Minister holder innovationskort tæt til kroppen

RESERVE: Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) åbner det politiske tovtrækkeri om de 859 millioner kroner i forskningsreserven. Regeringen holder sine forslag til samfundspartnerskaber hemmelige op til forhandlingerne.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) forhandler fra denne uge forskningsmidlerne på finansloven. Folketingets partier skal fordele 859 millioner kroner til næste år.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) forhandler fra denne uge forskningsmidlerne på finansloven. Folketingets partier skal fordele 859 millioner kroner til næste år.Foto: Kim Vadskær/fivu.dk
Mads Bang
Fakta

Regeringens forslag til udmøntning af forskningsreserven

 Mio. kr., 2014-pl  

2014
Strategisk forskningsindsats (herunder fødevarer, sundhed, miljø og  vækstteknologier)  345
Innovation og entreprenørskab  127
Internationalt forskningssamarbejde  86
Fri forskning med fokus på talentudvikling mv.  240
Forskningsinfrastruktur  55
Terrorforskning og cybersikkerhed  6
Forslag til udmøntning i alt

 859


Kilde: "Vækst og balance, finanslovforslag 2014"
Næste års forskningsmidler skal fordeles i de kommende uger, og når forskningsordførerne tirsdag åbner forhandlingerne, bliver det med en helt ny innovationsfond og samfundspartnerskaber i ligningen.

Regeringens oplæg er, at de 859 millioner kroner, der i år ligger i forskningsreserven skal bruges på blandt andet produktionsforskning, stamcelleforskning og miljøet. Samtidig skal der udpeges nye samfundspartnerskaber, som er en af hjørnestenene i regeringens innovationsstrategi.

Regeringen vil prioritere tre til fire samfundspartnerskaber, som den nye innovationsfond får til opgave at gå i gang med allerede i 2014.

Uddannelsesministeren holder kortene tæt på kroppen op til forhandlingerne, og det har ikke været muligt at få oplyst, hvilke partnerskaber regeringen vil spille ud med.

Dokumentation

Uddrag af regeringens forslag til udmøntning af forskningsreserven

Regeringen foreslår, at der blandt andet udmøntes strategiske midler til forskning i produktionssystemer og -processer i fødevareerhvervet med henblik på at understøtte en effektiv produktion af sunde og sikre fødevarer til det voksende globale marked.

Endvidere foreslår regeringen, at der udmøntes strategiske midler til forskning i sundhed og livskvalitet, herunder stamcelleforskning samt klinisk forskning. Det skal bidrage til bedre sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Derudover foreslås det at udmønte strategiske midler til forskning på miljøområdet og i vækstteknologier.

Endelig foreslår regeringen, at reserven udmøntes til Det Frie Forskningsråd, herunder karriereprogram for forskertalenter, innovation og entreprenørskab, herunder Fonden for Entreprenørskab, internationalt forskningssamarbejde og forskningsinfrastruktur mv.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00