Danske Psykomotoriske Terapeuter: Færre midler til markedsføring kan afvikle små uddannelser
DEBAT: Vil vi have andre uddannelser end de mest kendte, så er nedskæringer i markedsføring over en kam ikke holdbart. Små uddannelser kan ende med at lukke, skriver Ditte Marie Post.
Af Ditte Marie Post
Formand, Danske Psykomotoriske Terapeuter
Når Regeringen foreslår at skære i de penge, uddannelserne bruger på reklamer, risikerer de små uddannelser helt at forsvinde fra kommende studerendes bevidsthed.
Mange af disse penge bliver brugt på at oplyse unge om, hvilke muligheder de i det hele taget har.
Københavns Universitet og Aarhus Universitet skal selvfølgelig ikke bruge masser af penge på at konkurrere om de samme fremtidige statskundskabsstuderende, men hvis vi gerne vil have nogle til at vælge forskellige uddannelser, der også ligger udenfor de store byer, så må vi altså oplyse om mulighederne.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.
Vi har brug for synlighed
Danske Psykomotoriske Terapeuter er en fagforening for en lille sundhedsfaglig faggruppe.
Mange af vores medlemmer kendte ikke til det psykomotoriske fag hjemmefra, og mange kom ikke fra Hillerød eller Randers, hvor vores uddannelser ligger.
Det runger hult i dag, at Socialdemokratiet gik til valg på, at der ikke længere skulle skæres ned på uddannelserne, for de små uddannelser kommer let i den situation, at de nedlægger sig selv.
Ditte Marie Post, Formand, Danske Psykomotoriske Terapeuter
Uden oplysningsarbejdet var det slet ikke sikkert, at de havde valgt at uddanne sig til psykomotorisk terapeuter eller havde været klar til at tage en uddannelse sig udenfor de store byer.
Der er en værdi i, at vi i Danmark har et bredt udbud af uddannelser, så vi alle kan byde ind med noget forskelligt på arbejdsmarkedet, og vi ikke alle bliver udannet som jurister eller økonomer. Vi har altså brug for synlighed, og samfundet har brug for os.
Netop disse små uddannelser, som psykomotorisk terapi, er i forvejen siden nedskæringerne fra 2014 blevet besparet til smertegrænsen, så antallet af studiepladser er så få, at det er svært at opretholde et ordentligt studiemiljø og en lærerstab.
Det runger derfor hult i dag, at Socialdemokratiet gik til valg på, at der ikke længere skulle skæres ned på uddannelserne, for de små uddannelser kommer let i den situation, at de nedlægger sig selv.
Der skal være oplysning
Der bliver helt sikkert brugt for mange penge på reklamer på uddannelser i dagens Danmark, men der kan ikke bare skæres i forbruget over en bred kam, fordi der er forskellig på universiteternes og professionsskolernes budget, ligesom der er forskel mellem kendskabet til juristuddannelsen og psykomotorikuddannelsen.
Og hvis vi vil have, at studerende skal kende andre uddannelsesinstitutioner end dem, der er repræsenteret ved professorer i Aftenshowet eller naboerne til barndomshjemmet, eller at vi får uddannet arbejdskraft nok til rådighed, også indenfor de mindre, men vigtige fagområder, så må vi tænker over, hvor sparekniven falder.
Uddannelsesvalget skal ikke være en kampplads, hvor uddannelserne overbyder hinanden i markedsføring og reklame, men der bliver nødt til at være noget oplysningsarbejde, ellers ender endnu flere end i dag med at tage de mest kendte uddannelser, i de mest kendte byer, og det taber vi alle på.
Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
