Det betyder Storbritanniens retur til Horizon for Danmark

Efter tre års stridigheder kan britiske forskere igen få penge i de store europæiske forskningsprogrammer. Det glæder danske forskningsaktører.

Storbritanniens premierminister Rishi Sunak og Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen er blevet enige om en aftale om briternes deltagelse i EU's store forskningsprogram. 
Storbritanniens premierminister Rishi Sunak og Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen er blevet enige om en aftale om briternes deltagelse i EU's store forskningsprogram. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Fra første januar 2024 har britiske forskere igen adgang til at søge penge fra en af de største og mest prestigefyldte forskningsfonde i verden, EU's Horizon-program.

Briterne har været ude af Horizon-programmet siden Brexit trådte i kraft 1. februar 2020, på trods af at den aftale om udtrædelse af EU, der var indgået, faktisk tillod Storbritannien at være tilknyttet programmet som tredjeland uden for UEU, på linje med eksempelvis Canada og Ukraine.

Aftalen blev dog aldrig implementeret grundet stridigheder om den del af aftalen, der omhandlede, hvordan grænsen mellem Nordirland og Irland skulle forvaltes.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00