Ny debat: Hvordan sikrer vi gode karriereveje for forskere?

DEBAT: Hvordan sørger vi for, at postdocs får øjnene op for forskerstillinger i det private? Og bør vi gøre op med den høje grad af intern rekruttering på de danske universiteter? Altinget tager debatten om karriereveje i forskningen.

Der er for mange yngre midlertidigt ansatte forskere på danske universiteter uden tilstrækkelige karriereperspektiver, mener DFiR.
Der er for mange yngre midlertidigt ansatte forskere på danske universiteter uden tilstrækkelige karriereperspektiver, mener DFiR.Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Frederik LangeToke Gade Crone Kristiansen

Hvordan sikrer vi gode karriereveje i forskningen?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har for nyligt barslet med en række anbefalinger, som skal sikre, at yngre forskere ikke strander i et karrieremæssigt dødvande som midlertidigt ansatte postdocs.

Det handler blandt andet om at åbne øjnene op for, at der også findes gode forskerstillinger i det private erhvervsliv og at lægge restriktioner på, hvor længe man kan være ansat som postdoc på et givent universitet.

Samtidigt giver rådet en anbefaling om at gøre op med den høje grad af intern rekruttering på de danske universiteter og tilbyde eksterne forskere særligt attraktive karriereforløb i form af garanteret forfremmelse via tenure-track.

Vi giver i den kommende tid ordet til en række debattører og spørger, hvordan vi sikrer hensigtsmæssige karriereveje i forskningen og på de danske universiteter.

Vi hører meget gerne fra forskere og ledelser på de danske universiteter og i forskningsmiljøet udenfor. Send et indlæg på mellem 400-600 ord til enten lange@altinget eller [email protected].

Læs også

Dokumentation

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds anbefalinger til at rette op på ubalancer i forskeres karrierevalg

DFiR konkluderer, at der er opstået uhensigtsmæssigheder i universiteternes karriereveje, som på sigt kan skade dansk forsknings kvalitet. Danske universiteter er i en konkurrencesituation i forhold til virksomheder og udenlandske universiteter.

DFiR mener, at universiteternes karriereveje skal tilpasses, så rekruttering og karriereveje bliver gennemsigtige, og der skabes attraktive og sammenhængende karriereveje for både danske og udenlandske forskere. DFiR anbefaler derfor følgende:

  • Rekrutter bredt, åbent og internationalt
  • Indfør tenure-track programmer i stillingsstrukturen
  • Udfas professor MSO-stillingen
  • Der bør findes finansieringsmodeller, som muliggør, at den eksternt finansierede forskning i højere grad kan varetages af fastansatte videnskabelige medarbejdere på universiteterne

DFiR konkluderer også, at der i dag er langt flere forskere, der arbejder med forskning i erhvervslivet end på universiteterne. DFiR anbefaler derfor at der sættes mere fokus på den karriereveje for bestanden af forskere på universiteterne:

  • Tydeliggør karrierevejene for forskning i erhvervslivet
  • Karrierevejledningen af yngre forskere bør i højere grad rettes mod ansættelse i erhvervslivet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00