Debat

Bikubenfonden: Vores magtposition kan medføre tunnelsyn

Vi er mange og meget forskelligartede fonde i Danmark. Derfor er der heller ikke én samlet fortælling om fondes blinde vinkler. Fælles for os er, at vi skal forholde os til dem, hvis vi skal lykkes med at gøre en positiv forskel, skriver Søren Kaare-Andersen.

Hvis vi ikke erkender, at vores magtposition kan medføre tunnelsyn, risikerer vi at overse væsentlige nye tendenser og udviklinger i samfundet omkring os, skriver Søren Kaare-Andersen.
Hvis vi ikke erkender, at vores magtposition kan medføre tunnelsyn, risikerer vi at overse væsentlige nye tendenser og udviklinger i samfundet omkring os, skriver Søren Kaare-Andersen.Foto: Bikubenfonedn
Søren Kaare-Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er store forskelle på fondenes strategier, metoder, finansieringskilder med videre. Det har Lundbeck Fondens direktør Lene Skole redegjort klart for i Altinget.

Men én ting har vi til fælles – vores magtposition. Den udgør samtidig en stor risiko for blinde vinkler.

For hvordan sikrer vi, at vi ikke stirrer os blinde på vores indsatser, men også lytter til de stemmer, der er længere væk? Hvordan sørger vi for, at vores samarbejdspartnere deler deres viden og usikkerheder? Og har vi de rigtige ingredienser til at spotte nye tendenser og handle på det? Jeg spiller Bikubenfonden på banen her for at blive klogere.

Kunsten at lytte

I Bikubenfonden arbejder vi med at nyskabe muligheder for scene- og billedkunst og for udsatte unge.

Temadebat: Fondes blinde vinkler

Der ses et stigende ønske blandt de danske fonde om at være både gavnlige og synlige på de agendaer, som optager befolkningen – mistrivsel, hjemløshed, lokal kultur og sundhed eksempelvis.

Men hvordan kan det være, at fondene løber i flok? Overser fondene noget, når de deler midler ud til den samme type projekter og hvem er det, som bliver valgt fra eller overset i fondenes uddelinger?

I en ny temadebat undersøger Altinget fondenes blinde vinkler og spørger, om fondene måske er ved at blive så meget mainstream eller fokuseret på deres strategiske indsatser, at de overser andre væsentlige huller i samfundet, hvor der også er brug for dem?

Vi ønsker at ændre systemet, så udsatte unge får bedre fodfæste, og vi ønsker at bane vejen for kunstnerisk udvikling inden for scene- og billedkunst.

Vi kan kun lykkes med at gøre en positiv forskel i tæt samarbejde med andre. Det kræver, at vi er bevidste om vores magtposition og særdeles lyttende over for vores nære og fjerne omverden. For vi er dybt afhængige af, at vores omverden vil og tør at udfordre os.

Derfor har vi i Bikubenfonden valgt at agere udviklingspartner for vores eksisterende samarbejdspartnere.

Det betyder, at vi blandt andet faciliterer udviklingsworkshops, bidrager aktivt med faglig sparring og stiller mange spørgsmål for at blive klogere. Og for at nå dem, vi ikke samarbejder med i dag, har vi for eksempel formatet "Dialog: Koncept: Udvikling", hvor kunstaktører inviteres til dialog og sparring.

Samtidig tror vi på, at vi skal holde virkeligheden så tæt til kroppen, som vi kan. Det gør vi for eksempel, når de unge, vi arbejder med, deltager i maskinrummet i "En Vej til Alle", hvor unge går sammen med mere end 30 samfundsaktører for at finde nye løsninger for unge uden uddannelse eller job.

Åbenhed, nysgerrighed og ydmyghed afgørende, hvis vi skal undgå at stirre os blinde på vores indsatser og åbne for tillidsfuld dialog med vores omverden.

Søren Kaare-Andersen
Adm. direktør, Bikubenfonden
Her står de unge forrest, når de sætter ord på problemerne og bidrager med deres erfaringer. Og de sætter dagsordener, der slår hul i både blinde vinkler og glaslofter, når de deler deres ufiltrerede perspektiver med regeringens Reformkommission, politikere, organisationer med videre.

Vi har pengene, men vi har ikke alle svarene, og vi forstår ikke alle nuancerne ved at tale med os selv.

Derfor er åbenhed, nysgerrighed og ydmyghed afgørende, hvis vi skal undgå at stirre os blinde på vores indsatser og åbne for tillidsfuld dialog med vores omverden.

Lad os lære af hinanden

Verden bevæger sig hurtigt, og hvad der lignede en god idé i går, er det måske ikke i dag. Derfor er en væsentlig del af vores legitime position, at vi løbende – med ekstern hjælp - evaluerer os selv og søger nye perspektiver udefra.

For hvis vi ikke erkender, at vores magtposition kan medføre tunnelsyn, risikerer vi at overse væsentlige nye tendenser og udviklinger i samfundet omkring os.

Det er en af grundende til, at vi nu samskaber Thoravej 29 – et community, der består af forskelligartede aktører og organisationer, som deler ambitionen om at samarbejde på tværs af fagligheder, perspektiver og magtpositioner – for at rykke hinanden og det samfund, vi er en del af. Vi håber, at communityet vil udfordre os dagligt og give ny inspiration.

Det ser jo forskelligt ud alt efter, hvilke metoder og strategier vi arbejder med som fonde. Alligevel er jeg sikker på, at vi i Bikubenfonden kan lære meget af andre fonde, og at vi kan blive endnu bedre til at dele vores viden og erfaringer.

Derfor er vi nysgerrige på, hvordan nye samarbejdsmodeller på tværs af fondene kan se ud. For jo mere forskellighederne i fondslandskabet kommer i spil, desto større mulighed har vi for at ramme rigtigt.

Det kræver, at vi er åbne og nysgerrige på hinanden, og at vi er ærlige og konstruktive. For kun på den måde, kan vi som fonde blive bedre til at arbejde med vores blinde vinkler og løfte hver vores bidrag til nye højder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00