Debat

Østjyske borgmestre: Aarhus' dimittender er langt mere flytbare end Københavns — det skal tænkes ind i kandidatreformen

Der er meget længere fra København til Jylland end den anden vej. Derfor går det ikke at friholde københavnske uddannelsesinstitutioner fra kandidatreformens dimensionering, fordi nogle virksomheder kan tabe på nedskæringerne, skriver tre borgmestre fra Business Region Aarhus.

Tallene dokumenterer, at der er meget længere fra København til Jylland end den anden vej, skriver Frands Fischer (S), Ole Vind (V), og Jacob Bundsgaard (S).
Tallene dokumenterer, at der er meget længere fra København til Jylland end den anden vej, skriver Frands Fischer (S), Ole Vind (V), og Jacob Bundsgaard (S).Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Frands Fischer
Ole Vind
Jacob Bundsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den kommende tid vil landets universiteter sidde til forhandlinger om den kommende kandidatreform.

Det er forhandlinger, som optager virksomhederne i Østjylland, hvor en ny Voxmeter-analyse foretaget blandt 100 af de største virksomheder i regionen viser, at 40 procent oplever rekrutteringsudfordringer.

Business Region Aarhus er det største vækstcentrum uden for hovedstaden med en million indbyggere, en halv million arbejdspladser og 50.000 virksomheder. Læg dertil, at knap hver sjette beskæftigede i Østjylland har en lang videregående uddannelse. Resultaterne af kandidatreformen har derfor stor betydning for den fortsatte vækst i vores region.

Tilpasninger af universiteterne bør ske med øje for mobiliteten hos dimittenderne, så virksomhederne i hele landet i fremtiden får adgang til den efterspurgte arbejdskraft

Frands Fischer, Ole Vind, og Jacob Bundsgaard
Borgmestre i hhv. Skanderborg, Hedensted og Aarhus Kommune.

Af den grund er det positivt, at den politiske aftale indeholder et hensyn til udbud af uddannelser i hele landet. Alligevel ser vi allerede forsøg på at dreje intentionerne. Flere er i gang med at argumentere for, at nedskæringer skal friholde udvalgte uddannelsesinstitutioner, fordi bestemte virksomheder vil tabe på sådanne nedskæringer.

Danmark må ikke trækkes skæv

Men virkeligheden er faktisk en anden. Alle virksomheder vil tabe, hvis Danmark trækkes skæv.

Tallene dokumenterer nemlig klart, at der er meget længere fra København til Jylland end den anden vej. Det er derfor helt afgørende, at udvalgte institutioner ikke trækker frinummer i dimensioneringen af fremtidens uddannelser.

Desværre er det kun en til to procent af de færdiguddannede fra RUC, DTU, ITU, CBS og KU, der slår sig ned i Midtjylland efter endt uddannelse. Og endnu færre tager turen til de resterende dele af Jylland.

Det modsatte gør sig gældende med dimittenderne fra Aarhus Universitet, som godt kan flytte til hovedstaden for at finde arbejde (knap 25 procent tre år efter endt kandidatgrad) og på samme vis flytte til andre dele af landet.

Derfor en appel til, at intentionerne i forligsteksten ikke fordrejes. Tilpasninger af universiteterne bør ske med øje for mobiliteten hos dimittenderne, så virksomhederne i hele landet i fremtiden får adgang til den efterspurgte arbejdskraft.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00