Færre penge svækker øko-ambition

FORSKNING: Færre penge til økologisk forskning i globaliseringsaftale hænger ikke sammen med VKO's ambitioner, mener øko-organisationer.
Regeringens ambition om at få fordoblet det økologiske areal inden 2020 er truet af manglende midler til forskning. Det mener Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.
Regeringens ambition om at få fordoblet det økologiske areal inden 2020 er truet af manglende midler til forskning. Det mener Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.Foto: www.colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen
Fakta

Med Grøn Vækst vil regeringen øge det økologiske areal med 100 procent i 2020.
De sidste 4 år er der blevet afsat 60-65 mio. kr. årligt til økologisk forskning.
Hvis det målet om de 100% skal nås, mener Økologisk Landsforening, at forskningen i økologi skal stige med 23 procent til 80 mio. kr.
Med globaliseringsaftalen er der blevet afsat 40 mio. kr. årligt til økologi og Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram.


Kilde: Økologisk Landsforening

Der er færre penge til økologisk forskning med den nye globaliseringsaftale. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer mener, det er useriøst, når regeringens målsætning er fordobling af det økologiske areal inden 2020.

"Hvis man ikke vil være med til at putte flere midler i økologien, skal man ikke tro, at det kommer af sig selv. Så bliver det svært at sætte tiltag i gang," siger Uffe Bie, formand for økologisektoren i Landbrug & Fødevarer.

I globaliseringsaftalen er der afsat 40 mio. kr. til økologi og Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP). Men hvis man samler de beløb, som var afsat i blandt andet Vandmiljøplan III og innovationsloven, var der i alt 60-65 mio. kr. årligt til økologisk forskning. Disse puljer udfases nu, men ingen af de 40 mio. kr. i den nye pulje er der øremærket til økologisk forskning. Derfor frygter Økologisk Landsforening, at udviklingen går i stå.

"Vi har foreslået en stigning direkte til økologisk forskning på 80 mio. kr. for at sikre investeringerne i viden. Derfor er dette en reduktion, som vil gå ud over kvaliteten," siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Opposition: Statement uden penge
I SF deler fødevareordfører Kristen Touborg organisationernes bekymring. Han mener, at VKO viser sit sande ansigt.

"Det siger noget om, at regeringen og Dansk Folkeparti gerne vil have en grøn profil udadtil, men i virkeligheden ikke vil gøre ret meget for at leve op til det," siger Kristen Thouborg.

Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen er enig.

"Selv om det er en flot målsætning, så er det kun et politisk statement. Man er nødt til at drive udviklingen, ellers kommer vi ingen vegne. De virkemidler, der er sat af for at nå det mål, er for små," siger Bjarne Laustsen.

K: Langsigtet mål
Hos De Konservative kan fødevareordfører Knud Kristensen godt se organisationernes pointe, men målsætningen om fordoblingen skal ikke indfries på to år.

"Nu skal det hele ikke ske i 2010-11, men over en 10 års periode. Vi er enige i, at der godt kunne have være anvendt flere penge til netop forskningsdelen," siger Knud Kristensen.

Knud Kristensen mener, det er et spørgsmål om at få økonomien til at hænge sammen.

"Det her er, hvad vi kan få økonomien til at balancere på, og så skal vi lægge nye finanslove fremadrettet. Så må vi få det tilpasset løbende," siger han.

DF: Har ikke hørt om projekter
Hos Dansk Folkeparti mener miljøordfører Jørn Dohrmann, at organisationerne skal kigge lidt indad. Han har ikke hørt om forskningsprojekter, der mangler penge.

"Vi politikere skal se på, om der er nogle gode ideer, som vi vil støtte. Det kræver også, at organisationerne kommer med nye ideer. Jeg er ikke blevet kontaktet af nogen, der havde projekter, som manglede penge," siger miljøordfører Jørn Dohrmann, som påpeger, at der er penge til omlægningsstøtte.

Han fastholder dog målsætningen.

"Vi har alle en interesse i, at arealet skal fordobles. Det er ikke kun penge alene, der skal gøre det. Man skal også udvise interesse - også i Økologisk Landsforening. Jeg forstår godt deres synspunkt, men for dem for gælder det også om at få afsat flest mulige penge. Men det skal også være nye initiativer," siger Jørn Dohrmann.

Dokumentation


Fra globaliseringsaftalen 2010-2011 (side 2 & 6)

Midler til strategisk forskning fra forskningsreserven på § 35 (mio. kr.) 2010  2011  2012
Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter   5050 70 
Økologi og GUDP 4040 40 
I alt  9090110

Økologi og GUPD
Der afsættes 40 mio. kr. i 2010, 40 mio. kr. i 2011 og 40 mio. kr. i 2012 til et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) herunder en satsning på forskning og innovation inden for økologi efter rådgivning fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).

Det skrev regeringen og økologi i Grøn Vækst

Fremme af markedsbaseret økologi

Der skabes rammer for en markedsbaseret udvikling af den økologiske sektor, således at det økologiske areal mere end fordobles i 2020 i forhold til 2007-niveauet. Det økologiske areal forventes således at udgøre 15 pct. i 2020 i forholdtil ca. 6 pct. i 2007.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00