svarer 
Rasmus Prehn

Miljø- og Fødevareudvalget spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, hvilken effekt den engelske »Lucy’s Law« fra 2020 har haft

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 59, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, hvilken effekt den engelske »Lucy’s Law« fra 2020 har haft?

Svar fra fredag den 4. marts 2022
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende:

”Fødevarestyrelsen har via den danske statskonsulent i London rettet henvendelse til de britiske veterinærmyndigheder (Defra) med forespørgsel om, hvorvidt der er foretaget evalueringer af effekten af ”Lucy’s Law”, f.eks. vedrørende antallet af ”hvalpefabrikker” eller indførsel af hundehvalpe og kattekillinger i dårlig sundhedstilstand.

Det fremgår af besvarelsen fra de britiske veterinærmyndigheder bl.a., at ”Lucy’s Law” er det almindeligt anvendte navn for en ændring af de engelske dyrevelfærdsregler, som indebærer, at hvalpe og killinger ikke må sælges af mellemmænd, men at de skal købes fra opdrætteren eller erhverves fra et dyreinternat. De britiske veterinærmyndigheder har oplyst, at lovgivningen fra 2019 1 trådte i kraft den 6. april 2020 på et tidspunkt, hvor hunde- og kattesektoren allerede oplevede en væsentlig ændring på grund af stigende efterspørgsel efter kæledyr under pandemien. Det udestår stadig at foretage en evaluering af effekten af ”Lucy’s Law” på den indenlandske handel eller på import af kæledyr. Der sker en overvågning af data over indførte kæledyr og antallet af kæledyr, der beslaglægges på grund af regelovertrædelser, men myndighederne er ikke i stand til at fastslå, om ændringer i data er et resultat af ”Lucy’s Law” eller afspejler bredere tendenser for udbud og efterspørgsel med hensyn til kæledyr, især i betragtning af de usædvanlige og ekstraordinære forhold i de forgangne to år.

Embedsmænd fra Animal Plant and Health Agency har opretholdt deres rutineaktiviteter ved de britiske grænsekontrolposter i Dover og Coquelles og fortsætter med at hindre formodede illegale aktiviteter og flytninger, hvor velfærden kan være kompromitteret.

1 The Animal Welfare (Licensing of Activities Involving Animals) (England) (Amendment) Regulations 2019 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk De britiske veterinærmyndigheder oplyser endelig, at man altid søger at lære af implementeringen af nye regler og indføre forbedringer, hvor det er nødvendigt. Dyrevelfærdsreglerne fra 2018 2 planlægges gennemgået fem år efter ikrafttræden (2023), og myndighederne påbegynder nu dette arbejde. Gennemgangen vil inkludere en evaluering af effekten af lovgivningen.

Fødevarestyrelsen kan på baggrund af redegørelsen fra de britiske veterinærmyndigheder på nuværende tidspunkt ikke redegøre nærmere for effekten af ”Lucy’s Law”.” Rasmus Prehn / Paolo Drostby 2 The Animal Welfare (Licensing of Activities Involving Animals) (England) Regulations 2018.

”Lucy’s Law” fra 2019 består i en ændring af reglerne fra 2018.

0:000:00