KL og IDA vil satse på velfærdsteknologi

NOTE: Robotter skal ind i den offentlige sektor i fremtiden og øge livskvaliteten for de ældre. Det er humlen i et fælles debatoplæg fra Ingeniørforeningen (IDA) og Kommunernes Landsforening (KL).
Kasper Frandsen
Fakta

IDA og KL's 5 forslag:

- Videncenter for velfærdsteknologi

- Tænketank for innovatører

- Velfærdsteknologisk testhus

- Teknologi på brugernes præmisser

- Dialog om etik og paragraffer


Kilde: Debatoplæg fra IDA og KL

Mere satsning på velfærdsteknologi. Det er den overordnede konklusion i et fælles debatoplæg om teknologi i velfærden, som Ingeniørforeningen har lavet sammen med Kommunernes Landsforening (KL).

Debatoplægget lægger op til, at ved rigtig anvendelse af robotter vil det være muligt at øge livskvaliteten for kommende ældre. Teknologien skal samtidig imødekomme fremtidige demografiske udfordringer med færre erhvervsaktive til at passe på en større andel af ældre:

"Der er brug for at tænke kreativt og nyskabende om, hvordan vi udvikler fremtidens velfærdssamfund. Og her kan teknologien vise sig at være en formidabel medspiller, som både kan være med til at gøre dagligdagen nemmere og tryggere for de ældre - og samtidig frigøre mere tid til omsorg og pleje," siger Ingeniørforeningens formand, Lars Bytoft, til IDAvisen.

Skal højere op på den politiske dagsorden
IDA og KL lægger op til, at velfærdsteknologi skal højt op på den nationale politiske dagsorden. Det sker bl.a. ud fra ønske om at samle kræfterne. Både eksperterne på velfærd - frontpersonale og borgere - og teknologieksperterne - ingeniørerne og andre teknikere - skal bidrage til projektet for at få udviklet de rigtige løsninger.

Det rigtige er ifølge IDA og KL udnyttelse af de tekniske muligheder, der kan opfylde konkrete behov og ønsker. Konkret dækker det fra rengøringsrobotter over softwaresystemer, der integrerer alarmer, sensorer og kontakter til intelligente boliger.

"Meget af det her er ikke teknologier, vi først skal ud at opfinde. Det er langt hen ad vejen kendte teknologier, vi skal bruge på nye måder og som skal tilpasses i funktion og design, så de passer til målgruppen og er til at se på og leve med," konstaterer Lars Bytoft.

Sparer tid og penge
Øget brug af velfærdsteknologi vil ifølge debatoplægget forbedre arbejdsforholdene for de ansatte i plejesektoren. Ikke mindst kan der frigøres tid, som medarbejderne kan bruge til mere personlig omsorg. Det vurderes, at mellem otte og ti pct. af arbejdsopgaverne i ældreplejen går med praktiske opgaver som f.eks. rengøring.

I debatoplægget peger IDA og KL på, at de helt store gevinster for alle parter kommer, når teknologien anvendes til at gribe ind i faretruende situationer og f.eks. forhindre faldulykker med efterfølgende indlæggelse på hospital. 

Endvidere påpeger IDA og KL, at velfærdteknologi indeholder store eksportmæssige muligheder, der kan udvikle sig til et nyt eksport eventyr.

Regeringen har afsat 3 mia. kr. på den nuværende finanslov til arbejdskraftbesparende teknologier.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00