Nyt forskningscenter sikrer job i fødevareindustrien

INTERVIEW: Et nyt forskningscenter skal skabe job i fødevareindustrien, landbruget og biotekindustrien, siger prorektor for Københavns Universitet. Det nye center skal bringe dansk plantevidenskab helt i front, lyder visionen.
Thomas Bjørnholm, prorektor for KU, vil med nyt planteforskningscenter få grundforskning og anvendt forskning til at spille bedre sammen.
Thomas Bjørnholm, prorektor for KU, vil med nyt planteforskningscenter få grundforskning og anvendt forskning til at spille bedre sammen.
Ida Skytte

Det handler om at adressere de store spørgsmål - dels hvordan vi brødføder verden, men også hvordan vi kan lave mere skræddersyede fødevarer og få mest muligt ud af jorden.

Thomas Bjørnholm
Prorektor, Københavns Universitet
Fakta

Ifølge en analyserapport, som netop er udkommet, er der omkring 100 forskere på KU, som beskæftiger sig med plantevidenskab. Når forskningsprofilen for det nye center er fastlagt, vil en del af disse forskere blive knyttet til det nye center. Forskerne er i dag fordelt på disse institutter:

FARMA:
Institut for Medicinalkemi

SCIENCE:
Biologisk Institut
Statens Naturhistoriske Museum

LIFE:
Institut for Plantebiologi og Bioteknologi
Institut for Jordbrug og Økologi
Institut for Skov & Landskab

Kilde: KU
Dansk plantevidenskab får et løft med det nye forskningscenter Copenhagen Plant Science Center. Her samles forskere fra tre fakulteter, der er afsat 200 millioner kroner til bygning og indretning af centret plus 1-2 ekstra forskningsbevillinger af syv millioner kroner om året i fem år. Bygningen skal stå klar i 2015, og visionen er at få grundforskning og anvendt forskning til at spille bedre sammen, forklarer prorektor ved Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm.

Hvad er fordelen ved at samle planteforskningen på den her måde?
"Da Københavns Universitet blev fusioneret med KVL i 2007, fik vi to forskellige miljøer, der beskæftigede sig med planteforskning ind i det samme universitet. KVL - nu Life - har haft landbruget og fødevareproduktionen som partner i udviklingen af fakultetet, og på det gamle Københavns Universitet har man haft en meget mere grundfaglig tilgang til plantevidenskab og ikke noget erhverv, som man havde et bestemt ansvar over for. Nu har vi lært hinanden at kende og identificeret de områder, hvor vi kan hjælpe hinanden - og her er plantevidenskaben virkelig et område, hvor der er en stor pointe i at bringe grundforskningstraditionen og de stærke relationer til anvendelsesperspektivet sammen.

Hvorfor?
Det drejer sig hovedsageligt om molekylærbiologi - altså ændring af planternes DNA. Det er et felt, som har udviklet sig kolossalt de sidste ti år, og det er især den ekspertise, der skal styrkes - molekylærbiologi med et  anvendelsesperspektiv.

Hvordan helt konkret fokuserer I på fødevarer?
Det er et spørgsmål om at adressere de store sprøgsmål - dels hvordan vi brødføder verden, men også hvordan vi kan lave mere skræddersyede fødevarer og få mest muligt ud af jorden.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00