Centralt afsnit i Ellemanns våbennotat vækker undren: Hvor kommer det fra?

Oplysninger til Folketinget om pris og forventet leveringstid på franske kanoner kom ikke fra franskmændene selv. Hvor kom de så fra, spørger Radikale og en professor. Minister er tavs.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Ingen vil tage ejerskab over centrale tal i våbensagen.

For hvorfra stammer de konkrete priser og leveringstider, som Forsvarsministeriet har brugt til at overbevise Folketinget om at købe våben fra Israel?

Da forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i januar anbefalede Folketinget i al hast at vælge en kontroversiel israelsk våbenleverandør, oplyste han samtidig i et fortroligt notat, at et fransk våbenfirma havde budt ind på samme opgave.

Det står direkte i notatet til Folketinget, at det franske firma, Nexter Systems, havde "oplyst", at det kunne levere 19 artillerisystemer om minimum 24 måneder med en samlet anskaffelsespris på cirka 665 millioner kroner.

Hvis de selskaber, som har givet og leveret tilbud, ikke kan genkende tal, som Forsvarsudvalget er præsenteret for, har vi i sig selv et problem.

Martin Lidegaard
Politisk leder (R)

Notatet blev udleveret til partierne i forsvarsforligskredsen 25. januar, da de blev opfordret til at følge anbefalingen om at vælge en anden leverandør end den franske, nemlig israelske Elbit Systems. 

Ministeriet anbefalede israelerne, især fordi de kunne sikre den hurtigste leverance til Danmark, der akut manglede nye artillerikanoner efter en stor donation til Ukraine.   

Men nu afviser Nexter Systems ikke kun, at tallene i notatet til politikerne kommer fra dem. De ved faktisk ikke, hvor tallene kommer fra. 

Og hverken Forsvarsministeriet eller Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, vil svare på, hvordan de tal er havnet i et centralt notat til Folketinget. De henviser til, at vikarierende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lovet en redegørelse for det omstridte forløb om indkøbet af våben.

Foto: Altinget

Giver anledning til nye spørgsmål

I de seneste uger har Altinget afdækket, hvordan Jakob Ellemann-Jensen og hans ministerium tilsyneladende har tilbageholdt og givet forkerte oplysninger til Folketinget i forbindelse med milliardindkøbet hos Elbit Systems, som er boykottet af flere investorer, pensionskasser og lande som Norge, fordi fabrikantens våben bliver brugt af den israelske hær i Gaza og på Vestbredden.

Dokumentation

Det oplyste Ellemann til Folketinget

I notatet fra ministeren til ordførerne om indhentning af tilbud stod:

"I forbindelse med genanskaffelsen af artilleri, har Forsvaret desuden haft rettet henvendelse til franske Nexter Systems og koreanske Hanwha. Nexter har i denne sammenhæng oplyst, at man først kan levere 19 styks CAESAR 8x8 155mm artillerisystemer om minimum 24 måneder med en samlet anskaffelsespris på ca. 665 mio. kr."

Den oplysning er ifølge Nexter forkert. Og Nexter ved ikke, hvor de tal kommer fra.

Og de nye oplysninger giver nu anledning til at stille flere spørgsmål i våbensagen, siger politisk leder og forsvarsordfører Martin Lidegaard (R):

"Hvis de selskaber, som har givet og leveret tilbud, ikke kan genkende tal, som Forsvarsudvalget er præsenteret for, har vi i sig selv et problem."

"Det har indtil nu lydt, at franskmændene slet ikke er bedt om at give et tilbud. Hvor kommer de tal så fra," spørger Lidegaard.

Han vil bede Troels Lund Poulsen besvare spørgsmålet i den kommende redegørelse.

"Vi kan ikke konkludere noget, før vi får redegørelsen. Men på daglig basis kommer der noget nyt frem."

Hvad er du bekymret for, at der er sket?

"Jeg tør slet ikke gætte på, hvad der ligger bag den her manøvre. Men jeg undrer mig selvfølgelig over, at så mange forskellige kilder - og så konsistent - sætter spørgsmålstegn ved de informationer, vi har modtaget."

Læs også

Underligt

Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet. Han kalder sagen "underlig" og mener, at der "må mangle nogle brikker".

"Det ville være helt vanvittigt, hvis tallene er opfundet. Det kan jeg slet ikke forestille mig, og jeg vælger at tro på ordentligheden."

"Der må være en begrundelse og yderligere information, som vi ikke kender. Og vi skal også huske på, at den anden leverandør ikke nødvendigvis er uvildig i sagen," siger han med henvisning til Nexter Systems, som altså ikke fik milliardordren.

"Hvis beregningerne kommer fra regeringen, vil det ikke nødvendigvis være vildledende, så længe de er plausible."

Nexter Systems gav tilbage i september 2022 et tilbud på seks artillerikanoner. Men ifølge den franske våbenfabrikant blev man aldrig kontaktet, da Forsvaret akut manglede de 19 artillerikanoner fem måneder senere.

"Hvis man har brugt de gamle tal, så burde man have lavet nye beregninger. Der kunne jo være kommet et nyt forhandlingsudspil, som kunne have ændret priser og leveringstider."

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke kommentere sagen, før redegørelsen er klar.

Læs også

Fakta

Sagen kort

19. januar besluttede SVM-regeringen at donere Forsvarets 19 spritnye CAESAR-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine. Derfor opstod der et behov for at hasteanskaffe en erstatning. 

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev der derfor indhentet tre forskellige tilbud. Et fra israelske Elbit Systems, et fra franske Nexter Systems og et fra koreanske Hanwha. Men Altinget har nu afsløret, at Nexter slet ikke blev kontaktet, som FMI og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ellers fortalte forsvarsforligskredsen. 

Allerede tilbage i 2015 blokerede Radikale Venstre og SF for, at Forsvaret købte artillerikanoner fra Elbit Systems, der er sortlistet af pensionsselskaber og investorer over hele verden, blandt andet fordi de producerer ammunition og udstyr, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza.  

Denne gang endte Danmark imidlertid med at købe både et ATMOS-artillerisystem og raketkastersystemet PULS fra Elbit Systems. 

Det skete, som Altinget i februar kunne afdække, efter et ekstraordinært forløb, hvor Finansudvalget kun fik ganske få timer til at tage stilling til våbenindkøbet. Det fik hård kritik fra flere ordførere, der kaldte sagen for "fuldstændig uacceptabel" og "grotesk".  

Efterfølgende beklagede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen forløbet i et brev til Finansudvalget. 

26. maj kunne Altinget afsløre, at tidsfristen fra israelerne reelt slet ikke var så kort, som partierne fik at vide. Det fik flere partier til at beskylde Jakob Ellemann-Jensen for vildledning. Juraprofessor Jens Elo Rytter vurderede i den forbindelse, at Ellemann kan have brudt loven, hvis han ikke har givet retvisende oplysninger til Folketinget.  

Der er nu indkaldt til flere samråd i sagen, og den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, har sat gang i en redegørelse af hele forløbet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00