K vil gøre op med fjumreåret

SU-REFORM: De hurtige studerende skal belønnes med en kontant bonus, mens fjumreåret skal beskæres, lyder et konkret oplæg fra Konservative til en SU-reform. V støtter forslaget, som bliver afvist af S. DF holder dog en dør på klem.
Fakta
Konservatives SU-forslag

Gulerødder:

Færdiggørelse af uddannelse under normeret tid belønnes, ved at en tredjedel af tilbageværende SU-klip udbetales.

Studerende, som starter på videregående uddannelse senest to år efter afsluttet gymnasial uddannelse, får 10.000 kr. i bonus efter første beståede eksamen.

Pisk:

Fjumreåret (12 måneder, udover normeret tid) skæres ned til 6 måneder.

Fjumreklippene skæres yderligere ned, hvis det er nødvendigt for at finansiere SU-pakken.

Studerende, som har haft mere end to sabbatår efter en ungdomsuddannelse, får kun SU til normeret tid på en videregående uddannelse.

Andet:

Grænsen for indkomst ved siden af SU skal afskaffes, således at den studerende kan øge indkomst efter behov.

SU-lånene skal gøres mere fleksible, så studerende kan tage dem, når der er behov for dem.

Konservative vil skære i fjumreåret og belønne de studerende økonomisk, hvis de færdiggør uddannelsen på under normeret tid. Venstre støtter forslaget, men partierne i SU-forligskredsen vil ikke være med, skriver Berlingske Tidende.

Pisk og gulerod
Konservative har således fremlagt et forslag om at halvere det såkaldte fjumreår, hvilket betyder at de studerende blot vil have et halvt år udover den normerede tid til deres uddannelse. Derimod vil de studerende modtage en økonomisk belønning ved færdiggørelse før tid, og loftet for studerende indtjeningsmuligheder skal fjernes.

"En kontant bonus vil være en stor gulerod til at få de unge hurtigere gennem studierne. Pengene finder vi så ved at skære i den periode, hvor man kan få SU," siger uddannelsesordfører Rasmus Jarlov (K) til Berlingske Tidende.

VK enighed om SU
Venstre mener, at forslaget fra Konservative er spændende med henblik på yderligere at omforme SU-strukturen til at fremme regeringens mål for de studerende.

"Vil vil gerne kigge på at bruge pengene fra fjumreåret til at understøtte målsætningen om at få de studerende hurtigere gennem studierne", siger Sophie Løhde (V).

Ingen opbakning
Regeringen vil først fremlægge deres samlede udspil til en SU-reform til november, men V og K's udmeldinger har medført reaktioner fra de andre forligspartier. Og som Altinget.dk beskrev i sidste uge, så er de ikke indstillet på at pille ved fjumreåret.

Socialdemokraterne, der som forligspartner har vetoret, advarer mod forslaget:

"Risikoen er, at kassen smækker i for de personer, som er lige ved at være færdige, og så ender de med ikke at blive færdige," siger uddannelsesordfører Christine Antorini.

Regeringen kan vælge at opsige forliget, men så kan ændringerne først blive gennemført efter et valg. Og det vil fortsat kræve støtte fra Dansk Folkeparti, som tidligere har afvist at skære ned på fjumreåret.

Nu understreger finansordfører Kristian Thuesen Dahl (DF) dog blot, at V og K's forslag ikke er noget, som Dansk Folkeparti ville have fundet på, men at de ikke vil stille ultimative krav inden forhandlingerne.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00