvalpe fra Polen til Danmark med henblik på videresalg, hvorefter de tiltalte fra adressen og uden at have tilladelse til erhvervsmæssig handel med hunde via en annonce på Gul og Gratis solgte hundehvalpene, idet de tiltalte sammen og/eller hver for sig købte, transporterede, opbevarede, fodrede, annoncerede, anvendte fælles telefon, fremviste/var til stede under fremvisning, solgte, udleverede papirer vedrørende hvalpene og eller/modtog betaling for hvalpene. T1 blev idømt en bøde på 100.000 kr., T2 blev idømt en bøde på 80.000 kr., og T3 blev idømt en bøde på 60.000 kr. En fjerde person (T4) blev frifundet.

Ved Retten i Odenses dom af 3. december 2019 blev en person (T1) dømt for i flere tilfælde i perioden fra januar 2016 til juni 2017 forsætligt og med henblik på at opnå en økonomisk fordel uden forudgående registrering i Fødevarestyrelsen at have indført hundehvalpe fra Tjekkiet og Slovakiet til Danmark med henblik på videresalg samt for at have indført hundehvalpe uden gyldig rabiesvaccination eller uden udfyldt hvalpe/killingeerklæring samt uden attestation for transportegnethed og uden sundhedscertifikat. En medtiltalt (T2) blev dømt for i flere tilfælde sammen med T1 at have solgt hundehvalpe uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. T1 blev idømt en bøde på 50.000 kr., mens T2 blev idømt en bøde på 25.000 kr.” Rigspolitiet har oplyst følgende:

Side 4/5 ”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at der med aftalen om finansloven for 2019 blev sikret en yderligere styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet i kraft af etableringen af tre specialiserede dyrevelfærdsenheder med ressourcer og kompetencer til at opspore, efterforske og behandle dyreværnssager.

Etableringen af dyrevelfærdsenhederne udgjorde et nyt tiltag, der i højere grad skulle sikre en proaktiv og opsøgende indsats på dyreværnsområdet med henblik på at forebygge og opfange flere sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr i opløbet.

De tre dyrevelfærdsenheder er beliggende i henholdsvis Midtog Vestsjællands Politi (Dyrevelfærdsenhed ØST), Sydøstjyllands Politi (Dyrevelfærdsenhed SYD) og Nordjyllands Politi (Dyrevelfærdsenhed NORD). Enhederne er placeret i de politikredse, der også har tungvognscentre, med henblik på et effektivt samarbejde omkring sager vedrørende dyretransport og synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde.

Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Midt- og Vestsjællands Politi, som har indhentet bidrag fra de tre specialiserede dyrevelfærdsenheder.

Midt- og Vestsjællands Politi har i den forbindelse oplyst, at der alene er begrænset praksis på området, og at det derfor ikke er muligt at udlede generelle tendenser om, hvilke aktører der opnår ulovlig vinding fra kriminalitet forbundet med ulovlig salg af hundehvalpe i henholdsvis Danmark og EU.

Politikredsen har dog overordnet oplyst, at en eller flere aktører typisk vil indgå i distributionskæder i forbindelse med ulovligt salg af hundehvalpe, og at opdrætteren ofte har en fortjeneste ved ulovligt salg.

Det er endvidere erfaringen, at opdræt af hvalpe med henblik på ulovligt salg ofte sker i udlandet. Der vil således ofte være transportører involveret, der kan opnå ulovlig vinding ved at fragte hvalpene til Danmark.

Endelig indgår hvalpeimportører og i nogle tilfælde stråmænd i processen. Hvalpeimportører kan således opnå ulovlig vinding ved at importere hvalpene og i nogle tilfælde ved at fremvise og sælge hvalpene. I andre tilfælde er stråmænd involveret til at forestå salget.” Justitsministeriet kan afslutningsvis oplyse, at hverken Justitsministeriet eller ministeriets underliggende myndigheder er i besiddelse af oplysninger om omfanget af ulovligt salg af hundehvalpe i EU.

Side 5/5
0:000:00