Fri adgang til offentlig forskning rykker nærmere

OPEN ACCESS: Der skal være fri og gratis adgang til al offentlig finansieret forskning i Danmark. Sådan lyder den klare anbefaling til videnskabsministeren fra Open Access-udvalget, der netop er kommet med sin rapport.
Jørgen Skadhede
Alle skal have uhindret adgang til at læse og anvende offentligt finansierede forskningsresultater. Det besluttede EU-landene i 2007, og det har siden været udgangspunktet for det såkaldte Open Access-udvalgs arbejde under Videnskabsministeriet.

Udvalget er nu kommet med sin rapport og 14 anbefalinger til videnskabsministeren om, hvordan man bør indføre Open Access i Danmark som en samlet national strategi.

Kvaliteten skal sikres
Udvalget er opmærksom på, at Open Access ikke må stille sig hindrende i vejen for, at resultater fra dansk forskning fortsat offentliggøres i de mest anerkendte tidsskrifter. Ligeledes skal kvaliteten forsat sikres ved tidsskrifternes brug af peer review, fremgår det af en pressemeddelelse fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Samtidig anbefaler udvalget, at forskningsråd og universiteter etablerer egne OA-politikker, og at der etableres en fælles internetportal, der kobler universiteternes databaser, og som gør det muligt nemt at finde alle danske videnskabelige publikationer i fuldtekst.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00