Regeringen vil opruste de maritime uddannelser

UDSPIL: Regeringen vil opruste de maritime uddannelser og have kompetencer på området, der matcher behovet nu og i fremtiden. Det er meldingen på uddannelses- og forskningsområdet i vækstplanen for Det Blå Danmark, der blev præsenteret mandag. 

Brian Mikkelsen præsenterer regeringens vækstplan for "Det Blå Danmark" mandag 22. januar 2018. 
Brian Mikkelsen præsenterer regeringens vækstplan for "Det Blå Danmark" mandag 22. januar 2018. Foto: RITZAU/ Tariq Mikkel Khan
Toke Gade Crone Kristiansen

Mandag præsenterede regeringen i form af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) sin vækstplan for Det Blå Danmark.

Planen skal frem mod 2025 gøre Danmark til en global frontløber inden for tests af maritime autonome teknologier, sikre konkurrencedygtige rammevilkår, skabe flere praktikpladser til søs og øge optaget på skibsfører- og skibsofficeruddannelserne, som det hedder i udspillet.

Udspillet består af 36 initiativer, hvoraf en række handler om forskning og en oprustning af de maritime uddannelser, som blandt andet udbydes af SIMAC i Svendborg.

Dokumentation

Vækstplan for Det Blå Danmark 

Vækstplanen for Det Blå Danmark indeholder 36 initiativer. Herunder er initiatiververne for forskning uddannelse og digitalisering

Et kraftcenter for digitalisering 

  • Digitalisering og ny teknologi samt iværksætteri indtager en central rolle i vækstplanen. Vækstplanen indeholder følgende initiativer: 
  • Danmark skal gøres til et førende laboratorium for tests af nye maritime teknologier, digitale systemer, produktions- og drifts-former samt energiproduktion. 
  • Danmark skal specifikt være en frontløber inden for udvikling, test og anvendelse af maritim autonom teknologi, herunder som accelerator i nye forretningsmodeller. 
  • Der skal arbejdes for, at de teknologiske muligheder udnyttes på bedste vis; dette kunne eksempelvis være i det danske skibsregister. 
  • Der skal nedsættes et rådgivende partnerskab for digitalisering af Det Blå Danmark. 
  • Der skal arbejdes for at håndtere maritime cybersikkerhedsudfordringer, herunder øget robusthed i den maritime IKT-infrastruktur, baseret på fælles EU- og IMO-standarder og - principper. 
  • Der skal arbejdes for at indføre en fælles europæisk skibsrapporteringsplatform, så skibe ved anløb af EU-havne oplever reducerede administrative byrder.  
  • Det skal understøttes, at den kommende havplan skaber en balanceret ramme for fremtidens anvendelse af havets ressourcer og udvikling af nye maritime forretningsmuligheder. 
  • Der skal arbejdes for øget udnyttelse af frigivne maritime data og yderligere tilgængelighed af relevante maritime data for med afsæt i offentligt tilgængelige data at fremme maritim innovation og forretningsudvikling. 
  • Der skal i fællesskab med erhvervet arbejdes for at styrke det maritime iværksættermiljø. 


Det Blå Danmark – Et kraftcenter af viden og knowhow 

  • Vækstplanen har ligeledes fokus på fastholdelse og fremtidssikring af den danske maritime arbejdsstyrke, herunder at uddannelser og forskning matcher erhvervets behov nu og i fremtiden. Vækstplanen indeholder følgende initiativer: 
  • Regeringen vil understøtte, at uddannelser med relevans for Det Blå Danmark giver kompetencer, der matcher erhvervets behov nu og i fremtiden. 
  • Der skal initieres en forsøgsordning for uddannelse af søfarende til den nationale færgedrift. 
  • Muligheden for at skabe flere og mere fleksible praktikpladser til søs skal drøftes med branchen, for eksempel med udgangspunkt i Danske Rederiers udspil om en praktikpladsgaranti, svarende til 350 årsværk. 
  • Rekrutteringen på professionsbacheloruddannelserne til skibsfører og skibsofficer øges. Dette indebærer, at kravet om en på forhånd indgået uddannelsesaftale bortfalder. 
  • Der arbejdes for at skærpe Det Blå Danmarks profil med henblik på at tiltrække talent, herunder bakke op om Det Blå Danmarks fælles rekrutteringskampagne ”WorldCareers.dk”. 
  • Der bakkes op om, at arbejdet i Kontaktudvalget for maritim forskning udvides med en årlig drøftelse af centrale maritime forskningsemner. 
  • Regeringen vil investere 237 mio. kr. i forskning i nye teknologiske muligheder og 282 mio. kr. i forskning, der skal skabe grøn vækst. Danmarks Innovationsfond står for udmøntningen af mid-lerne med afsæt i FORSK2025-kataloget og aftalen om fordelingen af forskningsreserven for 2018.

Læs hele udspillet her.

Kilde: Evm.dk 


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00