Ph.d.-skævvridning fortsætter

FORSKNING: Selvom den store overvægt af ph.d.-stillinger til naturvidenskabelige fag bliver kritiseret bredt, blev den ikke taget op under globaliseringsforhandlingerne. Forligspartier vil nu have fordelingen diskuteret og ændret.
Naturvidenskabelige fag vil også fremover være meget overrepræsenteret i antallet af ph.d.-stillinger.
Naturvidenskabelige fag vil også fremover være meget overrepræsenteret i antallet af ph.d.-stillinger.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det har aldrig nogensinde været den politiske hensigt, at der skulle være så stor en overvægt på natur og teknik, og så stor en nedprioritering af humaniora og samfund.

Rasmus Prehn (S)
Forskningsordfører
Fakta
Sagen kort:

Globaliseringsforliget i 2006 har betydet en stor forøgelse af ph.d.-studerende. Med aftalens "fordelingsnotat" blev det til, at 90 procent af de ekstra midler til ph.d.-stillinger skulle gå til teknik, naturvidenskab og sundhedsfag, mens 10 procent skulle gå til humaniora og samfundsfag.

På Københavns Universitet er 87 procent af ph.d.-optaget i 2010 inden for de "våde" naturvidenskabelige fag.

I finanslovsaftalen for 2011 hedder det:

"Der er for 2008-2014 afsat basismidler til universiteterne til en styrkelse af forskeruddannelsen. Midlerne skal anvendes til at sikre et meroptag inden for teknisk videnskab, naturvidenskab og sundhedsvidenskab."
Fordelingen af ph.d.-stipendiater blev ikke ændret ved årets globaliseringsaftale. Meldingen inden forhandlingerne, bl.a. fra Venstre, var ellers, at begunstigelsen af stipendiater til "våde" naturvidenskabelige fag skulle
Dokumentation

"Ud af den samlede stigning i ph.d.-optaget på i alt 1.199 ph.d.-studerende i 2010 i forhold til 2003, står naturvidenskab, sundhedsvidenskab og teknisk videnskab for de 1.076, svarende til 90 procent af den samlede stigning. Humaniora og samfundsvidenskab står tilsvarende for en stigning i optaget på 123 ph.d.-studerende, hvilket svarer til 10 procent af den samlede stigning... Målet om, at den væsentligste forøgelse af ph.d.-optaget skulle ske på hovedområderne naturvidenskab, sundhedsvidenskab og teknisk videnskab, vurderes derfor at være nået".

- Fra "Status for universiteternes ph.d.-optag", Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00