Det står på Østergaards lovprogram i foråret

DOKUMENTATION: Regeringen er kommet med et revideret lovprogram for 2012/13. Se alle planlagte lovforslag inden for forskning og innovation her.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har tre lovforslag på programmet i de næste måneder.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har tre lovforslag på programmet i de næste måneder.Foto: ft.dk
Susie Lund

Når uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vender tilbage fra forældreorlov i februar, er der en række lovforslag, som skal igennem lovmøllen.

Det fremgår af Statsministeriets opdaterede lovprogram for 2012/13.

Altinget | Forskning & Innovation bringer her en oversigt over regeringens planlagte lovforslag på uddannelsesområdet.

Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser

Ændring af SU-loven, lov om specialpædagogisk støtte ved videregåendeuddannelser og lov om befordringsrabat til studerende ved videregåendeuddannelser (Forenkling af udlandsstipendieordningen, udlandslån, ophævelse af bestemmelser om støtte til særlige kompetenceudvidende forløb m.v.) (Feb I)
Forslaget vedrører en forenkling af udlandsstipendieordningen ved indførelse af enklere regler for godkendelse af SU og udlandsstipendium til hele kandidatuddannelsen i udlandet. Forslaget fremsættes blandt andet på baggrund af en evaluering af udlandsstipendieordningen.

Lovgivning om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner [2 lovforslag] (Feb I)
Lovgivningen vedrører indførelse af et nyt fælles akkrediteringssystem for alle de videregående uddannelser. Lovforslaget følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Lovgivning vedrørende tidligere færdiggørelse af uddannelserne (Mar II)
Lovgivningen vedrører en række ændringer af gældende lovgivning med henblik på at give unge en tilskyndelse til dels tidligere at komme i gang med en uddannelse dels til at færdiggøre uddannelsen tidligere. Lovgivningen følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Børne- og undervisningsministeren

Ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser ogalmen voksenuddannelse m.v. og lov om folkeskolen (Etablering af en Europaskole) (Jan I)
Forslaget indebærer, at børne- og undervisningsministeren kan godkende, at Københavns Kommune i tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium opretter og driver en Europaskole. Forslaget indebærer endvidere, at Ministeriet for Børn og Undervisning kan give tilskud til Europaskolens gymnasiedel svarende til et tilskud, der gives til stx på andre gymnasier, herunder tilskud til specialpædagogisk støtte. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. (Opfølgning på AMU-kulegravning m.v.) (Feb II)
Forslaget vedrører blandt andet initiativer som opfølgning på AMU-kulegravningen, herunder skærpet mulighed for at kunne tilbagekalde godkendelse til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser og mulighed for at kunne fastsætte vilkår for udbudsgodkendelser i forbindelse med tilsyn. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Ændring af en række love på uddannelsesområdet (Harmonisering afklageadgangen på de gymnasiale uddannelser med andre uddannelsersamt justering af uddannelserne som led i udviklingsplan) (Feb II)
Lovforslaget indebærer, at klageadgangen på det gymnasiale uddannelsesområde bliver harmoniseret med andre uddannelsesområder, således at klageadgangen til ministeriet bliver begrænset til retlige spørgsmål. Forslaget indeholder endvidere justeringer som led i en samlet udviklingsplan for de gymnasiale uddannelser, herunder ændringer af Rådet for de Gymnasiale Uddannelser.

Lov om en fleksuddannelse (Mar II)
Lovforslaget indebærer, at der oprettes en fleksibel ungdomsuddannelse, der kombinerer undervisningselementer fra eksisterende uddannelser. Uddannelsen vil henvende sig til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse. Uddannelsen skal være et selvstændigt uddannelsestilbud, som fører frem til erhvervskompetence. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (Opfølgning på revisionsbestemmelse) (Mar II)
Forslaget indebærer justeringer af uddannelsens rammer blandt andet med henblik på at opnå en mere hensigtsmæssig tilrettelæggelse og styrkelse af kommunernes styrings- og prioriteringsmuligheder. Forslaget følger op på gennemførte evalueringer samt en revisionsbestemmelse i loven.

Lovgivning vedrørende løft af folkeskolen (Mar II)
Lovgivningen vedrører en reform af folkeskolen. Reformen skal bidrage til forbedringer af alle elevers faglige niveau med særlig fokus på dansk og matematik. Lovforslaget følger op på regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00